Genomineerden Morningstar Awards 2023 – Asset Manager Sustainable-Investing Awards

Morningstar reikt naast de Asset Manager Award ook nog een tweede fondshuis award uit en die is voor het fondshuis dat het best presteert op het gebied van duurzaamheid. Dit zijn de kanshebbers voor de Asset Manager Sustainable-Investing Award.

Ronald van Genderen 01 maart, 2023 | 15:10
Facebook Twitter LinkedIn

Awards 2023 banner

Naast de reguliere fondshuis award is er ook een award voor het beste fondshuis op het gebied van duurzaam beleggen. Deze award wordt uitgereikt aan het fondshuis dat niet alleen goed scoort op basis van de Morningstar Sustainability Rating, maar ook sterk gecommitteerd is aan de integratie van milieu, sociale en bestuurlijke factoren in het fondsaanbod. Deze fondshuizen hebben doorgaans een duidelijk gedefinieerde ESG filosofie, een sterke mate van ESG-integratie in beleggingsprocessen en adequate middelen om duurzaamheidsonderzoek te doen. Daarnaast kenmerken deze fondshuizen zich door hun omvangrijke engagement en proxy-voting activiteiten.

Voor de award voor beste fondshuis duurzaam beleggen komen uitsluitend fondshuizen die door Morningstar’s fondsanalisten zijn beloond met een Morningstar ESG Commitment Level van Leader of Advanced in aanmerking. Om tot een longlist te komen wordt er voor deze fondshuizen een gemiddelde Morningstar Sustainability Rating berekend op basis van de fondsen in het fondsengamma die een dergelijke rating hebben, aangevuld met nominaties door fondsanalisten. Na een debat over de geselecteerde kandidaten brengen fondsanalisten hun stem uit om zo de eindrangschikking te bepalen. Het winnende fondshuis is de vermogensbeheerder met de meeste voorkeurstemmen.

Hieronder volgen de drie genomineerde fondshuizen voor de Morningstar Asset Manager Sustainable-Investing Award (op alfabetische volgorde):

 

BNP Paribas

Morningstar ESG Commitment Level: Advanced

BNP Paribas Asset Management heeft zijn toch al sterke ESG karakteristieken verder ontwikkeld en bleef middelen toevoegen, maar het stuitte ook op enkele uitdagingen bij het uitrollen van het ESG-integratieprogramma en de inspanningen op het gebied van openbaarmaking blijven achter bij de best practices in de sector. Het verdient een ESG Commitment Level van Advanced.

Duurzaam beleggen vormt consequent de kern van het strategisch plan van BNP Paribas AM en weerspiegelt de ambitie van het management om een leider op het gebied van duurzaamheid te worden. Het heeft zijn inspanningen op verschillende belangrijke gebieden opgevoerd. Het bedrijf heeft innovatieve kwantitatieve hulpmiddelen ingezet om de afstemming van portefeuilles op duurzaamheidskaders zoals de EU Taxonomy en de U.N. Sustainable Development Goals te beoordelen.

Het management heeft ook zwaar geïnvesteerd in het duurzaamheidscentrum van het bedrijf. Het centrale ESG-team telt nu 28 ervaren beleggingsprofessionals. Het verloop binnen het team is echter hoger in vergelijking met concurrenten, wat zorgwekkend is. Dat gezegd hebbende, heeft het bedrijf stappen ondernomen om de retentie te verbeteren en heeft het meer gedaan dan alleen de vertrokken mensen vervangen.

De groep heeft ook haar beleid en kaders verbeterd met betrekking tot interne fondsclassificatie, uitsluiting van controversiële bedrijven en systematische ESG-scorecapaciteiten. Toch stuiten de duurzaamheidsambities op wat hobbels op de weg. Wat klimaatactie betreft, heeft BNP Paribas AM zich in 2021 aangesloten bij het Net Zero Asset Managers Initiative, maar moet het zijn net-zero road map en decarbonisatiedoelstellingen nog bekendmaken.

Het active ownership beleid van BNP Paribas AM is veelomvattend, doordacht en goed gecoördineerd. Het interne proxy voting systeem is een belangrijke troef, waardoor het zijn stemmen naadloos in overeenstemming met zijn ESG-principes kan uitbrengen en kan rapporteren over zijn stemgedrag op aandeelhoudersvergaderingen. De groep beschikt over een gedetailleerd engagementbeleid, biedt transparante rapportage aan beleggers en is een uitgesproken voorstander van duurzaam beleggen door middel van policy advocacy en betrokkenheid bij regelgevers.

 

Robeco

Morningstar ESG Commitment Level: Leader

Robeco heeft een lange traditie op het gebied van duurzaam beleggen en blijft ESG-best practices integreren en koesteren, wat het een Morningstar ESG Commitment Level van Leader oplevert.

Robeco is al tientallen jaren een pionier op het gebied van duurzaam beleggen, met een geschiedenis die teruggaat tot 1995. Sinds Robeco in 2006 een van de eerste ondertekenaars werd van de door de Verenigde Naties gesteunde Principles for Responsible Investment, heeft Robeco zich publiekelijk gecommitteerd aan duurzaam beleggen. Robeco is in 2017 toegetreden tot Climate Action 100+ en het bedrijf neemt deel aan tal van werkgroepen en samenwerkingsinitiatieven. Het bedrijf heeft duidelijke en uitdagende mijlpalen gesteld op het gebied van klimaatactie en duidelijke doelen gesteld om zijn eigen operationele koolstofemissies te verminderen.

Robeco heeft zijn productassortiment vormgegeven volgens hoge ESG-normen, ondersteund door zijn uitgebreide onderzoekscapaciteit. Het bedrijf past uitsluitingen toe en integreert ESG binnen 96% van het beheerde vermogen, waarbij de mate van uitsluitingen en duurzaamheidsdoelstellingen varieert naargelang een strategie wordt geclassificeerd als "sustainability inside", "sustainability focused" of "impact". Portefeuillebeheerders en analisten hebben toegang tot een uitgebreid duurzaamheidsdashboard.

Robeco heeft een indrukwekkend team opgebouwd dat zich inzet voor de duurzaamheidsinitiatieven van het bedrijf. Meer dan 50 toegewijde resources zijn betrokken bij duurzaamheidsonderzoek, thought leadership, active ownership en klantondersteuning. Hoewel er veel verloop is geweest binnen het duurzaamheidsonderzoeksteam van het bedrijf, heeft Robeco de vertrekkende medewerkers adequaat vervangen en capaciteiten toegevoegd door experts in te huren op het gebied van biodiversiteit en klimaat en andere belangrijke thema's.

Robeco's uitgebreide middelen maken intensieve engagement met veel bedrijven tegelijk mogelijk op verschillende thema's. De openbaarmaking van proxy voting en engagement activiteiten is verbeterd. Sinds 2022 maakt Robeco de beweegredenen voor zijn stembeslissingen bekend en biedt het meer casestudy's met namen van de bedrijven waarmee het in zee gaat. Robeco maakt nu ook de volledige lijst van bedrijven die betrokken zijn bij het engagement programma bekend, gecategoriseerd op thema.

 

Unigestion

Morningstar ESG Commitment Level: Advanced

Unigestion maakt gebruik van haar sterke kwantitatieve wortels om ESG factoren in haar beleggingsproces te verankeren, toonaangevende fondsrapporten te ontwerpen en een geloofwaardig programma voor actief aandeelhouderschap te ontwikkelen. Toch kunnen specifieke middelen worden versterkt om de ESG-ambities van het bedrijf volledig te ondersteunen. Unigestion verdient een Morningstar ESG Commitment Level van Advanced.

Hoewel Unigestion in 2013 de VN-principes voor verantwoord beleggen ondertekende, begon haar ESG-traject pas echt in 2016 met de integratie van ESG-factoren in het kwantitatieve proces van het bedrijf. Sindsdien heeft Unigestion haar eigen ESG-rating opgebouwd, verfijnd en uitgerold in alle fondsen als een belangrijke drijfveer voor aandelenselectie en portefeuilleopbouw. Alle aandelenfondsen moeten een beter ESG-profiel behouden dan hun benchmarks en hun koolstofintensiteit met minstens 20% verminderen. In de praktijk gaan de fondsen veel verder dan die doelstelling, met reductiedoelstellingen variërend van 40% tot 60%. Naast andere mijlpalen die de afgelopen jaren zijn bereikt, heeft het bedrijf ESG-rapportage van wereldklasse ontwikkeld op fondsniveau.

Klimaatverandering staat ook centraal in het robuuste programma voor active ownership van Unigestion. Het bedrijf werkt samen met ISS om hun proxy voting uit te voeren, en ze maken gebruik van gedetailleerde stemrichtlijnen voor klimaatkwesties. Daarnaast heeft het bedrijf een solide engagementprogramma ontwikkeld met duidelijke verwachtingen, en volgt het nauwgezet hoe een bedrijf reageert op zijn eisen.

Een verbeterpunt zijn middelen. De vier toegewijde ESG-experts van het bedrijf zijn ingebed in de beleggingsteams en hoewel alle beleggingsprofessionals betrokken zijn bij ESG-onderzoek, blijft de specialistische capaciteit schaars. Evenzo is het driekoppige stewardshipteam klein en minder ervaren dan die van andere bedrijven.

 

Bekendmaking winnaars

De winnaars van de Morningstar Awards for Investing Excellence worden op woensdag 15 maart bekend gemaakt tijdens het Trends Investment Summit event in Brussel. 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings