Dit zijn de beleggingsfondsen met een nieuwe rating van Morningstar

Morningstar zet de beleggingsfondsen op een rij die in december 2022 voor het eerst een Morningstar Analyst Rating hebben ontvangen. De fondsanalisten van Morningstar leggen uit waarom ze deze fondsen een medal hebben toegekend.

Robert van den Oever 17 januari, 2023 | 14:00
Facebook Twitter LinkedIn

Bell

Nieuwe ratings

Capital Group Emerging Markets Local Debt – Bronze

Elbie Louw

Deze strategie heeft een ervaren driemanschap van beheerders die ieder hun expertise inbrengen en ondersteuning krijgen van een robuust team. Samen hebben ze een solide track record opgebouwd waarbij landenselectie de belangrijkste drijfveer achter de rendementen is. Het gemiddelde jaarlijkse rendement sinds de oprichting in 2010 verslaat dat van de benchmark met 70 basispunten, terwijl het fonds 90% van zijn concurrenten in deze categorie weet te verslaan.

 

Jupiter Corporate Bond Fund – Bronze

Evangelia Gkeka

Sinds 2018 wordt deze strategie beheerd door beheerdersduo Harry Richards en Adam Darling. Hun visie op de inflatie en groeiverwachtingen voor de komende tijd bepalen hun duration positionering. De kredietkwaliteit van hun portefeuille is gebaseerd op hun visie op de kredietcyclus en marktwaarderingen. Het credit research team kent sectorspecialisaties en biedt bottom-up research die de credit selectie aanstuurt. De strategie kan tot 20% van de portefeuille in obligaties buiten de benchmark beleggen. Doorgaans zijn dat AAA-rated obligaties die als veilige haven kunnen dienen, staatsobligaties of high-yield obligaties in defensieve sectoren. 

Vanaf 2018, toen deze beheerders aan het roer kwamen, heeft deze strategie zijn concurrenten en zijn index benchmark verslagen. Sterke kredietselectie is de belangrijkste factor, maar ook efficiënt duration beheer heeft daaraan bijgedragen. Positief is vooral dat de outperformance is behaald in uiteenlopende marktomstandigheden en dat de kredietselectie in bijna elke sector goed heeft uitgepakt.

 

Pimco GIS Asia High Yield Bond – Bronze

Elbie Louw

Het beleggingsproces dat de drie beheerders en hun team toepassen, volgt Pimco's kenmerkende aanpak van brede macrovisies in combinatie met bottom-up analyse door de kredietspecialisten. De outperformance van deze strategie ten opzichte van zijn benchmark is voor het grootste deel door security selection. Het track record laat zien dat dit fonds 85% van zijn categoriegenoten weet te verslaan. In 2022 had het fonds het lastiger, omdat het in Chinese bedrijfsobligaties zat van bedrijven die in default gingen.

 

Schroder ISF Global Credit Income - Neutral

Giovanni Cafaro

Hoofdbeheerder Julien Houdain en co-manager Martin Coucke krijgen ondersteuning van Schroder's bredere wereldwijde obligatieplatform en ze werken samen met het kwantitatieve research team. Het proces laat flexibiliteit toe om in het hele wereldwijde spectrum te beleggen. Een belangrijk onderdeel van het proces is een tweestaps asset allocatie model waar security selectie door Schroder's  ervaren sector portfolio managers aan wordt toegevoegd. Recentelijk heeft het beleggingsproces wat wijzigingen ondergaan om meer kwantitatieve elementen te incorporeren. Het is echter nog de vraag of het proces consistent waarde kan toevoegen over een volledige marktcyclus, en daarom blijft onze overtuiging beperkt; vandaar de Neutral rating.

 

Schroder ISF Global Credit Income - Neutral

Giovanni Cafaro

Deze strategie past Schroder's kenmerkende aanpak van kredietnanalyse toe in combinatie met goed doordachte integratie van duurzaamheidsoverwegingen. Hoofdbeheerder Saida Eggerstedt werkt nauw samen met Patrick Vogel, ervaren portfoliomanager van Schroder's Europese corporate bond strategie, en ze kan leunen op het ervaren Europese credit team van 16 analisten en het ESG-team dat in omvang groeit. Kern is een bottom-up aanpak die uitgevers selecteert aan de hand van thema's om de benchmark te verslaan over een periode van 3 tot 5 jaar. De ESG component bestaat uit een combinatie van uitsluitingen en een 'best in class' benadering die het fonds een hogere duurzaamheidsscore bezorgt dan de benchmark. Ook belegt het fonds in groene obligaties die aan bepaalde criteria voldoen. De blootstelling daaraan mag de 10% overschrijden. De strategie heeft consistent zijn benchmark weten te verslaan sinds de oprichting en tevens betere voor risico gecorrigeerde rendementen weten te behalen.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten