Is het fenomeen home country bias een slechte zaak?

VIDEO - Veel beleggers hebben de neiging om aandelen te kopen van bedrijven die in het eigen land gevestigd zijn of daar aan de beurs genoteerd staan. Dat noemen we home country bias. Is dat nu een goede of een slechte zaak? Morningstar's Sunniva Kolostyak beantwoordt die vraag in een nieuwe Morningstar Minute.

Sunniva Kolostyak 21 oktober, 2022 | 14:08
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Sunniva Kolostyak: Welkom bij Morningstar's personal finance minutes. Deze week bekijken we of home country bias slecht is als het gaat om beleggen.

Er is sprake van vooringenomenheid in het thuisland wanneer beleggers in hun beleggingsportefeuille overmatig zijn blootgesteld aan binnenlandse aandelen. Historisch gezien gebeurde dat omdat dit de bedrijven waren waarover mensen toegang hadden tot informatie. Nu hebben we toegang tot eindeloos veel informatie, maar het effect is nog steeds hetzelfde, en mensen hebben de neiging om te beleggen in de bedrijven die ze kennen en waar ze soms een emotionele band mee hebben.

Natuurlijk zijn er zowel voor- als nadelen voor home bias. Dit zijn enkele positieve punten. U vermijdt valutarisico door te handelen in lokale valuta. Er kunnen ook belastingvoordelen zijn als u assets binnen uw landsgrenzen houdt. En markten bewegen steeds meer in een gelijk patroon, dus wereldwijde diversificatie biedt niet altijd meer dezelfde voordelen als vroeger.

Aan de negatieve kant is er de kwestie van diversificatie tussen sectoren. De Britse markt heeft bijvoorbeeld niet dezelfde blootstelling aan technologie als de Verenigde Staten. En we worden nog steeds het meest beïnvloed door onze eigen economieën. In slechte economische omstandigheden kunnen zowel onze banen als onze beleggingsportefeuille in gevaar komen. Dus door ervoor te zorgen dat onze eieren over verschillende mandje worden verdeeld, wordt een aanzienlijk deel van het risico beperkt.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sunniva Kolostyak  is data journalist bij Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten