Top-5 Obligatiefondsen met een lange looptijd: iShares aan kop

Een desastreus jaar voor obligaties, vooral voor die met een lange looptijd.

Thomas De Fauw 03 oktober, 2022 | 8:20
Facebook Twitter LinkedIn

Centrale bankiers zijn in oorlog met inflatie die in een groot deel van de wereld torenhoog blijft. Met renteverhogingen pogen ze het inflatiespook te beteugelen. Onlangs verhoogde Jerome Powell, de gouverneur van de Federal Reserve, de Amerikaanse beleidsrente met nog eens 75 basispunten tot 3%-3,25%.

De Europese Centrale Bank (ECB)  zal vermoedelijk bij de volgende vergadering ook nog een renteverhoging van 75 basispunten doorvoeren gezien de slechte inflatievooruitzichten. Een dreigende recessie in de eurozone zal hen daarbij niet tegenhouden. ECB-president Christine Lagarde zei woensdag nog dat de beleidsrente nog steeds onder het neutrale niveau zit en herhaalde dat de ECB’s primaire doelstelling prijsstabiliteit blijft.

Het is wellicht gewaagd om na te denken over een koersverandering totdat beleidsmakers veel betere inflatiegegevens zien, maar volgens sommige analisten behoort een pauzering van de Amerikaanse renteverhogingen in de komende maanden wel tot de mogelijkheden.

Looptijd effect
Naast de renteverhogingen, vergroot de versnelde ‘quantitative tightening’ van de Federal Reserve en het stopzetten van het obligatieaankoopprogramma van de ECB de druk op de obligatiemarkten. Gedurende vele jaren waren centrale banken de grootste kopers van staatsobligaties maar nu moeten andere actoren die rol overnemen.

Vooral obligaties met een lange looptijd leden zware verliezen dit jaar. Over de periode januari tot en met augustus van dit jaar corrigeerde de Bloomberg Euro Aggregate 10+ Year Index met 24,6 procent versus een verlies van 3,5 procent voor de equivalent met een kortere looptijd (1-3 jaar). Het zware verlies zorgt ervoor dat alle winsten die behaald werden de voorbije zeven jaar ineens zijn gewist.

Obligaties met kortere looptijd attractiever?
Volgens sommige beleggers zien treasuries er aan het korte einde van de rentecurve (1-2 jaar) momenteel aantrekkelijk uit. (De rente bedroeg zo’n 4,3% op dinsdag 28 september). In vergelijking met ongeveer een jaar geleden is de rente nu ook hoger dan die aan het lange eind van de curve (10 jaar en meer). Bovendien zijn obligaties met een kortere looptijd ook minder rentegevoelig dan die met een langere looptijd zoals hierboven is verduidelijkt.

Verwacht wordt dat obligatiefondsen met een lange looptijd het moeilijk zullen hebben zolang beleidsmakers de rentes blijven verhogen. Echter, wanneer centrale bankiers de inflatieverwachtingen zien afkoelen en overwegen het monetair beleid aan te passen, kan deze activaklasse opnieuw snel in de schijnwerpers terechtkomen.

top 5 looptijd

 

De Top-5
Voor de Top-5 van deze week kijken we naar beleggingsfondsen in de Morningstar Categorie EUR Bond – Long Term. Deze vijf fondsen hebben de beste prestaties laten zien op basis van het rendement over de eerste acht maanden van 2022.

De iShares Euro Government Bond 10-15yr ETF staat op één in de top-5 en volgt de Bloomberg Euro Government Bond 10-15 Year Term Index, die bestaat uit Franse (30,3%), Italiaanse (28,3%), Duitse (19%), Spaanse (15,6%) en Nederlandse (6,9%) investment-grade staatsobligaties. iShares gebruikt een sampling methodologie waarbij het fonds een fractie van de obligaties die de onderliggende index vormen aanhoudt.

Dit is gebruikelijk bij obligatie ETFs (minder bij aandelen ETFs). De gewogen gemiddelde looptijd is 12,5 jaar en de duratie bedraagt 10,5 jaar in vergelijking met respectievelijk 18,6 en 17,2 jaar voor het gemiddelde fonds binnen de EUR bond – long term Morningstar categorie. Deze tracker wist beter te presteren dan het categoriegemiddelde alsook de Morningstar Eurozone 10+ Year Core Bond categorie index over de laatste 1-, 3-, 5- en 10-jaars periodes.

Op plek twee vinden we Candriam Bonds Euro Long Term dat belegt in investment-grade staats- en bedrijfsobligaties met een duratie van minstens 6 jaar en minimaal een BBB-/Baa3 kredietrating. Per eind juni 2022 bedroeg de effectieve duratie 11,9 jaar en bestond de portefeuille voor zo’n 21% uit bedrijfsobligaties onder meer van AT&T, Credit Agricole, ING Bank, ASML, Volkswagen, Engie en Heineken.

Het fonds wordt sinds januari 2013 door Sylvain De Bus en Nicolas Forest beheerd. Forest is sinds 2013 Global Head Fixed Income en trad in 2016 toe tot het executive committee van Candriam. De Bus is hoofd Europese obligaties en werkt al sinds 2001 voor de Brusselse asset manager. Deze twee managers verwelkomden begin 2019 een derde ervaren beheerder, Philippe Dehoux.

 

Top-5 Obligatiefondsen met een lange looptijd

top 5 looptijd be 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten