Top-5 Euro Obligatiefondsen met korte looptijd: CapitalAtWork op 1

In deze marktcorrectie bieden maar weinig activaklassen bescherming, maar beleggers die kozen voor obligaties met kortere looptijden konden de verliezen nog enigszins beperken.

Thomas De Fauw 27 juni, 2022 | 12:38
Facebook Twitter LinkedIn

Centrale bankiers worden geconfronteerd met de hoogste inflatie in decennia en moesten noodgedwongen afstappen van het idee dat de inflatie slechts van tijdelijke aard was. De Federal Reserve verhoogde haar beleidsrente met 75 basispunten tot 1,50-1,75% eerder deze maand, en hintte erop dat tijdens de volgende vergadering mogelijk opnieuw een aanpassing van dezelfde omvang zou kunnen plaatsvinden. De Fed is inmiddels ook begonnen om haar biljoenenbalans te reduceren en hoewel die plannen ruim van tevoren werden aangekondigd, zijn beleggers niet zeker wat de precieze impact zal zijn.

Kort na de Amerikaanse rentebeslissing kondigde Christine Lagarde, voorzitster van de Europese Centrale Bank, van plan te zijn de rente volgende maand voor het eerst in meer dan 11 jaar te verhogen om de stijgende inflatie in de eurozone onder controle te krijgen. Echter, het blijft gissen met hoeveel basispunten de ECB haar beleidsrente zal verhogen.

Het obligatieaankoopprogramma wordt ook stopgezet, maar wel zouden er nieuwe instrumenten ontwikkeld worden om de financieringskosten voor bepaalde lidstaten zoals in Italië in toom te houden. Het verschil tussen de Italiaanse en Duitse 10-jaarsrente bereikte een hoogtepunt van 500 basispunten tijdens de Europese schuldencrisis 10 jaar geleden maar steeg vorige week opnieuw tot boven de 250 basispunten.

Risico op wereldwijde recessie groeit
Nu centrale bankiers hun intenties en prioriteiten kenbaar hebben gemaakt, riskeren ze volgens sommige marktexperts het monetaire beleid te veel te verkrappen en de economie in een recessie te storten. In een dergelijk scenario komen financiële activa vermoedelijk verder onder druk te staan.

Obligaties met een korte looptijd deden het beter
Gezien deze onzekerheid is het niet verwonderlijk dat beleggers op zoek gaan naar activa die minder gevoelig zijn voor renterisico’s zoals obligaties met een kortere looptijd. De Bloomberg Euro Aggregate 1-3 Year index liet eind mei 2022 een year-to-date verlies van 2,2% in euro optekenen. Een relatief beperkt verlies in vergelijking met de bijna 20% die de Bloomberg Euro Aggregate 10+ Year index moest incasseren.

Echter, dit weerhield Europese beleggers er niet van om year-to-date zo’n 8,8 miljard Euro uit de EUR Diversified Bond – Short Term Morningstar categorie weg te trekken. Wel zagen fondsen binnen de EUR Government Bond – Short Term categorie een instroom van 3,9 miljard euro year-to-date. Over de eerste vijf maanden van 2022 verloren beide categorieën respectievelijk 2,8% en 3,9% in euro.

Europese beleggers trokken in totaal zo’n 57,4 miljard euro uit obligatiefondsen, het meeste uit de Global Flexible Bond – EUR Hedged, EUR Corporate Bond en RMD Bond – Onshore Morningstar categorieën. De EUR Diversified Bond – Short Term was de op drie na zwaarst getroffen categorie binnen obligatiefondsen.

top 5 short dur bonds exh1

 

Top-5
Voor de Top-5 van deze week kijken we naar beleggingsfondsen in de Morningstar Categorie EUR Diversified Bond - Short-Term waarvan een distributievergoedingsvrije fondsklasse beschikbaar is. Deze vijf fondsen hebben de beste prestaties laten zien op basis van hun rendement over de eerste vijf maanden van 2022.

Op de eerste plaats in het lijstje staat CapitalatWork Short Duration at Work. Deze strategie wordt al vanaf de lancering in mei 2007 beheerd door CapitalatWork’s hoofdstrateeg Erwin Deseyn. Paul Smets vervoegde Deseyn op deze strategie in januari 2009 en samen beheren ze ook de Corporate Bond, Government Bond en Inflation at Work fondsen. Beide heren zijn al meer dan 20 jaar actief bij CapitalatWork , een onafhankelijke vermogensbeheerder onder de Luxemburgse Foyer Group.

Er wordt hier niet enkel in overheidsobligaties belegd, wel in tegendeel, want de portefeuille is overwogen in bedrijfsobligaties inclusief die uitgegeven door Solvay, Publicis, ASML en Sanofi. Het fonds eindigde in het eerste kwartiel van haar EUR Diversified Bond – Short Term Morningstar categorie over de voorbije een, drie en vijf jaar.

De runner-up is Ostrum Euro Bonds Opporunities 12 Months dat sinds 2015 beheerd wordt door Dieudonne Djimi. Dit fonds heeft als doel beter te presteren dan de EONIA Total Return Index benchmark met meer dan 0,75% per jaar door actief te beleggen in euro obligaties uitgeven door OESO landen. In tegenstelling tot Short Duration at Work vinden we hier geen bedrijfs- maar enkel overheidsobligaties.

Per eind mei 2022 bestond de portefeuille voor ongeveer 66% uit obligaties met een looptijd van minder dan 1 jaar terwijl de duration 0.2 bedroeg. Beheerder Djimi begon zijn carrière in 1997 en kwam in 1999 bij Ostrum Asset Management, de dochteronderneming van Natixis Investment Managers terecht.

 

Top-5 Euro Obligatiefondsen met korte looptijd

top 5 short dur bonds BE

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten