Top-5 UK aandelen: Invesco aan kop

Hoewel het Verenigd Koninkrijk het voortouw nam in de uitrol van vaccinaties en de Brexit grotendeels overschaduwd werd door de coronapandemie en heropening, blijft de scheiding voor onzekerheid zorgen onder beleggers.

Thomas De Fauw 27 september, 2021 | 8:19
Facebook Twitter LinkedIn

Het Verenigd Koninkrijk wist snel een vaccinatieprogramma op te zetten, waardoor het de economie eerder kon heropenen dan de meeste Europese landen. De OESO stelde haar economische groeiverwachtingen in mei bij en voorspelt nu een bbp-groei van 7,2% in 2021 en 5,5% in 2022 dankzij het sneller dan verwacht loslaten van sociale restricties en continue ondersteuning vanuit fiscale en monetaire hoek. Het vaccinatieprogramma is een pluim op de hoed van Boris Johnson na jaren van moeizame Brexit onderhandelingen.

Het eiland na de scheiding
Op 23 juni 2016 werd een referendum gehouden over de rol van het Verenigd Koninkrijk binnen de Europese Unie. Na een bikkelharde campagne koos de Britse bevolking uiteindelijk voor een vertrek uit de EU. In de twaalf maanden die daarop volgden zag de Morningstar UK Large-Cap Equity categorie een uitstroom van 4,9 miljard euro vanwege Europese beleggers die hun geld uit de fondsen trokken. Dit bleek echte van korte duur want tussen 2017 en 2020 zag de categorie ieder kalenderjaar een instroom, voor een totaal van 12,6 miljard euro. Echter, over de eerste zeven maanden van dit jaar trokken Europese beleggers een geschatte 3,7 miljard euro weg uit Britse large cap aandelen.

Sinds die historische dag, van begin-juli 2016 tot eind augustus 2021 bedroeg het jaarlijks rendement van de FTSE All Share Index 6,2% gemeten in euro ten opzichte van 9,4% voor de MSCI Europe Index en 13,5% voor de MSCI ACWI. Het is makkelijk deze underperformance toe te wijzen aan de Brexit maar wellicht spelen ook andere factoren zoals de marktcompositie een belangrijke rol.

Index gedomineerd door traditionele sectoren
De sectorverdeling van de FTSE All-Share Index, een van de bekendste indices voor Britse aandelen ziet er immers anders uit dan de brede MSCI All-Country World Index. Die laatste bestaat voor 59,8% uit Amerikaanse aandelen terwijl het Verenigd Koninkrijk met een gewicht van 3,6% minder belangrijk is. Veruit de belangrijkste component in de FTSE All-Share Index is de financiële sector (22,5%) terwijl die slechts 14,1% van de MSCI ACWI beslaat. Meer traditionele sectoren domineren met 15% in consumentengoederen en 13,3% in de industriële sector ten opzichte van respectievelijk 6,8% en 9,8% voor de MSCI ACWI. Aan de andere kant zien we dat technologie en telecommunicatie waarden een gering belang hebben van respectievelijk 2,1% en 2,2% ten opzichte van 22,6% en 9,4% in de brede MSCI ACWI.

Het zijn net die meer technologisch vooruitstrevende groeibedrijven die de laatste jaren het best presteerden terwijl waarde aandelen en bedrijven in meer traditionele sectoren wogen op de prestaties van de markt als geheel. De FTSE All-Share Index telt tal van bekende namen zoals AstraZeneca, Unilever en Diageo om er een paar te noemen, maar het zijn toch vooral de Apples, Amazons, Teslas, en Microsofts van deze wereld die in trek waren onder beleggers. Ook de toegenomen nadruk op duurzaamheid was een tegenwind voor Britse aandelen. Zo zijn British American Tobacco, BP, Royal Dutch Shell en Rio Tinto samen al goed voor 11,9% van de index.

Attractieve waarderingen?
Zijn hun beste dagen dan geteld? UK-bulls wijzen beleggers erop dat de Britse markt momenteel handelt rond de laagste koers-winstverhouding ten opzichte van wereldwijde aandelen in de afgelopen twee decennia. De relatieve waardering lijkt dus aantrekkelijk, ook al omdat Britse aandelen een relatief hoog dividend aanbieden (rond de 3% voor de FTSE All-Share Index).

De Top-5
Over de eerste acht maanden van 2021 bedroeg het rendement van de FTSE All-Share index 19,6% ten opzichte van 26% voor de S&P 500 gemeten in euro. De FTSE Small Cap Index daarentegen steeg 30,1% year-to-date.

Invesco UK Equity op 1
In onze lijst van best presterende fondsen binnen de Morningstar categorie UK Large Cap Equity over de eerste acht maanden van 2021 staat Invesco UK Equity op de eerste plaats. Dit fonds wordt sinds juni 2008 beheerd door Martin Walker die eveneens beheerder is van Invesco’s UK Opportunities en het Pan European Equity Fund samen met John Surplice en Tim Marshall. Hij is al sinds 1999 actief bij Invesco UK gevestigd in Henley-on-Thames.

De fondsbeheerder hanteert eveneens een bottom-up waardering gedreven benadering voor zijn aandelen selectie, waarbij de beoordeling van een bedrijf alsook de waardering centraal staat. Net als bij TT UK Equity wordt ook hier de FTSE All-Share Index als maatstaf gebruikt. Eind vorige maand bestond de portefeuille uit slechts 36 posities waaronder AstraZeneca (6,2%), BP (6,1%), Royal Dutch Shell (6,0%) en Barclays (5,0%).

BGF United Kingdom op 3
Als derde zien we BGF United Kingdom dat van Morningstar analisten een Bronze rating kreeg. Beheerder Nick Little die het stuur overnam van Mark Lyttleton in 2012 richt zich op bedrijven met een sterk concurrentievoordeel. Dit resulteerde in een groeivooroordeel als aangegeven door de Morningstar Style Box. Ondanks deze voorkeur heeft Little ruimte om een deel van het fonds te beleggen in waarde-en herstelsituaties wat de portefeuille wat meer balans geeft.

Bovendien maakt de beheerder ten volle gebruik van de toegestane 20% allocatie in buitenlandse aandelen zoals PayPal en Apple. De portefeuille vertoonde doorgaans een hogere allocatie naar mid-caps dan de FTSE All-Share Index en het fonds kan ook actieve sectorposities innemen. Onder Little heeft de strategie overwogen en onderwogen posities getoond in respectievelijk de cyclische consumenten en de financiële sector.

Top-5 UK aandelen

Top 5 uk be

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten