Deze fondsen staan bij Morningstar op de radar

De Morningstar Prospect List is een halfjaarlijks overzicht van veelbelovende, actief beheerde strategieën die volgens Morningstar meer aandacht verdienen, maar nog niet worden beoordeeld door de fondsanalisten van Morningstar. Dit zijn de 40 beleggingsfondsen die de analisten van Morningstar interessant vinden en de vier die promoveren naar volledige coverage.

Jeffrey Schumacher, CFA 27 juli, 2021 | 11:27
Facebook Twitter LinkedIn

radar screen article

De Morningstar Prospect List is een halfjaarlijkse publicatie van veelbelovende, actief beheerde strategieën die momenteel nog niet kwalitatief worden beoordeeld door de fondsanalisten van Morningstar, maar die we wel aantrekkelijk vinden en daarom beschouwen als potentiële kandidaten voor het verkrijgen van een Morningstar Analyst Rating. We volgen deze fondsen vanaf de zijlijn met bovengemiddelde interesse om te bezien of ze uiteindelijk in aanmerking komen voor een kwalitatieve beoordeling. De negende editie van de Prospect List telt 40 fondsen die wij met bijzondere belangstelling volgen.

De Morningstar Prospects
Morningstar’s in Europa en Azië gevestigde fondsanalisten beoordelen ongeveer 1200 actieve en passieve fondsen die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating. Daar houdt het werk van de fondsanalisten echter niet op. Ze monitoren het bredere fondsuniversum nauwgezet en zijn op zoek naar interessante strategieën die op termijn voor een kwalitatieve beoordeling in aanmerking kunnen komen. De Morningstar Prospects zijn dus beleggingsfondsen waarin de analisten van Morningstar potentie zien en die één of meerdere van de volgende kenmerken hebben:

  • Het fonds volgt een unieke strategie of proces.
  • Een bestaande strategie die in transitie is door bijvoorbeeld het aanstellen van een nieuwe manager.
  • Een nieuw beleggingsfonds dat wordt beheerd door een fondsmanager die eerder op een vergelijkbare strategie sterke prestaties heeft geleverd.
  • Veelbelovende beleggingsfondsen die nog onder de radar opereren van het grote publiek.

 

Vier fondsen die promoveerden
In onze nieuwste editie van de Prospect List presenteren we een lijst van 40 strategieën die volgens ons de moeite van het overwegen waard zijn voor beleggers. Sinds onze vorige editie hebben we negen fondsen van de lijst verwijderd, waarvan er vier zijn gepromoveerd en een formele kwalitatieve beoordeling hebben ontvangen. Het zijn alle vier fondsen met een focus op duurzaamheid.

Liontrust duurzame fondsen
De fondsen Liontrust Sustainable Future Pan European Growth en continentaal-Europese varaint Liontrust Sustainable Future European Growth zijn gepromoveerd naar volledige coverage. De strategieën profiteren van een geïntegreerd proces dat rust op een diepgewortelde en consistente implementatie van duurzaam beleggen. De strategieën worden beheerd door een goed toegerust en ervaren duurzaam beleggingsteam onder leiding van de gerenommeerde belegger Peter Michaelis. Alle fondsklassen van Liontrust Sustainable Future European Growth ontvangen een Morningstar Analyst Rating van Silver, terwijl Liontrust Sustainable Future Pan European Growth een Bronze rating verdient voor alle aandelenklassen.

Duurzame BlackRock-varianten
Wij zijn ook gestart met de coverage van twee ESG-varianten van bewezen strategieën: BlackRock Strategic Funds ESG Euro Bond Fund en BlackRock Strategic Funds ESG Euro Corporate Bond Fund. De fondsen profiteren van de ervaring, omvang en kwaliteit van het managementteam, geleid door Michael Krautzberger, en van dezelfde gedisciplineerde aanpak die in de loop der jaren met succes is toegepast voor de zusterfondsen BGF Euro Bond en BGF Euro Corporate Bond Fund.

Alle fondsen maken gebruik van positieve ESG-screening, maar deze specifieke ESG-versies passen daarnaast ook negatieve screening toe door bepaalde controversiële sectoren uit te sluiten van hun beleggingsuniversum. De beleggingsbenadering is gericht op het opbouwen van een portefeuille met gediversifieerde risico's en het toevoegen van waarde op een consistente, incrementele manier door middel van een breed scala van voornamelijk relatieve-waardestrategieën.

De D2 EUR fondsklasse van BSF ESG Euro Bond Fund ontvangt een Morningstar Analyst Rating van Gold. BSF ESG Euro Corporate Bond Fund, beheerd door Tom Mondelaers, verdient ook een Morningstar Analyst Rating van Gold voor zijn D2 EUR fondsklasse.

Nieuwe, onbekende en kansrijke fondsen
In de afgelopen zes maanden hebben Morningstar’s fondsanalisten 11 nieuwe strategieën geïdentificeerd die nauwlettend zullen worden gevolgd en die zijn toegevoegd aan de Prospect List. Onder de nieuwkomers zijn verschillende fondsen met een duurzaamheidsfocus, zoals Baillie Gifford Worldwide Global Stewardship Fund, BMO Responsible Global Equity Fund en Regnan Global Equity Impact Solutions.

Regnan Global Equity Impact Solutions
Deze laatste, het Regnan Global Equity Impact Solutions fonds, wordt beheerd door Tim Crockford, die eerder bij Federated Hermes werkte voordat hij in oktober 2020 overstapte naar Regnan. Hij heeft dezelfde onderscheidende aanpak geïntroduceerd die hij ontwikkelde en eerder toepaste bij Federated Hermes Impact Opportunities Equity. De Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties vormen het startpunt van dit fonds, waarbij het team onderzoekt wat de meest kansrijke oplossingen zijn die bijdragen aan het behalen van deze doelen.

Vervolgens zoeken ze bedrijven wiens product of dienst het beste aansluiten bij deze oplossingen en hoeveel waarde het hiermee kan creëren voor aandeelhouders. De aanpak is zeer langetermijn gericht, wat blijkt uit de waarderingsmethodiek die een horizon van 10 jaar hanteert. De portefeuille is sterk geconcentreerd met doorgaans iets meer dan 30 posities, met een duidelijke voorkeur voor groeiaandelen en een overweging van mid- en small-caps. De strategie heeft slechts een beperkte staat van dienst bij Regnan, maar behaalde sterke resultaten bij Federated Hermes.

GuardCap Emerging Markets Equity Fund
Een andere onderscheidende strategie die aan de Prospect List is toegevoegd, is GuardCap Emerging Markets Equity Fund. Het fonds wordt beheerd door een hecht team van vier personen, onder leiding van Ed Wallace en Joris Nathanson. Het fonds onderscheidt zich door een grondig, research-intensief en goed gestructureerd proces.

Elk beleggingsidee doorloopt verschillende onderzoeksstadia alvorens in de portefeuille te worden opgenomen. Het team hanteert zeer strenge beleggingscriteria en houdt zich daar strikt aan, en onderscheidt zich door zijn geduld. De beleggingshorizon bedraagt doorgaans meer dan vijf jaar, wat tot uiting komt in een geringe omzet inde portefeuille. Een ander onderscheidend kenmerk is het concentratieniveau van de portefeuille. Deze is opgebouwd rond 25 tot 30 aandelen, waardoor de hoogste overtuigingen van het team volledig tot hun recht komen.

Dit is de Morningstar Prospect List voor juli 2021:

prospect list 07-2021 1

prospect list 07-2021 2

prospect list 07-2021 3

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten