Fondshuizen spelen al enige jaren in op de toenemende vraag onder beleggers naar beleggingsfondsen die de factoren milieu, sociaal beleid en goed ondernemingsbestuur (ESG) integreren. Dit doen ze door nieuwe duurzame producten te introduceren en conventionele fondsen te herpositioneren als duurzaam fonds. Daarbij ging vaak als eerste de aandacht uit naar duurzame aandelenfondsen. Op zich hoeft dit niet te verbazen, want historisch gezien hadden obligatiebeleggers minder mogelijkheden tot engagement met bedrijven, gezien hun gebrek aan stemrecht.
Toch wordt steeds meer erkend dat het integreren van ESG-factoren in traditionele kredietanalyse goed aansluit bij het beleggen in obligaties. In tegenstelling tot de aandelenmarkt, keren emittenten vaak terug naar de obligatiemarkt om nieuwe financiering te zoeken of zich te herfinancieren, en krijgen obligatiebeleggers een unieke kans om risico’s te identificeren en emittenten direct aan te spreken wanneer ze tekortschieten op het gebied van duurzaamheid.
Verschillende benaderingen
Er zijn verschillende benaderingen tot duurzaam beleggen in vastrentende effecten, zoals het uitsluiten van bedrijven of hele sectoren met controversiële bedrijfsactiviteiten. Andere fondsbeheerders gaan een stap verder en integreren ESG systematisch in hun beleggingsproces of maken gebruik van positieve screening. Zogenaamde best-in-class-fondsen selecteren bedrijven met de hoogste ESG-scores in een bepaalde sector. Ook impact beleggen of themafondsen die volgens een bepaald duurzaam thema, zoals hernieuwbare energie of watervoorziening, beleggen zijn momenteel populair.