Baillie Gifford beste fondshuis bij Pan-European Morningstar Awards for Investing Excellence

Baillie Gifford is de winnaar van de Pan-European Morningstar Award for Investing Excellence 2020 in de categorie Outstanding Investment House. Namens het fondshuis neemt partner Gavin Scott de Award in ontvangst in gesprek met Morningstar's Mathieu Caquineau. Hij bespreekt met Scott wat de sleutelelementen in het beleggingsbeleid en de bedrijfscultuur zijn die Baillie Gifford aan de felbegeerde trofee helpen. Bekijk de video.

Holly Black 26 november, 2020 | 10:30
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Baillie Gifford uit Edinburgh, opgericht in 1908 als een partnerschap, is eigendom van meer dan 40 partners die gemiddeld meer dan 20 jaar in dienst zijn. De groep biedt strategieën aan in verschillende vermogenscategorieën, maar aandelen blijven de belangrijkste troef. Aandelen zijn bij het fondshuis ook de dominante categorie in het beheerd vermogen. 

Partner Gavin Scott neemt namens het fondshuis de Pan-European Morningstar Award for Investing Excellence 2020 in de categorie Outstanding Investment House in ontvangst in gesprek met Morningstar's Mathieu Caquineau. Daarin noemt Scott de drie sleutelelementen die volgens hem Baillie Gifford onderscheiden: het type klanten, de beleggingscultuur en het anders durven te denken dan anderen.

De klantenkring van Baillie Gifford bestaat vooral uit institutionele investeerders, maar de afgelopen jaren heeft het fondshuis zich nadrukkelijk in het retailkanaal gemanifesteerd. Behalve dat het een van de grootste beheerders is van in het Verenigd Koninkrijk genoteerde closed-end fondsen, is het erin geslaagd om het afgelopen decennium internationaal aan populariteit te winnen via zijn aanbod van Ierse UCITS-producten in Europa en Amerikaanse beleggingsfondsen.

Nadruk op lange termijn
Een positief gevolg van een grote institutionele en closed-end aanwezigheid en privé-eigendom is dat deze kenmerken de langetermijnbenadering van beleggen bij het fondshuis vergemakkelijken. Dit wordt verder versterkt door de beloningsstructuur, waarbij een groot deel van de bonus van een fondsbeheerder is gebaseerd op drie- en vijfjaarlijkse prestaties.

Hoewel er binnen het bedrijf kleine, gefocuste beleggingsteams zijn, heerst er een sterke samenwerkingscultuur en behoort het personeelsverloop tot het laagste in de branche. Bovendien is het bedrijf de afgelopen jaren actief geweest in het verlagen van vergoedingen voor een aantal van zijn strategieën en toonde het zijn bereidheid om het kapitaal van investeerders te beschermen door fondsen die hun maximale capaciteit naderen te sluiten voor nieuwe beleggers. Al met al denken we dat Baillie Gifford profiteert van een sterke beleggingscultuur.

 

Dit zijn de winnaars in de andere categorieën:

Lorenzo Pagani beste jonge talentvolle Europese fondsbeheerder

Philippe Igigabel is Outstanding Portfolio Manager

 

Lees hier wie de finalisten waren voor deze felbegeerde trofeeën:

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Holly Black  Holly Black is senior editor voor Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten