Aandelen gezondheidszorg zijn overgewaardeerd

Bedrijven die in de race zijn om een coronavaccin krijgen momenteel hoge waarderingen. Morningstar analist Alex Morozov is op zoek naar minder bekende namen in de gezondheidszorg

Holly Black 02 juni, 2020 | 10:56
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Holly Black: Welkom bij Morningstar. Ik ben Holly Black en bij mij is Alex Morozov. Hij is hoofd aandelenresearch van Morningstar. Dag Alex.

Alex Morozov: Dag Holly.

Black: Een van de sectoren die de afgelopen maanden veel aandacht kreeg is degene die hard op zoek is naar een middel tegen deze coronapandemie. Is dat iets waar jij ook specifiek naar kijkt?

Morozov: Ja. Mijn werkgebied omvat ook diverse biowetenschaps- en medische-technologiebedrijven die direct of indirect werken aan de ontwikkeling van een test voor COVID-19 of eventueel een vaccin. Zoals je zegt, de sector staat volop in de belangstelling. Als je kijkt naar eerdere pandemieën en de invloed die deze hadden op het aandelenuniversum ervoor en erna, dan deed de gezondheidssector het als geheel vrij goed, maar het segment biowetenschappen presteerde uitzonderlijk goed. Een aantal aandelen dat ik volg staat nu hoger dan in februari of maart. En dat is vooral te danken aan bedrijven waar het coronavirus een positieve invloed op heeft.

Black: En het gekke is natuurlijk dat wij nog niet eens weten of zij wel een geneesmiddel kunnen maken, maar toch stijgen hun koersen, gewoon vanwege de hoop dat dit het geval is. En we zien bedrijven die op manieren die ze nooit eerder hebben toegepast in een waanzinnig tempo vaccins ontwikkelen terwijl ze niet weten of die uiteindelijk gaan werken. Wat moeten beleggers denken van deze sector?

Morozov: Het is denk ik interessant om biowetenschappen op dit moment te vergelijken met de goudkoorts in Californië in de 19e eeuw. Iedereen vertrok als een speer naar Californië om te profiteren van het goud dat daar te vinden was. Maar interessant genoeg waren de bedrijven die daar het meest van profiteerden niet per se de bedrijven die in goud handelden of de pioniers die dat goud vonden. De bedrijven die er het beste van afkwamen, waren fabrikanten van pikhouwelen en schoppen.

Wat betreft het coronavirus en een potentieel vaccin, als je wilt kun je inzetten op een vaccinfabrikant. Maar wat je ook kunt doen is kijken naar de bedrijven die het goed zullen doen, onafhankelijk wie uiteindelijk dat vaccin ontwikkelt. Binnen het universum dat ik volg, kun je bijvoorbeeld kijken naar Thermo Fisher Scientific. Dit bedrijf is nu een koploper in de productie van tests voor COVID-19, maar kan ook profiteren van een vaccin zodra dit is ontwikkeld. Hetzelfde geldt voor een bedrijf als Becton Dickinson. Zij maken injectieflacons. Injectieflacons zijn eigenlijk een standaardproduct, maar voor elk vaccin is een injectieflacon nodig. Om de winnaars van deze hele situatie te vinden, is het dus misschien wel het beste om te kijken naar de bedrijven die de pikhouwelen en schoppen maken.

Black: Deze sector is een van de weinige waarin de koersen sinds de uitbraak zijn gestegen. Zijn er nog wel echte beleggingskansen te vinden?

Morozov: Ja, het is nu lastiger om echt fantastische kansen te vinden. Op gezondheidsgebied over het algemeen, maar vooral binnen biowetenschappen. Het grootste deel van de biowetenschapssector noteert nu zelfs boven onze raming van de reële waarde. De enige uitzondering lijkt Roche te zijn. Roche is een conglomeraat. Dit bedrijf doet dus meer dan puur biowetenschappen. Het heeft een zeer omvangrijke medicijntak, maar ook een redelijk groot diagnostisch segment. Dus het diagnostische segment van Roche kan misschien sterk profiteren van zowel het testvolume dat we de komende 6 tot 12 maanden gaan zien, als van een mogelijke anti-stoffentest en het potentiële vaccin. Roche noteert zelfs flink onder onze raming van de reële waarde. En daarmee is het waarschijnlijk een van de goede ideeën die we voor deze sector hebben.

Black: Hartelijk dank Alex. Ik ben Holly Black voor Morningstar.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Holly Black  Holly Black is senior editor voor Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten