Effect van Saudi Aramco op indices blijft vooralsnog beperkt

De beursgang van het aandeel Saudi Aramco heeft effect op indexbeleggers. Want nu het aandeel wordt opgenomen in een aantal grote indices, moeten de beleggingsfondsen die zo'n index volgen, het aandeel ook inslaan. Het effect blijkt echter niet al te groot te zijn, concluderen Morningstar's experts op het gebied van passief beleggen.

Tom Lauricella 12 december, 2019 | 15:48
Facebook Twitter LinkedIn

Op de tweede dag dat het aandeel Saudi Aramco aan de beurs van Riyad genoteerd staat, bereikte de koers het niveau dat de oliereus een waardering geeft van 2.000 miljard dollar, het cijfer dat de Saoedische staat als grootaandeelhouder vooraf wenste.

Hoewel de beleggers die zijn ingestapt bij de beursgang bijna uitsluitend te vinden zijn in de Golfregio en de eigen Saoedische kring, kan de beursgang een wijder verspreid effect hebben. Want deze is zo groot dat het aandeel door zijn weging in onder meer de MSCI Emerging Markets Index in beeld komt bij indexfondsen en ETF-aanbieders. Zij zullen aandelen Saudi Aramco moeten inkopen voor de fondsen die deze Index volgen om in de pas te blijven lopen.

Effect niet al te groot
Toch is dat effect niet al te groot, onderstrepen Morningstar's experts in passief beleggen Ben Johnson en Alex Bryan. Dat komt omdat de plaats in de index wordt bepaald op marktkapitalisatie-gewogen basis en op basis van de mate van free float, ofwel het percentage van de aandelen dat vrij verhandelbaar is. In het geval van Saudi Aramco is dat tamelijk klein, omdat maar een klein deel van de aandelen naar de beurs is gebracht en de overgrote meerderheid in handen blijft van de Saoedische staat.

Passen we de opbrengst van 29,4 miljard dollar van de beursgang gewogen toe op de marktkapitalisatie van de MSCI Emerging Markets Index, dan komt de weging van de oliereus in deze index uit rond de 0,5% en neemt het de 25e plek in bij de portefeuilleposities.

Door de geringe free float is de weging in de index dus beperkt, maar als het bedrijf zou besluiten om meer bestaande aandelen naar de beurs te brengen, dan kan de weging in de index als gevolg daarvan groter worden.

Verschuiving sector- en landenweging
Wel heeft de opname van Saudi Aramco in de MSCI Emerging Markets Index gevolgen voor de sectorwegingen daarin. De weging van de energiesector neemt toe van 7,4% naar 7,8%, zo laat onderstaande grafiek zien:

SA index TL 1

 

Ook de landenwegingen verschuiven. Die van Saoedie-Arabië neemt beduidend toe, en daarmee wint het een plek in de rangschikking, ten koste van Thailand. Dat laat onderstaande grafiek zien:

SA index TL 2

Andere indices
De impact van Saudi Aramco op de MSCI All Country World Index is geringer dan bij de zojuist behandelde opkomende-markten index, omdat de All Country index 2.700 posities in portefeuille heeft. Zodoende bedraagt de weging van de oliereus in deze index 0,06% en daarmee komt het op 353e plaats. Daardoor zijn verschuivingen wat sectoren en landen betreft ook veel kleiner dan bij de opkomende-markten index.

Het effect is een stuk groter bij indexen die zich specifiek op Saoedie-Arabië richten. In de MSCI Saudi Arabia Index is het aandeel Saudi Aramco meteen de grootste met een weging van 17,09%. Tot dusver werd de top-10 van deze index gedomineerd door financials. Die sector blijft de grootste, maar de energiesector springt dankzij de nieuwkomer naar de derde plek.

SA index TL 4

Morningstar's indices
Morningstar heeft nog niet besloten over de opname van Saudi Aramco in de Morningstar Indexes, maar op basis van de waardering die het aandeel bij de beursgang kreeg, zou het in de Morningstar Emerging Markets Index een weging krijgen van iets minder dan 0,4%. In de Morningstar Global Markets Index zou dat 0,04% worden en hooguit 0,09% in de Morningstar Global Markets ex-US Index.

 

Lees meer over Saudi Aramco:

- Hoeveel is Saudi Aramco nu echt waard?

- Saudi Aramco: een lakmoesproef voor duurzame beleggers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Tom Lauricella  Tom Lauricella is the editor of Morningstar Direct.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten