Welkom bij Morningstar.be! Bekijk de veranderingen en ontdek hoe onze nieuwe functionaliteiten u kunnen helpen bij uw beleggingsbeslissingen.

Nederland opnieuw bij goedkoopste landen voor fondsbeleggen

Nederland is nog steeds een van de goedkoopste landen voor fondsbeleggers, samen met Australië en de Verenigde Staten. De kosten die beleggingsfondsen hun eindbeleggers in rekening brengen, liggen in deze drie landen het laagst, blijkt uit onderzoek van Morningstar naar de ervaringen van fondsbeleggers in 26 landen. België scoort benedengemiddeld, maar wel beter dan in het onderzoek van twee jaar geleden.

Morningstar Benelux 26 september, 2019 | 8:46

Dit tweejaarlijkse onderzoek door Morningstar, de Global Investor Experience (GIE) genaamd, bestrijkt de volgende aandachtsgebieden: kosten, regelgeving en belastingen, transparantie en openbaarmakingen, en commercie.

In vergelijking met de vorige editie van de GIE uit 2017 zijn de kosten van beleggingsfondsen verder gedaald, concludeert Grant Kennaway, Morningstar's Global Practice Leader manager research en mede-auteur van de GIE-studie. Die daling komt volgens hem door een aantal ontwikkelingen, zoals aanhoudende concurrentie tussen fondsaanbieders, ingerepen door toezichthouders en systeemwijzigingen die advieskosten en verkoopvergoedingen hebben losgekoppeld van andere, lopende kosten in sommige markten.

Overzicht 26 landen
Onderstaande tabel geeft de rangschikking van de 26 onderzochte landen aan voor het kostenniveau van beleggingsfondsen. Australië, Nederland en de VS vormen het bovenste kwintiel, en Italië en Taiwan zijn hekkensluiter:

De tabel laat tevens de beweging van de landen zien ten opzichte van de vorige editie van de GIE uit 2017. Een pijl omhoog betekent een kwintiel gestegen ten opzichte van vorige keer, een pijl omlaag betekent een kwintiel gezakt en het = teken geeft aan dat een land in hetzelfde kwintiel valt als twee jaar geleden.

België scoort benedengemiddeld en komt in het op een na laagste kwintiel uit. Wel geeft het pijltje omhoog aan dat België zich verbeterd heeft ten opzichte van de vorige editie van de studie uit 2017.

Voor Australië en Nederland was het de derde keer op rij dat ze in de top uitkwamen, de VS zijn alle zes de keren dat de GIE is uitgevoerd sinds 2009 in de top geëndigd.

Meer transparantie
In veel landen beijveren toezichthouders zich om de transparantie rond kosten te verbeteren door bijvoorbeeld belastingmaatregelen en nieuwe verplichtingen. Ook de groei van bepaalde markten heeft een nieuw licht geworpen op de mogelijkheid of zelfs noodzaak om schaalvoordelen die de groei met zich meebrengt door te geven eindbeleggers in de vorm van kostenverlagingen.

Wilt u meer weten over alle uitkomsten van Morningstar's Global Investor Experience onderzoek? U kunt het volledige onderzoeksrapport hier downloaden:

 

Lees meer:

- Fondsen met hoge kosten, maar ook hoog rendement

- 10 eigenschappen van een goed beleggingsfonds

Over de auteur

Morningstar Benelux

Morningstar Benelux  .