Dit zijn de grootste spelers op de Europese ETF-markt

Morningstar neemt het Europese landschap van ETF's onder de loep. De ETF-experts van Morningstar laten zien wie de grote spelers zijn en welke nieuwe ontwikkelingen er plaatsvinden in nieuwe producten op ETF-gebied. In dit tweede deel krijgt u een overzicht van het krachtenveld: de rangschikking van de grootste ETF-spelers op de Europese markt.

Robert van den Oever 13 mei, 2019 | 9:01
Facebook Twitter LinkedIn

Het Europese landschap van Exchange Traded Funds (ETF's) wordt gedomineerd door drie spelers die samen zo'n beetje tweederde van de markt in handen hebben. De kleinere spelers daarachter hebben in de afgelopen jaren marktaandeel gewonnen, maar niet zo sterk dat ze de posities van de top-drie kunnen bedreigen.

iShares gaat aan kop met een marktaandeel van 44,6%. Dat is iets minder dan de 46,4% die het per ultimo december 2016 nog had, ondanks de stijging van het beheerd vermogen. Dat komt omdat de hele markt flink is gegroeid: van 545 miljard euro aan beheerd vermogen eind 2016 naar 759 miljard euro per eind maart 2019.

Xtrackers heeft zijn nummer twee-positie verstevgd door zijn marktaandeel te vergroten van 9,8% naar 11%. Lyxor is onveranderd de nummer drie met 8,4% marktaandeel.

Onderstaande tabel geeft de grootste spelers van Europa weer met hun beheerd vermogen, zowel totaal als opgesplitst naar brede categorie, en hun marktaandeel. De actuele stand is die van eind maart 2019, afgezet tegen de stand per ultimo december 2016:

ETF Europe landscape Exhibit 4

(klik op tabel voor vergroting)

In de afgelopen twee jaar is er een ware golf aan fusie & overname activiteit geweest die ertoe heeft geleid dat meer grote fondshuizen de Europese ETF-markt hebben betreden. Een belangrijk voorbeeld daarvan is de overname van Source door Invesco in 2017. Dat bracht Invesco, dat tot dan toe het niche-merk PowerShares gebruikte voor zijn ETF-aanbod, in één keer in de top-10 van grootste spelers.

Andere Amerikaanse spelers, zoals Fidelity, Franklin Templeton en JP Morgan zijn ook de markt opgekomen met nieuwe eigen producten. Met name JP Morgan en Franklin Templeton hebben flink van zich doen speken met introductie van nieuwe ETF-producten.

Andere voorbeelden van overnames die verschuivingen hebben veroorzaakt in het het landschap zijn die van Comstage, Commerzbank's ETF-dochter, door Lyxor, en de overname van Think ETF door VanEck. Dat samengaan is een opmaat naar verdere groei van de nieuwe combinatie, zo legt Think's Martijn Rozemuller aan Morningstar uit na het winnen van de Morningstar Award Nederland 2019 in de categorie Aandelen Nederland:

 

Het uiteenvallen van ETF Securities betekende dat het Canvas-platform voor aandelen- en obligatie-ETF's naar Legal & General ging, en dat WisdomTree de grondstoffen-producten overnam, waardoor het in dat segment in één klap dominant werd.

Goldman Sachs zal naar verwachting ergens in 2019 debuteren op de Europese ETF-markt. Het is nog onduidelijk wanneer dat precies zal zijn.

In een volgend deel van deze verkenning van het Europese ETF-landschap bekijken we de ontwikkelingen en trends in het aanbod van producten. Lees ook het eerste deel in deze serie:

 

Lees meer over strategic beta ETF's: 

Lees ook de eerdere serie artikelen van Morningstar over het specifieke segment van strategic beta -ETF's:

 

Lees meer over ETF's:

Zo deden low-volatility ETF's het in 2018

Zo sterk groeide de markt voor duurzame ETF's in 2018

Zo doen thema-ETF's het vergeleken met hun generieke concurrenten

  

TAGS
ETF
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings