Top-5 Edelmetalen: Investec aan kop

Goud is een veelzijdig edelmetaal en heeft in de financiële wereld nog steeds een status als veilige haven. In tijden van onzekerheid en marktvolatiliteit grijpen beleggers vaak terug op traditionele schuilplaatsen waaronder edelmetalen en in het bijzonder goud. Ook in 2018 zagen we dit effect terug in de fondsstromen naar beleggingsfondsen die blootstelling bieden aan goud. In het laatste kwartaal van 2018, toen het pessimisme en de risico aversie bij beleggers toenamen, stroomde er meer vermogen naar goudfondsen.

Jeffrey Schumacher, CFA 25 februari, 2019 | 8:28
Facebook Twitter LinkedIn

Goud maakte zijn faam als hedge tegen risico in het vierde kwartaal ook waar. Tot dan toe was 2018 eigenlijk een slecht jaar voor beleggers in het edelmetaal, die de waarde zagen dalen van ongeveer 1.350 dollar per ounce naar niveaus rond de 1.200 dollar per ounce aan het eind van de zomer. Dankzij een turbulente periode op de financiële markten gedurende de laatste drie maanden van het jaar veerde de goudprijs op, maar dat was niet de enige drijfveer achter de stijgende goudprijs.

Rol centrale banken
Een van de factoren die de goudprijs mede bepalen is de vraag en aanbod van centrale banken, die het edelmetaal aanhouden als reserve. Centrale banken bouwen hun goudreserves al sinds de financiële crisis in 2008 verder op, maar vorig jaar kochten ze gezamenlijk voor 27 miljard dollar aan goud, wat de grootste aankoop in een halve eeuw betekende. Aangemoedigd door de toenemende zorgen omtrent de frictie tussen Amerika en China kozen centrale banken ervoor om hun reserves verder te diversifiëren en goud aan te kopen.

Vooral centrale banken uit opkomende landen kochten grote hoeveelheden goud, met Rusland, Turkije en Kazachstan voorop. Dat zorgt ervoor dat centrale banken wereldwijd momenteel 1,4 biljoen dollar aan goud bezitten. Desalniettemin kon deze extra vraag en de ingezette rally niet voorkomen dat ook goud een negatief rendement van 2,7 procent voor 2018 moest optekenen, gemeten in US dollars.

Indirecte blootstelling
De beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Sector Edelmetalen bieden beleggers geen directe blootstelling aan grondstoffen, maar indirecte blootstelling door te beleggen in mijnbouwers die zich toeleggen op het delven van edelmetalen. Hierdoor wijken de prestaties van deze fondsen regelmatig af van de prijsontwikkeling van de grondstoffen zelf. De mijnbouwers in de sector kampen met productieproblemen en teruglopende reserves in hun mijnen, terwijl de exploratie van nieuwe mijnen moeizaam gaat.

Aan de andere kant is er sprake van een consolidatieslag in de sector. Zo telde het Canadese Barrick Gold, ’s werelds grootste gouddelver, in september vorig jaar 6,5 miljard US dollar neer voor Randgold en kondigde nummer twee Newmont recent aan dat het Goldcorp overneemt om daarmee Barrick Gold weer van de troon te stoten. Naar de verwachting van analisten en fondsbeheerders zal de consolidatie in de sector verder toenemen, waardoor er nog de nodige overnames in het vat zitten.

Investec GSF Global Gold Fund aan kop
De top-5 beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Sectoren Edelmetalen op basis van hun rendement over de afgelopen 12 maanden tot en met eind januari 2019 wordt aangevoerd door Investec GSF Global Gold Fund. De portefeuille wordt sinds 2015 beheerd door George Cheveley, waarbij hij een portefeuille van ongeveer 30-40 namen voert die gefocust is op de large- en mid-caps in het universum. Daarbij heeft hij een voorkeur voor de hogere kwaliteitsbedrijven die aan de onderkant van de kostencurve opereren.

Het fonds realiseerde over de afgelopen 12 maanden een rendement van ruim zeven procent en dat ondanks een negatief rendement van top-holdings Newmont en Goldcorp. Het fonds profiteerde wel van de nummer drie positie in de portefeuille, Barrick Gold, dat bijna 25 procent steeg. Een andere forse stijger was Kirkland Lake Gold, dat een koerswinst van ruim 130 procent boekte. 

Derde plek voor Amundi CPR Global Gold Mines
Amundi CPR Global Gold Mines vinden we terug op de derde plaats. Dit fonds richt zich voornamelijk op goudproducenten, maar kan ook een derde van het fondsvermogen alloceren naar mijnbouwers die andere edelmetalen delven, zoals zilver en platina.

Het beleggingsproces combineert top-down analyses en bottom-up analyses om tot convicties te komen. De aandelenselectie vindt plaats op basis van een fundamentele aanpak, waarbij de groeiperspectieven voor productiereserves, de financiële stabiliteit van ondernemingen en de kwaliteit van het management wordt onderzocht. Daarnaast schat het team de effecten van een consolidatieslag, technologische ontwikkelingen en milieuproblematiek in om tot een waardeoordeel te komen.

Top-5 Aandelen Sector Edelmetalen:

Top 5 Edelmetalen tabel BE vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten