Top-5 US Small-Caps: Alger Small Cap Focus aan kop

Met een rendement van 5,3% in euro’s voor de S&P 500 Index presteerde de graadmeter voor Amerikaanse aandelen duidelijk beter dan de Europese aandelen die zijn vertegenwoordigd in de MSCI Europe Index, die per saldo 0,5% inleverden. Binnen het Amerikaanse universum is er tot dusverre een duidelijke winnaar aan te wijzen, en dat zijn Amerikaanse small-caps.

Jeffrey Schumacher, CFA 30 juli, 2018 | 8:54
Facebook Twitter LinkedIn

De Russell 2000 Index steeg dit jaar per eind juni met een rendement van 10,5% namelijk twee keer zo hard als de S&P 500 Index, wat vooral te danken was aan een zeer sterk tweede kwartaal waarin de small-cap index 13,4% won en daarmee het verlies uit het eerste kwartaal ruimschoots goedmaakte. De Russell 2000 index begeeft zich op een recordniveau, wat onderstreept dat de kleinere Amerikaanse bedrijven zich momenteel in de sweet spot bevinden.

Het gaat kleinere Amerikaanse bedrijven voor de wind, wat zich ook vertaalt in een sterk optimisme onder deze bedrijven. De National Federation of Independent Business publiceerde in mei van dit jaar een update van de Index of Small Business Optimism, waaruit bleek dat de index het op een na hoogste niveau had bereikt in zijn 45-jarige historie.

Optimisme
Dit optimisme wordt aangezwengeld door de robuuste groei van de Amerikaanse economie. Small-caps zijn vaak sterker georiënteerd op de binnenlandse economie, en dat vertaalt zich momenteel dan ook in de betere prestaties van Amerikaanse small-caps versus hun grotere tegenhangers. De grote, meer internationaal actieve bedrijven hebben last van de mogelijke impact van de dreigende handelsoorlog die president Trump ontketent met zijn handelspartners.

Beleggers kunnen er dan voor kiezen om te roteren van large-cap naar small-cap bedrijven in de verwachting dat deze aandelen veerkrachtiger zijn omdat ze meer geïsoleerd zijn van de wereldwijde protectionistische maatregelen. De aantrekkende dollar en dalende vreemde valuta, vooral in opkomende landen, raakt de omzet van multinationals ook veel harder dan de Amerika-georiënteerde bedrijven. Ook zijn small-caps minder vatbaar voor buitenlandse politieke instabiliteit of veranderende wet- en regelgeving. Daarnaast spelen belastingverlagingen, deregulering en overheidsinvesteringen het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf in de kaart.

Voordelen van small-caps
Hoewel de koersstijging Amerikaanse small-caps vanuit een waarderingsperspectief misschien minder aantrekkelijk maken, kleven er nog steeds voordelen aan het beleggen in small-caps in het algemeen. Small-caps zijn vaak in staat om harder te groeien dan de grote, gevestigde namen in het universum, maar daarnaast zijn diversificatiemogelijkheden ook een belangrijk argument om in kleinere bedrijven te investeren. Large-cap indices beslaan weliswaar het grootste deel van het totale universum als je de markt bekijkt vanuit een marktkapitalisatielens, maar wanneer je kijkt naar het aantal bedrijven, dan vallen er veel meer bedrijven onder een small-cap definitie dan dat er large-caps zijn. Het universum aan small-caps is dus veel groter, wat diversificatiepotentie oplevert.

Daarnaast zijn de rendementen van small-caps doorgaans minder gecorreleerd met de prestaties van large-caps. Ook biedt de dispersie van rendementen binnen het small-cap segment kansen voor actieve aandelenselectie, wat nog eens versterkt wordt doordat veel kleine bedrijven niet of nauwelijks door analisten worden gevolgd, en er dus ook een grotere kans is op het onjuist prijzen van aandelen door de markt.

De Top-5
De top-5 is samengesteld op basis van de best presterende fondsen over de zes maanden tot en met eind juni 2018 uit de Morningstar categorie Aandelen Small-Cap Verenigde Staten. De categorie is een mengeling van stijlen, waardoor fondsen met een uitgesproken groei-stijl de categorie domineren gemeten over het eerste half jaar van 2018.

Alger Small Cap Focus Fund aan kop
De lijst wordt aangevoerd door Alger Small Cap Focus Fund, dat een zeer sterke eerste jaarhelft kende en meer dan 27% rendement maakte. Het fonds staat sinds oprichting in 2016 onder leiding van Amy Zhang, die 23 jaar beleggingservaring heeft. De portefeuille is geconcentreerd, benchmark-agnostisch en bestaat uit ongeveer 50 aandelen die volgens Zhang de mogelijkheid hebben om tot large-cap uit te groeien.

Gemeenschappelijke kenmerken waarnaar de fondsbeheerder op zoek is in deze bedrijven zijn verdedigbare concurrentieposities, duurzame omzetgroei, hoge financiële kwaliteit en sterke managementteams. Ze wil investeren in bedrijven die het potentieel hebben om hun inkomstenstroom in vijf jaar te verdubbelen. Zhang heeft een sterke voorkeur heeft voor de sector gezondheidszorg, die maar liefst 50% van de portefeuille beslaat.

Dat betekent echter niet dat biotechbedrijven de portefeuille domineren. Alleen Bio-Techne en Repligen vertegenwoordigen de biotechsector, omdat Zhang meer kansen ziet in fabrikanten van medische apparatuur en systemen. Met nog eens 30% in IT blijft er voor de overige sectoren een beperkte weging over. Rentegevoelige sectoren als defensieve consumentengoederen, telecom, nutsbedrijven en vastgoed hebben geen plaats in de portefeuille.

Runner-up HeptagonDriehaus US Micro Cap Equity Fund
HeptagonDriehaus US Micro Cap Equity Fund is een waardige runner-up. Met een rendement van bijna 26% over de eerste jaarhelft hebben beleggers geen reden tot klagen. Het fonds, dat wordt geleid door Jeff James, richt zich ook op de allerkleinste marktkapitalisaties. Beleggingsbeslissingen zijn gebaseerd op de overtuiging dat fundamenteel sterke bedrijven eerder geneigd zijn om een superieure winstgroei te genereren op een duurzame basis en meer kans maken op positieve winstherzieningen.

James evalueert de concurrentiepositie van een bedrijf, de dynamiek van de sector, identificeert potentiële groeikatalysatoren en beoordeelt de financiële positie van bedrijven. Het fonds kent een allocatie van 30% naar de gezondheidszorgsector, 25% naar IT en 20% naar cyclische consumentengoederen. Van de 120 aandelen in de portefeuille zijn er 14 die dit jaar al meer dan verdubbeld zijn in prijs, waaronder Skyline Champion, Medifast en Loxo Oncology.

 

Top-5 US Small-Caps

FN Top 5 week 31 US Small Caps JS 2018 tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten