Is duurzaam duurder? Morningstar vergelijkt duurzame en traditionele indices

Als steeds meer beleggers gaan beleggen in de bedrijven die het best scoren op duurzaamheid, worden die aandelen dan duurder? Om dat uit te vinden, vergelijkt Morningstar de waardering van expliciet duurzame indices met die van traditionele indices, voor Europa en de Verenigde Staten.

Fernando Luque 25 april, 2018 | 11:24
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar heeft al vaker laten zien dat aandacht voor duurzaamheid bij beleggingsbeslissingen zeker niet ten koste hoeft te gaan van rendement. Dat hebben we toegelicht aan de hand van de Sustainability Indexes in deze eerdere artikelen:

 

Duurzaam beleggen gaat dus zeker niet ten koste van rendement. Vervolgens dient de vraag zich aan: zijn bedrijven die goed scoren op duurzaamheidscriteria een premie waard? Dus de drie ESG-factoren Environmental (milieu), Social (sociaal beleid) en governance (goed ondernemingsbestuur). En als er meer beleggers hun vermogen laten toevloeien naar de duurzaamste bedrijven, worden ze dan duurder doordat er meer vraag naar is?

Voor het antwoord op die vraag hebben we de verhouding prijs/Fair Value van de duurzaamheidsindices van Morningstar berekend en vergeleken met die van de traditionele Morningstar-indices. Het voordeel van die vergelijking is dat, aangezien de Morningstar-duurzaamheidsindices zijn geconstrueerd met behoud van de sectorwegingen van de traditionele indices, de waarderingsverschillen vrijwel uitsluitend worden veroorzaakt door verschillen op het niveau van individuele bedrijven en niet door het feit dat een index een hogere of lagere weging in bepaalde sectoren heeft.

Berekening
De manier waarop we de waardering van de indices berekenen, is dezelfde als die we gebruiken om de waarderingen van de verschillende segmenten van onze Morningstar Style Box in de maandelijkse barometer te berekenen. Het is een gewogen gemiddelde van de marktwaarde van de prijs/Fair Value van elk van de componenten van de index. Als er een fundamentele waardering beschikbaar is, dan kiezen we die, en zo niet, dan gebruiken we onze kwantitatieve waardering.

We hebben de berekeningen uitgevoerd voor de Europese Index (Morningstar Europe Sustainability Index) en voor de Amerikaanse (Morningstar US Sustainability Index).

Kleine verschillen
De onderstaande grafiek laat zien dat de duurzaamheidsindices iets duurder zijn dan de vergelijkbare traditionele indices. Dat geldt voor zowel voor de Verenigde Staten als voor Europa. Maar tegelijk moet worden erkend dat er slechts geringe waarderingsverschillen zijn tussen beide indices. Daarom kunnen we niet spreken van een waarderingspremie voor beleggen in de bedrijven die prioriteit geven aan duurzaamheid en daar het best op scoren.

 

Sustainability Valuation March 2018

(klik op grafiek voor vergroting)

 

Lees meer:

Nederland aan kop in Morningstar Sustainability Atlas

- Deze 4 sectoren kampen met toenemende ESG-risico's

Deze fondsen zijn belegd in wapenindustrie, maar hoe lang nog?

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten