Thema Emerging Market Debt deel 4: Morningstar's favoriete EMD-fondsen

Na alle inzichten in Emerging Market Debt, de risico's, rendementen en prestaties, wilt u natuurlijk weten welke fondsen het goed doen. Daarom presenteren we u de fondsen die onze favoriet zijn binnen EMD.

Niels Faassen 25 januari, 2016 | 14:58
Facebook Twitter LinkedIn

We hebben de beleggingsfondsen die zich richten op EMD op een rijtje gezet en daar komen drie favorieten uit naar voren. Boven aan de lijst prijkt Neuberger Berman (Silver), gevolgd door Templeton en Pictet (beide Bronze).

Neuberger Berman is favoriet
Met een Silver rating behoort Neuberger Berman Emerging Debt Hard Currency tot ons favoriete fonds binnen deze categorie. De beheerders Drijkoningen, Urquieta en Van der Made werken al sinds 2000 (bij hun voormalige werkgever NN IP) samen op deze strategie. Deze beheerders gelden als zeer ervaren met gemiddeld meer dan 20 jaar ervaring. Ook beschikken zij over een sterk track record. Het team is grotendeels intact gebleven na de overstap naar NB, zowel qua omvang als samenstelling, wat bijdraagt aan de relevantie van de langetermijnresultaten. Minder enthousiast zijn wij over de bovengemiddelde kosten van het fonds. Desondanks vinden wij dit fonds één van onze favorieten binnen de categorie vanwege het ervaren team, het sterke proces en het bovengemiddelde track record.

Downgrade Templeton
Onlangs verlaagde Morningstar zijn rating nog voor Templeton Emerging Market Bond van Silver naar Bronze. Vooral de hoge volatiliteit die met de uitgesproken strategie gepaard gaat, was aanleiding voor de fondsenbeoordelaar om de convictie in het fonds te verlagen.

Beheerder Hasenstab bouwde zijn reputatie in obligatieland op door met hoge overtuiging posities in landen en valuta’s in te nemen die hij fundamenteel aantrekkelijk gewaardeerd vindt, zelfs wanneer deze posities impopulair zijn onder beleggers. Door het uitgesproken karakter wijkt de portefeuille vaak dramatisch af van de benchmark en vergelijkbare fondsen. Een dergelijke strategie vraagt dan ook om geduld van beleggers, die hierdoor bestand moeten zijn tegen periodes van underperformance, terwijl de manager wacht tot zijn lange termijn visie uitkomt.

Met de verlaging van Silver naar Bronze blijft Morningstar positief over de strategie. Maar gelet op de risico’s die gepaard gaan met de uitvoering de beleggingsstrategie voor beleggers in combinatie met de bovengemiddelde kosten voor het fonds is onze convictie in het fonds afgenomen.

Neutrals
Ondanks sterke historische rendementen handhaaft Morningstar een Neutral Analyst Rating voor de fondsen NN (L) Emerging Market Debt, BlackRock Emerging Markets Bond en Candriam Bonds Emerging Markets. Al deze fondsen hebben in de afgelopen jaren een aanzienlijk personeel verloop gekend. Hierdoor vindt Morningstar de lange termijn rendementen van beperkte relevantie.

Zo waagden bij NN IP begin 2013 de voormalige EMD co-heads Rob Drijkoningen en Gorky Urquita de overstap naar Neuberger Berman. In hun slipstream vertrokken uiteindelijk 18 van de 27 teamleden. Zo ook de hoofdbeheerder, Bart van der Made. NN IP wachtte de zware taak om het team weer vrijwel volledig op te bouwen. Binnen een tijdsbestek van minder dan een jaar is ze dat wonderwel gelukt. Sinds maart 2013 is Marco Ruijer hoofdbeheerder van het fonds.

Ook het EMD-team bij Candriam heeft de nodige omloop gezien. Tot mei 2015 werd het fonds beheerd door Isabelle Rome. Begin 2013 nam zij het beheer over van Luc D’hooge. Hij beheerde het fonds van 2000 tot 2013 met bovengemiddelde resultaten, alvorens een overstap te maken naar het Zwitserse Vontobel.

Diliana Deltcheva is met ingang van mei 2015 het nieuwe hoofd van Candriam’s EMD-team en tevens hoofdbeheerder van het Candriam Bonds Emerging Markets fonds. Deltcheva beschikt over ruim 13 jaar aan relevante ervaring. Zo werkte zij hiervoor als fondsbeheerder bij het Britse F&C en voor het Nederlandse fondshuis NN Investment Partners (het voormalige ING Investment Management).

EMD 7

(klik op tabel voor vergroting)

Dit is vierde en afsluitende artikel rond het thema Emerging Market Debt. In deze reeks hebben we voor u diverse aspecten van EMD behandeld: de definitie, een terugblik op de prestaties, inzicht in risico's en rendementen en ook de fondsen die favoriet zijn bij Morningstar. Als extraatje krijgt u hierna ook nog de uitgebreide fondsrapporten van onze favorieten Neuberger Berman en van Templeton.

Lees ook de andere delen uit deze serie:

Thema EMD deel 1: De definitie van Emerging Market Debt

Thema EMD deel 2: Terugblik op de prestaties

Thema EMD deel 3: Risico & rendement

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten