Röntgenfoto van uw beleggingsportefeuille

In een paar klikken een helder overzicht van uw beleggingsportefeuille. Niet simpelweg een lijstje van de verschillende beleggingsfondsen en aandelen, maar een diepgaande analyse van uw portefeuille op basis van de onderliggende posities van uw fondsen. De Morningstar X-Ray maakt het mogelijk en is daarmee een onmisbaar gereedschap voor beleggers.

Jeffrey Schumacher, CFA 30 juli, 2015 | 12:20
Facebook Twitter LinkedIn

Een goede beleggingsportefeuille is breed gespreid. Dat wil zeggen dat beleggers niet alles op één beleggingsfonds inzetten, maar een goede diversificatie realiseren door het aankopen van meerdere fondsen die beleggen in verschillende vermogensklassen en uiteenlopende beleggingsstijlen hanteren. Maar hoe weet een belegger nu wanneer hij een goede spreiding heeft gerealiseerd, of waar er mogelijk sterke concentraties in de portefeuille zitten? De Morningstar X-Ray is hiervoor een handig hulpmiddel dat beleggers op basis van de onderliggende posities van de individuele beleggingen een uniek portefeuilleoverzicht geeft.  Hiermee krijgt een belegger inzicht in de asset allocatie, de blootstelling aan verschillende beleggingsstijlen en andere relevante portefeuillekarakteristieken.

De rapporten die de Morningstar-analisten schrijven over ETFs, beleggingsfondsen en aandelen kunnen beleggers veel informatie verschaffen over de individuele kenmerken en prestaties van deze beleggingen, maar geven geen inzicht in het samenspel van deze componenten in een beleggingsportefeuille. Met behulp van de Morningstar X-Ray kan een belegger zijn beleggingsportefeuille op de Morningstar website invoeren en met een druk op de knop een portefeuillerapport genereren waarin diverse portefeuillekarakteristieken worden weergegeven op geaggregeerd niveau.

Het invoeren van een portefeuille
Om de Morningstar X-Ray te gebruiken, dient eerst een gratis profiel aangemaakt te worden op de Morningstar website. Hierdoor kunt u uw portefeuille opslaan en op ieder willekeurig tijdstip raadplegen. Voor het bekijken, wijzigen of het generen van de X-Ray dient u ingelogd te zijn op de website.

Via het tabblad Portefeuille in de grijze menubalk bereikt u de portefeuilletool waar de portefeuille kan worden ingevoerd. Door naast Overzicht te klikken op het tabblad Bewerken komt u in een invoerscherm terecht waarin de individuele portefeuilleposities geselecteerd kunnen worden.

Door het invoeren van de naam of de ISIN code van een belegging kunt u een ETF, beleggingsfonds of aandeel toevoegen aan de portefeuille. Om de weging van de individuele belegging aan te geven, kan een allocatiepercentage of -bedrag worden ingevoerd. Indien u meer beleggingen heeft dan het scherm toestaat kunt u via de knop Voeg Velden Toe meer portefeuilleregels toevoegen. Om het overzichtelijk te houden hebben we in het onderstaande voorbeeld gekozen voor een gelijke weging van de individuele beleggingen in de portefeuille, die bestaat uit actieve beleggingsfondsen, ETFs en een aandeel. Door op Opslaan te klikken wordt de portefeuille gekoppeld aan uw profiel en bewaard. Om de X-Ray van uw portefeuille te laden klikt u op het tabblad X-Ray.

(Klik op afbeelding voor juiste formaat)

Gedetailleerde portefeuillerapportage

De X-Ray geeft beleggers een gedetailleerd inzicht in hun beleggingsportefeuille. Bovenaan het scherm bevindt zich een veld “Selecteer een overzicht”, waarmee u kunt navigeren door de X-Ray en specifieke overzichten van uw portefeuille kunt genereren. Wanneer in het menu de keuze Overzicht wordt geselecteerd, dan laadt de overzichtspagina, die beleggers basisinformatie geeft over de karakteristieken van de portefeuille. Om de data van deze overzichtspagina beter te begrijpen, bespreken we wat beleggers per sectie van het rapport zien. Voor iedere sectie is het ook mogelijk om meer details in te zien door op de link “Positie details” te klikken.

Assetverdeling
Deze sectie geeft de verdeling van de portefeuille weer naar verschillende vermogensklassen, opgedeeld in long, short en netto posities. Long posities zijn posities die gekocht zijn in verwachting van een prijsstijging, short posities zijn posities die verkocht zijn zonder ze in bezit te hebben in verwachting van een prijsdaling en netto posities worden berekend door de weging van long posities minus de short posities. De voorbeeldportefeuille van 10 beleggingen resulteert bijvoorbeeld in een asset allocatie van 67,90 procent naar aandelen, 24,48 procent naar obligaties en 6,73 procent naar kasgeld. Een allocatieoverzicht per positie kan verkregen worden door op de link “Positie details” te klikken. De onderstaande figuur geeft dit weer.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid