Morningstar’s verwachting voor de aandelenmarkt

Een gunstig klimaat voor de terugkeer van stock-picking.

Heather Brilliant, CFA 07 januari, 2013 | 17:37
Facebook Twitter LinkedIn

Volatiliteit op de aandelenmarkt is in 2013 een way of life. De oorzaken zijn Europa dat nog steeds aan de oplossing van zijn schuldenprobleem werkt, beleggers die de groei van de Chinese economie nauwkeurig zullen volgen en de Amerikaanse economie die bij vlagen groeit. In een dergelijk klimaat zal stock-picking terug van weggeweest zijnen beleggers die focussen op specifieke aandelenmogelijkheden zullen het goed doen tegen deze achtergrond.

De aandelenmarkt als geheel is behoorlijk dicht bij zijn redelijke waardering (fair value). De aandelen die Morningstar volgt werden half december gemiddeld verhandeld op 92 procent van hun fair value (op basis van een naar marktkapitalisatie gewogen gemiddelde).

Morningstar ziet twee mogelijke uitkomsten voor de aandelenmarkt in 2013. Ten eerste is er niet veel groei van multiples te verwachten omdat de markt dicht op fair value zit. Ten tweede is er potentie voor aangename verrassingen door omzetgroei bij ondernemingen. Er zijn veel signalen dat er dingen verbeteren voor de Amerikaanse economie, op zijn minst marginale verbeteringen, en Morningstar verwacht dat de economie zich dit jaar blijft versterken. Dat kan enige winstgroei betekenen zelfs zonder verdere verbetering van de marges.

Stock-picking
Van een markt die steeds dichter het niveau van fair value nadert wordt het ontzettend moeilijk om zijn richting te voorspellen. Het goede nieuws van deze vaststelling is, dat aandelenselectie in toenemende mate aan belang wint. De afgelopen vijf jaar waren er oneindige discussies over hoe gecorreleerd markten zijn en dat stock-picking er niet meer toe deed. Het enige wat nog gold was het oppikken van macro-economische signalen en de portefeuille dienovereenkomstig te positioneren.

In 2012 waren en signalen dat aandelenselectie weer een grotere impact kreeg en Morningstar verwacht dat deze ontwikkeling zich in 2013 doorzet. Zo stond de S&P 500 afgelopen jaar 15 procent hoger wat het alles bij elkaar genomen tot een goed jaar. Maar aan de woningmarkt gerelateerde aandelen die Morningstar in 2011 of begin 2012 aanbeval zoals bouwmarkt Lowe’s en opstalverzekeraar First American Financial staan respectievelijk 40 en 85 procent hoger sinds het begin van 2012. Met een juiste aandelenselectie was de markt dus ruimschoots te verslaan geweest.

Sectoren
De vraag is waar in de markt de volgende gunstige mogelijkheden zijn te vinden? De top picks van Morningstar komen zoals altijd van de ondernemingen met een ‘wide or narrow moat’ (ondernemingen met een grote of kleine voorsprong op concurrenten), omdat we denken dat deze ondernemingen op langere termijn een hoger rendement boeken dan hun tegenspelers zonder sterke concurrentiepositie. Van de pakweg 1.250 aandelen die Morningstar wereldwijd volgt hebben er begin januari 33 een ‘wide’ of 'narrow moat’ en noteren 5 sterren (op een schaal van 1 tot en met 5 waarbij 1 ster staat voor maximaal overgewaardeerd en 5 sterren voor maximaal ondergewaardeerd). Zie de tabel onderaan dit artikel.

Hieronder bevinden zich een bescheiden aantal Europese ondernemingen (de telecomondernemingen France Telecom, Portugal Telecom en Telecom Italia en de nutsbedrijven E.On en RWE) en ondernemingen in de energiesector (ondernemingen die zich bezig houden met de exploratie en productie van energiebronnen). Energie is een van de meest ondergewaardeerde sectoren op 86 procent van de fair value. Er staan ook enkele grote, wereldwijde ondernemingen op de lijst zoals Apple, ArcelorMittal, Rio Tinto en Transocean.

De waarderingen van Europese ondernemingen die door Morningstar worden gevolgd zijn –gemiddeld- niet meer aantrekkelijker in vergelijking met die van Noord-Amerikaanse ondernemingen. De Europese ondernemingen worden verhandeld op 93 procent van hun fair value en het Noord-Amerikaanse universum op 92 procent. Dit kan meer te maken hebben met Morningstar’s Europese universum dan met marktomstandigheden.

De ongeveer 235 Europese ondernemingen die worden gevolgd door de aandelenanalisten van Morningstar zijn over het algemeen large cap bedrijven met een ‘moat’ (concurrentievoorsprong) en kwalitatief goede activiteiten. Deze aandelen waren afgelopen jaar in trek op de markt. Ze maakten de afgelopen drie maanden enigszins een rally, omdat de markt dit Europese universum een kwartaal geleden nog op 87 procent van de fair value prijsde.

In navolging van energie is ook de technologiesector ondergewaardeerd op 86 procent van de fair value. Enkele grote technologie-ondernemingen van Apple tot Hewlett-Packard hebben hun aandeel aanzienlijk in koers zien dalen in de afgelopen kwartalen. De lijst met techaandelen die 10 procent zijn gedaald in het vierde kwartaal van 2012 bevat ook namen als Microsoft, Intel en EMC. Hoewel enkele van deze ondernemingen hebben geleden onder een slappe wereldwijde vraag, kampten andere met meer specifieke bedrijfsproblemen. Morningstar verwacht dat die worden opgelost en ziet mogelijkheden in de technologiesector.

Vastgoed en defensieve consumptiegoederen blijven volgens Morningstar de meest overgewaardeerde sectoren met een premie van respectievelijk 4 en 7 procent ten opzichte van de geschatte fair value. Wereldwijd blijven beleggers op zoek naar rendement en deze (dividend)sectoren hebben daarvan geprofiteerd. Deze zoektocht kan de verkeerde kant opgaan als de koersen overdreven worden opgeblazen. Als een aandeel met een ‘wide’ of ‘narrow moat’ wordt verhandeld met een korting ten opzichte van de fair value en een goed rendement biedt, dan kun je als belegger iets in handen hebben. Maar als een aandeel boven zijn fair value staat dan is het waarschijnlijk dat de koers daalt richting de fair value en het totaalrendement schaadt. Het is een zeldzaam als een dividend dit risico afdoende compenseert. Het is dan ook belangrijk om bij het kopen van een aandeel naar het totale plaatje te kijken.

Aandelen in de sector defensieve consumptiegoederen hebben duidelijk baad gehad bij hun relatieve stabiele activiteiten en hoge mate van wide moats. Gewoonlijk hanteert Morningstar een kleinere veiligheidsmarge voor deze aandelen, maar we een zekere mate van marge belangrijk vinden. Bij aandelen gaat het om de verhouding risico-rendement en hoe goedkoper een belegger een onderneming koopt, hoe waarschijnlijker deze ratio in zijn voordeel uitvalt.

(klik op tabel voor vergroting)





Morningstar publiceert deze maand een serie artikelen met prognoses voor 2013 en artikelen die helpebn bij het samenstellen en onderhouden van een beleggingsportefeuille. Lees ook:

Een check-up van uw beleggingsportefeuille in 5 stappen

Inkomsten versus totaalrendement: waarom zou u kiezen?


Met medewerking van Maarten van der Pas

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Heather Brilliant, CFA  Heather Brilliant, CFA, is the vice president of Global Equity and Credit Research at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten