Bedrijfsobligaties zijn goedkoop

Hoe fondsen voordeel kunnen hebben bij het huidige verschil in spreads van Europese en Amerikaanse bedrijfsobligaties.

Maarten van der Pas 15 december, 2011 | 11:58
Facebook Twitter LinkedIn

Hoewel het met minder schommelingen gepaard ging, zijn de spreads (rentevergoeding voor het gelopen risico) van Europese bedrijfsobligaties de spreads van staatsobligaties omhoog gevolgd. Waar de obligatiemarkt gewoonlijk zeer bekwaam is in het evalueren van het risico op inflatie en het faillisementsrisico, worstelen beleggers nu met hoe de politieke dynamiek in de eurozone adequaat in te prijzen. De crisis in de eurozone kan leiden tot een financiële meltdown in de landen in de periferie van Europa. Morningstar acht de kans daarop klein, maar als het zich voordoet dan zijn de gevolgen verstrekkend voor de hele eurozone.

Beheerders van bedrijfsobligatiefondsen die het mandaat hebben om in zowel Europese als Amerikaanse bedrijfsobligaties te beleggen kunnen voordeel hebben bij bovengenoemde bewegingen van de risico-opslagen. Zij kunnen winst maken door Amerikaanse bedrijfsobligaties te ruilen voor Europese met dezelfde kredietwaardigheid nu de spreads zich verder en sneller verruimen dan in de Verenigde Staten. Als de staatsschuldencrisis begint af te koelen en de Europese spreads weer lager worden, dan kunnen deze managers omgekeerd handelen en terugkeren naar de relatieve veiligheid van Amerikaanse bedrijfsobligaties.

Mogelijkheid
De ruime spreads op bedrijfsobligaties wijzen op een mogelijkheid voor beleggers. Vorige maand was Morningstar verbaasd dat de credit spreads in oktober omhoog schoten. We zijn evenzeer verbaasd hoe snel dit weer daalde in november. De Morningstar Eurobond Corporate Index daalde in november met 2,8 procent en heeft het laatste jaar 0,31 procent verloren. Morningstar’s US Corporate Bond Index nam vorige maand slechts met 2,2 procent af en staat voor de laatste 12 maanden op een winst van 4,1 procent.

Mei vorig jaar was Morningstar van mening dat beleggers beter af zijn met Amerikaanse dan met Europese bedrijfsobligaties. Die opvatting hebben we nog steeds en kan mogelijk veranderen als de Europese beleidsmakers daadwerkelijk komen tot budgettaire discipline en structurele hervorming. In dat geval verwachten we dat de risico-opslag van Europese bedrijfsobligaties –die vaak met ruimere spreads worden verhandeld dan Amerikaanse met dezelfde credit rating – verder en sneller zal verkleinen. Op fundamentele basis vinden we dat credit spreads van bedrijfsobligaties hoog zijn omdat ondernemingen sterke kasstromen genereren, hun balans hebben versterkt en de termijn van de uitstaande schuld hebben verlengd.

Zelf aan de slag
Beleggingsfondsen in Europese en Amerikaanse bedrijfsobligaties zijn eenvoudig te vinden met de Fonds Screener. Zoek op de Morningstar categorie ‘obligaties bedrijven’. De fondsen kunnen in diverse valuta genoteerd zijn zoals euro en dollar. De lijst met beschikbare fondsen kan weer verder worden verfijnd op bijvoorbeeld rendement, kosten en/of Morningstar Rating.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten