Risico-aversie openbaart zich bij obligatiefondsen

De periodieke uitstroom bij high yield obligatiefondsen in de afgelopen paar jaar wordt meer door sentiment dan door fundamentals gedreven.  

Maarten van der Pas 03 juli, 2012 | 12:01
Facebook Twitter LinkedIn

Gegevens over de kapitaalin- en uitstroom van beleggingsfondsen in mei laten zien dat beleggers risico meden. Deze trend tekende zich ook duidelijk af bij obligatiefondsen. Tot aan mei waren obligatiefondsen met de focus op bedrijfsschuld (vooral high yield) en staatsobligaties van opkomende landen erg in trek. Want beleggers joegen op rendement en zochten naar alternatieven voor aandelen.

In mei keerde deze trend zich echter scherp om. De Morningstar-categorie 'obligaties opkomende markten – lokale valuta' leed de grootste uitstroom met dank aan een outflow van EUR 1,4 miljard bij Investec Emerging Markets Local Currency Debt. 'Bedrijfsobligaties in GBP' was een andere verrassende verliezer door een outflow van EUR 1,5 miljard bij Threadneedle Short Dated Corporate Bond. De kapitaalstroom van de categorie 'high yield obligaties' werd in mei ook negatief met een netto uitstroom van EUR 435 miljoen.


Trans-Atlantische trend

Dit was een trans-Atlantische trend want high yield obligatiefondsen met hun domicilie in de Verenigde Staten zagen in mei een uitstroom van USD 1,6 miljard. Morningstar’s fixed-income analist Miriam Sjoblom stelt dat de periodieke uitstroom bij high yield obligatiefondsen in de afgelopen paar jaar meer door sentiment dan door fundamentals wordt gedreven. Zij ziet sinds 2009 patroon waarbij op rendementbeluste beleggers eerst massaal in junk bonds stappen waarna deze trend wordt onderbroken door een uitbarsting van uitstroom en verslappende obligatiekoersen. Het lijkt erop dat dit gedrag meer wordt ingegeven door macro-economische zorgen dan een duidelijke achteruitgang van de fundamentals van de ondernemingen die de obligaties uitgeven.


Europa’s grootste langetermijnfonds, het met 'Silver' gewaardeerde Templeton Global Bond zag voor de negende achtereenvolgende keer een uitstroom in mei. Het sentiment van beleggers gaat niet gelijk op met het herstel van de prestaties van dit fonds. Wellicht dat het volatiele karakter van dit fonds, door de zware blootstelling aan opkomende markten, beleggers afschrikt.


Daarentegen trok het 'Gold' fonds Pimco GIS Total Return Bond, het Europa-vehikel van Bill Gross, bijna EUR 800 miljoen aan in mei en boekte daarmee zijn grootste instroom sinds oktober 2010.


Lees ook

Risico-aversie treft Europese beleggingsfondsen


Opkomende markten getroffen door risicomijdende beleggers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten