Aegon overtuigt niet met reorganisatie

Verzekeraar Aegon gaat afslanken. "Deze maatregelen geven beleggers geen zekerheid."

Maarten van der Pas 22 juni, 2010 | 17:01
Facebook Twitter LinkedIn

Verzekeraar Aegon maakte dinsdag bekend dat het zich de komende jaren sterker wil richten op zijn kernactiviteiten levensverzekeringen, pensioenen en vermogensbeheer. Deze strategie moet het rendement verhogen en de risico’s verkleinen. Daarom wordt de Amerikaanse levensherverzekeraar Transamerica Reinsurance te koop gezet. Dit onderdeel staat voor 1,6 miljard euro in de boeken.
In het Verenigd Koninkrijk stopt Aegon met collectieve lijfrenteproducten. Die renderen niet voldoende. Op de Britse markt blijft het concern wel actief met particuliere pensioenen. Aegon verwacht door de inkrimping de kosten in het land eind 2011 met een kwart te kunnen verlagen.

Onzekerheid
Morningstar-analist Bill Bergman vindt dat Aegon met de voorgenomen maatregelen de onzekerheid over de toekomst van het concern niet wegneemt voor beleggers. “Aegon heeft de verkoop van zijn slechtpresterende divisie in het Verenigd Koninkrijk onderzocht, maar besluit nu noodgedwongen om terug te schalen wegens een gebrek aan kopers. Het concern is een complexe, problematische financiële dienstverlener met een flinke hefboom. Aegon is herstellende van de financiële crisis, maar de verkoop van de levensherverzekeringsdivisie reduceert de onzekerheid voor beleggers slechts enigszins.”

Dat Aegon nog steeds 2 miljard euro moet terugbetalen aan de Nederlandse staat, die sprong de verzekeraar met 3 miljard euro bij tijdens de financiële crisis, maakt de onzekerheid er niet kleiner op volgens Bergman. “De Europese Commissie moet haar oordeel nog vellen over deze steunactie. Dat kan inhouden dat Aegon onderdelen moet verkopen of andere maatregelen moet treffen. Daarom handhaaft Morningstar zijn fair value rating van zeer onzeker en blijft het koersdoel op 5 euro.”

Op de beurs in Amsterdam reageerden beleggers negatief op het nieuws van Aegon. Zij hadden op ingrijpender maatregelen gerekend. Aan het einde van de handelsdag noteerde het aandeel Aegon 2,67 procent lager.

Lees Morningstar's analistenrapport over Aegon.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten