De allerbeste fondsen krijgen een 'Elite' rating

Rendementen uit het verleden hebben geen voorspellend karakter

Pieter Bailleul 30 november, 2009 | 15:34
Facebook Twitter LinkedIn
Beleggers varen nog te vaak blind op het rendement uit het verleden. Dat is opmerkelijk want allemaal kennen ze de eerste regel bij beleggen: “rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst”. Wat opviel tijdens de 31ste editie van de Dag van de Belegger, dit weekend in Amsterdam, was dat beleggers het moeilijk hebben met het selecteren van goede beleggingsfondsen. Uit de vele gesprekken aan onze stand bleek dat de sterrenrating vaak beschouwd wordt als een oplossing voor dit probleem. Maar is dat ook terecht?


resentatie_PieterBailleul.pdf target=_blank>Presentatie “De beste beleggingsfondsen” | Dag van de Belegger 2009, Amsterdam



Wat is de sterrenrating ook weer?
De Morningstar sterren, zoals vele beleggers ze noemen, geven een beoordeling van de prestaties van een beleggingsfonds over de afgelopen drie, vijf een tien jaar. Daarbij wordt rekening gehouden met het risico dat het fonds nam en de kosten die het aanrekent. Een wiskundig model (waarbij geen enkele menselijke tussenkomst plaatsvindt) berekent vervolgens (maandelijks) de sterrenrating. Deze sterren kijken dus enkel naar het rendement en risico in het verleden. Ze geven een goede indruk van hoe een fonds gepresteerd heeft ten opzichte van vergelijkbare fondsen, uit onze onderzoeken blijkt dat ze milde voorspelkracht hebben, maar zijn geen garantie voor de toekomst. Een belegger moet verder kijken.



De kwalitatieve rating
De Morningstar analisten beoordelen fondsen na een diepgaand gesprek met de fondsbeheerder op basis van vijf elementen:
(1) beheerder & team
(2) proces & portefeuille
(3) rendement & risico
(4) kosten
(5) fondshuis.

De beste fondsen krijgen een Elite rating. Ook Superior fondsen komen in aanmerking voor de portefeuille van een belegger, rekening houdend met enkele opmerkingen. Een rating lager dan Standaard beschouwen we als ongeschikt voor een belegger.




Tijdens de workshop op zaterdag over de “Beste Beleggingsfondsen” (klik hier voor de presentatie) heb ik een overzicht gegeven van de elementen die het toekomstige rendement weldegelijk beïnvloeden.
Tegelijkertijd heb ik een oproep gedaan naar meer transparantie in de beleggingsfondsensector. Beleggers moeten meer informatie krijgen over de fondsmanager en zijn team, over het proces dat toegepast wordt en over de uiteindelijke resultaten van dit proces (zowel in positieve als negatieve zin). Toch is er één item waaraan een belegger duidelijk aandacht kan geven: de kosten. Hoe lager de kosten, hoe beter de belegger af is.


De kwalitatieve rating
De nieuwe kwalitatieve rating wil verder de toekomst in kijken. In die beoordeling laten we alle aspecten van een beleggingsfonds aan bod komen: de beheerder en zijn team, het proces, de portefeuille, het fondshuis, het lange-termijnrendement en de kosten. Al die informatie wordt in één rating (en het bijbehorende rapport) gegoten. De beste fondsen krijgen een elite rating, minder goede fondsen standaard en slechte fondsen inferior.


Klik hier voor een overzicht van de fondsen met een kwalitatieve rating (beschikbaar voor ruim 287 Nederlandse beleggingsfondsen).
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Pieter Bailleul

Pieter Bailleul  is Marketing Manager for Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten