Ondanks het slechte nieuws gingen de beurzen hoger. Terug naar af?

Economie onder de loep

Pieter Bailleul 04 mei, 2009 | 10:36
Facebook Twitter LinkedIn
Terwijl het gevaar voor een grieppandemie nog niet geweken is, werd de overcapaciteit aan autobouwers in de Verenigde Staten pijnlijk duidelijk en moest autobouwer Chrysler deze week het gerechtelijk akkoord aanvragen om de schuldeisers op afstand te kunnen houden. Het bedrijf dat voorheen niet genoteerd stond op de beurs, maar in handen was van investeringsvennootschap Cerberus, moet nu de hele boekhouding blootleggen. Bovendien krijgt het Italiaanse Fiat een belangrijke portie aandelen en mag het de gedelegeerde bestuurder van het nieuwe concern benoemen van zodra het gerechtelijk akkoord achter de rug is. Ook voor General Motors wordt volop gewerkt aan een oplossing.

De beurzen gingen ondanks het woelige klimaat verder omhoog. Al is het nog maar de vraag of dit niet een herhal

ing is van de voorjaarsrally van vorig jaar waarna de beurzen in elkaar duikelden en vele indexen ruim 50% verlies optekenden. De obligatiemarkten verloren alvast heel wat terrein terwijl het optimisme aan de aandelenkant niet te stoppen lijkt.

Europa
België is traditioneel een van de eerste landen in de Europese Unie die de cijfers met betrekking tot haar bruto binnenlands product publiceert. De schade is groot, in het eerste kwartaal kromp de Belgische economie met 1,6% (- 6,25% wanneer gemeten volgens het Amerikaanse systeem). Over de hele Europese Unie wordt verwacht dat het eerste kwartaal van 2009 bijzonder slecht is, de verwachtingen voor het tweede kwartaal blijven negatief al wordt gehoopt op minder slechte cijfers dan die van het eerste kwartaal. De vertrouwensindicator zoals die wordt verzameld door de Europese Commissie geeft hiervoor alvast een zekere ondersteuning, deze steeg voor het eerst in ruim een jaar.

De inflatie bleef dan weer bijzonder laag, voor de hele Eurozone schatte Eurostat dat het prijspeil met slechts 0,6% steeg, eenzelfde stijging als een maand eerder en het laagste peil gemeten sinds de start van de metingen in 1996.

Slechter nieuws kwam er uit de hoek van de Europese arbeidsmarkt: de werkloosheidsgraad in de Unie steeg tot 8,7%, zijn hoogste peil sinds 2005. Nederland is de beste van de klas met slechts 2,8% werkzoekenden onder haar actieve bevolking. Spanje bengelt met 17,4% helemaal onderaan diezelfde ranglijst.

Verenigde Staten
Het Amerikaanse bruto binnenlands product kromp het afgelopen jaar met maar liefst 6,1%. Dit is het tweede kwartaal op rij dat de Amerikaanse economie een dergelijke terugval kent, maar anders dan in het laatste kwartaal van 2008, zijn het nu de voorraden die bijna 3% van deze daling voor hun rekening nemen. Dat is eigenlijk goed nieuws en het effent het pad naar een heropleving van de productie. De consument gaf de afgelopen maand alvast terug wat meer uit, maar ondernemers kijken de kat verder uit de boom en investeringen waren bijzonder zwak.

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, hield haar rentepeil onveranderd op 0%-0,25%. Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve, gaf in de toelichting aan dat het tempo waaraan de economie krimpt, sterk vertraagd is. Hij was daarmee minder pessimistisch dan voorheen.

Azië
In Japan bleek de inflatie voor het eerst sinds september 2007 gedaald te zijn. Daarmee is de vrees voor deflatie terug. Het ondernemerssentiment nam deze week een duik in het diepe, de Tankan index daalde van -24 in het laatste kwartaal van vorig jaar tot -58 voor het eerste kwartaal van 2009. Naast de vrees voor deflatie, kijkt het land nu ook aan tegen zijn mogelijks diepste recessie sinds de tweede wereldoorlog en verwacht wordt dat het Japanse bedrijfsleven nog meer ontslagen zal aankondigen.

Nog in Azië sloten sloten dertien landen een akkoord over het eerste Aziatische crisisfonds dat ruim 120 miljard dollar ter beschikking zal krijgen. Japan en China zorgen voor het grootste gedeelte, samen bijna 65% van het totale fonds. Zuid-Korea hoest ruim 15% op en de overige tien landen moeten voor de rest zorgen. Om een crisis zoals die in de jaren negentig te vermijden, moet het fonds die landen ondersteunen die met een kapitaalvlucht te maken krijgen. Het akkoord werd gesloten in het kader van de jaarlijkse vergadering van de Asian Development Bank.

Deze week
Deze week is opnieuw een volledig week. Op donderdag beslissen de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England (BoE) over het rentepeil en eventuele aanvullende maatregelen om de economie verder aan te wakkeren. Verwacht wordt dat de BoE haar rente gelijk zal houden op 0,5% en dat de ECB de rente met 25 basispunten zal verlagen tot 1%.

In de Verenigde Staten is het uitkijken naar het rapport over de arbeidsmarkt in april. Belangrijkste elementen daarin zijn de werkloosheidscijfers en het loonrapport die vermoedelijk alweer slechtere cijfers zullen laten zien. De vraag blijft waar de euforie van de aandelenmarkten vandaan komt, het zijn bizarre tijden.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Pieter Bailleul

Pieter Bailleul  is Marketing Manager for Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten