Top-5 Grootste passieve fondsen: SPDR S&P 500 ETF is de grootste

Het bleek het begin van een revolutie binnen de asset management industrie: de introductie van de 'SPY' in 1993. Daarmee maakte State Street het voor beleggers mogelijk om op basis van volledige fysieke replicatie te beleggen in de S&P 500 index. De lagere kosten, betere transparantie en liquiditeit van Exchange Traded Funds, in combinatie met teleurstellende prestaties van actieve fondsen in het algemeen, zorgde ervoor dat de interesse van beleggers in deze passieve innovatie exponentieel is toegenomen in de afgelopen 25 jaar.

Jeffrey Schumacher, CFA 02 juli, 2018 | 9:06
Facebook Twitter LinkedIn

De toegenomen populariteit van ETFs is hand in hand gegaan met een drastische uitbreiding van het aanbod. De eerste ETFs richtten zich voornamelijk op de aandelenmarkt, maar we zien vandaag de dag ETFs ook steeds vaker opdoemen binnen het domein van fixed income. ETFs geven beleggers ook niet meer alleen blootstelling aan mainstream indices, maar de aanbieders zijn zich ook gaan toeleggen op (te) specifieke niches.

Daarnaast zijn er verschillende manieren waarop een index gerepliceerd kan worden, met ieder zijn specifieke voor- en nadelen, en is het onderscheid tussen passief en actief verder vervaagd door de introductie van hybride producten onder de noemer smart beta. Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat het ETF-landschap nu bestaat uit ongeveer 5500 indexvolgende producten.

Nieuwe aanbieders
Exchange Traded Products, kortweg ETFs, zijn dus nog steeds booming en dat trekt niet alleen beleggers aan, maar ook aanbieders. De bekendste en grootste aanbieders zijn iShares, Vanguard en State Street, maar er zijn talloze andere spelers in deze snelgroeiende markt gestapt. Niet alleen kleinere huizen die zich volledig toeleggen op passieve fondsen zoals Think ETFs, maar ook fondshuizen die van oudsher bekend staan om hun actieve fondsenrange zoals Fidelity, JP Morgan en Franklin Templeton.

Het zorgt ervoor dat er inmiddels wereldwijd ongeveer 350 ETF-aanbieders zijn. Het merendeel komt qua beheerd vermogen echter bij lange na niet in de buurt van het heersende trio iShares, Vanguard en State Street, die per eind mei respectievelijk 1812, 937 en 652 miljard dollar aan beheerd vermogen in hun ETFs hebben, wat een gecombineerd marktaandeel van 71% impliceert.

Ruim de helft van de ETF-aanbieders heeft minder dan een miljard aan beheerd vermogen, wat de vraag oproept in hoeverre deze partijen concurrerend kunnen zijn in een markt die door schaalvoordelen en prijzenoorlogen gekenmerkt wordt.

Marktomvang
De totale wereldwijde ETF-markt is per eind mei ongeveer 4878 miljard dollar groot. Het leeuwendeel daarvan komt voor rekening van aandelen-ETFs. Bijna 3800 miljard dollar is belegd in ETFs die indices repliceren in deze asset class. Het aandeel van smart beta strategieën bedraagt daarin ongeveer 21%. Ook hier domineren de grote drie de markt, met een beheerd vermogen van 1359 miljard dollar voor iShares, 782 miljard voor Vanguard en 545 miljard voor State Street.

Echter, wanneer we naar de fondsstromen kijken over de eerste vijf maanden van 2018, dan valt op dat State Street in de top-3 ontbreekt. State Street heeft tot op heden een netto uitstroom gezien van 5,3 miljard dollar en staat daarmee onderaan. Dit is het gevolg van een uitstroom van 12 miljard dollar uit de SPY ETF. Ondanks dat blijft de oer-ETF nog steeds de grootste aandelen-ETF.

Top-5 naar beheerd vermogen
De top-5 aandelen ETFs op basis van beheerd vermogen in US-dollar per eind mei 2018:

Top 5 passief R tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten