Morningstar’s gouden fondsen

Dat de fondsanalisten van Morningstar kritisch zijn, dat is al langer bekend. En dat de meeste actieve fondsen geen waarde toevoegen, is ook geen nieuws. Het zorgt er per saldo voor dat de hoogste Morningstar Analyst Rating voor maar een select groepje fondsen is weggelegd. De Gold rating is van toepassing op slechts 6 procent van de fondsen die wij onderwerpen aan onze kwalitatieve analyse. Een overzicht van Morningstar’s grootste overtuigingen.

Jeffrey Schumacher, CFA 21 december, 2016 | 14:02
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Analyst Rating is het resultaat van een diepgaande kwalitatieve analyse van beleggingsfondsen, waarbij de Morningstar analisten de fondsen beoordelen op vijf facetten: het beleggingsteam, het beleggingsproces (en portefeuille), het fondshuis, de fondsprestaties en de kostenstructuur.

Op basis van dit raamwerk schatten de fondsanalisten het potentieel van een fonds in om toegevoegde waarde te creëren. Met andere woorden: in welke mate achten we het fonds in staat om het categoriegemiddelde en/of de benchmark te verslaan over een volledige marktcyclus.

De fondsen waarbij we de grootste overtuiging hebben dat ze de potentie hebben om hun benchmark en/of het categoriegemiddelde over een volledige marktcyclus kunnen verslaan, belonen we met een Gold rating, Maar ook van de fondsen met een Silver en Bronze rating verwachten wij dat ze toegevoegde waarde kunnen leveren en een goede optie voor beleggers zijn.

Fondsen waarbij we dit potentieel niet zien, maar ook geen tekortkomingen signaleren, beoordelen we met een Neutral rating, terwijl fondsen waarbij we te weinig kwaliteit zien en dientengevolge de overtuiging hebben dat ze geen toegevoegde waarde gaan toevoegen een Negative rating krijgen.

Kwantitatieve sterrenrating
Hiermee is het concept van de Morningstar Analyst Rating eigenlijk het tegenovergestelde van de Morningstar Rating, oftewel de sterrenrating. Deze is namelijk puur gebaseerd op historische rendementen die gecorrigeerd worden voor het genomen risico. Deze kwantitatieve methode plaatst de historische prestaties van een fonds in perspectief, zonder daarbij het doel te hebben om hiermee het toekomstige potentieel van een fonds aan te geven.

De kwantitatieve Morningstar Rating kan gemakkelijk worden toegepast op alle ruim 30.000 fondsen die in onze database zitten, mits deze voldoen aan de minimale eis van een driejarig trackrecord. De rating wordt immers via een computermodel bepaald, waarvoor de historische, voor risico gecorrigeerde prestaties de enige variabele zijn. Voor de kwalitatieve analyse die ten grondslag ligt aan de Morningstar Analyst Rating is dit niet het geval. Deze analyse vergt veel tijd en daarom kunnen de analisten van Morningstar simpelweg niet alle fondsen van een kwalitatief oordeel voorzien.

Daarom selecteren we uit onze database een aantal fondsen die we vervolgens beoordelen aan de hand van ons kwalitatieve raamwerk. Per december 2016 bestaat die selectie in Europa uit 1.069 fondsen. De stap van de 30.000 naar de 1.069 fondsen is een eerste schifting die wij maken om de kansrijke fondsen te scheiden van de fondsen waar wij onvoldoende potentieel in zien. Lees meer over de achtergronden van de Morningstar Analyst Rating:

 

En lees hoe de Analyst Rating zich verhoudt tot de Morningstar Rating, ofwel de sterrenrating:

 

Toegevoegde waarde leveren
U zou misschien verwachten dat het merendeel van deze fondsen beoordeeld wordt met een Neutral rating, immers veruit de meeste actieve fondsen voegen geen waarde toe. Toch is dat niet het geval. Sterker nog, het tegendeel is waar: 73 procent van de beoordeelde fondsen heeft een positieve beoordeling in de vorm van een Bronze, Silver of Gold rating.

Zijn de analisten van Morningstar daarmee overoptimistisch? Dat is ook niet het geval, maar wat we wel doen is onze tijd zoveel mogelijk besteden om die fondsen te identificeren waarbij wij de potentie voor het leveren van toegevoegde waarde wel zien. Zo proberen we beleggers op weg te helpen om in het oerwoud van beleggingsfondsen die fondsen eruit te pikken die volgens ons wel de moeite waard zijn. We helpen beleggers niet op weg door vooral Neutral fondsen te volgen.

Van het huidige fondsuniversum dat we kwalitatief beoordelen heeft 6 procent een Gold rating, 22 procent een Silver rating, 44 procent een Bronze rating, 26 procent een Neutral rating en 1% een Negative rating. Dat lage percentage Negatives wordt veroorzaakt door het feit dat we vaak besluiten om een fonds niet langer te volgen nadat we deze beoordeling hebben afgegeven. Zoals gezegd willen we onze tijd vooral besteden aan kansrijke fondsen.

Sterkste overtuigingen
Er zijn in Europa 67 fondsen met de hoogste Morningstar Analyst Rating, waarvan er 18 in Nederland verkrijgbaar zijn. De onderstaande lijst toont deze fondsen, die gezien kunnen worden als onze sterkste overtuigingen binnen hun specifieke categorie:

JS Gouden fondsen column tabel 1

(klik op tabel voor vergroting)

Niet alleen fondsen, ook ETF's
In november introduceerde Morningstar de kwalitatieve Morningstar Analyst Rating ook voor ETF's. Bij de lancering van de ratings werden wereldwijd 261 ETF's beoordeeld, waarvan er 108 in Europa verkrijgbaar zijn. In de komende maanden wordt het aantal kwalitatieve ratings voor ETF's verder uitgebreid.

Wie denkt dat ETF's alleen maar positieve ratings krijgen vanwege hun succes in de afgelopen jaren heeft het mis. Het percentage ETF's met een positieve rating ligt met 64 procent iets lager dan voor de actieve fondsen. Wel is het percentage Gold ratings iets hoger, namelijk 11 procent. Een Silver rating is voor 31 procent van de beoordeelde ETF's weggelegd, terwijl 22 procent een Bronze rating krijgt toegekend. De onderstaande lijst geeft de in Europa verkrijgbare ETF's met een Gold rating weer:

JS Gouden fondsen column tabel 2

(klik op tabel voor vergroting)

Lees meer columns van Jeffrey Schumacher:

- Het nut van actieve fondsen

- Waarom 2017 niet belangrijk is

- Passief dwingt actief tot zelfreflectie

- Een beleggingsfonds kiezen? 6 dingen om op te letten

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten