Morningstar verlaagt rating Skagen Kon-Tiki naar Bronze

Morningstar verlaagt de Analyst Rating voor het Skagen Kon-Tiki fonds van Silver naar Bronze. Reden zijn de wijzigingen in het beheerteam die de overtuiging op het fonds verminderen.

Robert van den Oever 01 december, 2016 | 11:02

Het Skagen Kon-Tiki fonds heeft in oktober 2016 een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd in het beheerteam, zoals we eerder hebben gemeld. Na 14 jaar legde Kristoffer Stensrud in oktober 2016 zijn taak als hoofdbeheerder neer en hij focust zich vanaf nu alleen nog op beleggingsideeën en aandelenselectie.

Hilde Jenssen, die sinds 2013 deel uitmaakte van het team, heeft binnen Skagen een andere functie gekregen. Hierdoor houdt het fonds vier beheerders over.

Hiermee wordt Knut Harald Nilsson (foto) volledig verantwoordelijk voor de portefeuillesamenstelling. Nilsson kwam in 2006 bij het team en werd in november 2014 bevorderd tot medebeheerder van het fonds. Voor hij bij Skagen kwam, werkte hij sinds 1993 in verschillende functies, waarvan de meest recente als analist bij Deutsche Bank.

De belangrijkste wijziging voor de rol van Nilsson is dat hij nu in zijn eentje verantwoordelijk is voor de portefeuillesamenstelling van Skagen Kon-Tiki. Nilsson kan nog steeds de expertise in aandelenselectie van Stensrud benutten, maar hij moet een ommekeer in de prestaties bewerkstelligen met een beheerder minder.

Zorgelijke trend
Door deze veranderingen is Morningstar-analist Matias Möttölä minder positief over het team. Daarom verlaagt hij de Morningstar Analyst rating voor dit fonds van Silver naar Bronze.

Desondanks is de analist van mening dat het team, gezien de lange ervaring van Stensrud en Nilsson, en hun eigen grote beleggingen in het fonds, nog altijd van bovengemiddelde kwaliteit is. Stensrud blijft een van de grootste aandeelhouders van Skagen.

Naast de wijzigingen bij dit team signaleert analist Möttölä ook bij andere portefeuillebeheerteams van Skagen in de afgelopen jaren een sterk verloop en dat noemt hij ‘een zorgelijke trend’.

Tegendraads beleggingsproces
De beheerders van Skagen beheren hun portefeuilles tegendraads. Ze volgen een onderscheidende strategie die zoekt naar goedkope aandelen die uit de gratie zijn of weinig aandacht krijgen: bedrijven die ondergewaardeerd of impopulair zijn, door analisten over het hoofd worden gezien, of een combinatie hiervan. De beheerders gebruiken verschillende waarderingsmethodes en kwalitatieve beoordelingen en voegden bovendien een ESG-analyse toe.

Het grootste deel van deze bedrijven is gevestigd in opkomende markten, maar het fonds kan ook inzetten op opkomende groei via bedrijven in ontwikkelde markten. Deze hebben een maximale weging van 50%. De beheerders zijn niet bang voor tegendraadse posities. Daardoor kan het fonds soms sterk afwijken van de categoriegenoten en de index. De belegger moet in deze periodes dus geduld hebben.

Blijft achter bij categorie
De sterke beleggingscultuur en focus op de lange termijn van Skagen droegen bij aan rendementen in het eerste deciel van de categorie in de 10 jaar tot eind september 2016. Voor de nabije toekomst kijken wij aandachtig naar de gevolgen van de sinds 2015 veranderde portefeuillesamenstelling. Het team heeft de kleinste posities in de portefeuille opgeschoond. Het aantal posities daalde van 100 in maart 2015 naar 64 eind september 2016, het laagste cijfer sinds 2005.

Het team heeft problemen om via aandelenselectie waarde toe te voegen buiten de sector cyclische consumentenproducten. Door deze problemen en de waardestijl van het fonds, bleef het de afgelopen drie en vijf jaar (tot eind september 2016) achter bij de categorie.

Bekijk in onderstaande koersgrafiek de koersontwikkeling van Skagen Kon-Tiki:

(klik op grafiek voor vergroting)

Gezien de veranderingen in het team en de teleurstellende prestaties van de afgelopen jaren is analist Möttölä van mening dat de Morningstar Analyst Rating Bronze zijn oordeel beter weergeeft dan de eerdere rating Silver.

Bekijk voor meer informatie over Skagen Kon-Tiki de overzichtspagina van het fonds en lees het fondsrapport dat Morningstar heeft opgesteld.

Lees meer:

- Morningstar zet Skagen Kon-Tiki Under Review na personele wisselingen

Beleggingsfonds van de Week: Skagen Kon-Tiki

Kristoffer Stensrud (Skagen) wint Morningstar Fund Manager Award 2014

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux