Pas op met dure dividendaandelen

Dividendbeleggen is sinds de financiële crisis van 2008 een populair beleggingsthema onder beleggers. De defensieve eigenschap van dividendbetalers voorzag beleggers in een veilige haven op de aandelenmarkt, terwijl het dividendrendement steeds aantrekkelijker werd ten opzichte van de almaar dalende rentevergoeding op obligaties.

Jeffrey Schumacher, CFA 13 september, 2016 | 15:00
Facebook Twitter LinkedIn

Een andere factor die bijdroeg aan de jacht op dividendaandelen is de toenemende focus op het genereren van inkomsten uit beleggingen. Dividendaandelen lenen zich daar prima voor. Een ontwikkeling die naar verwachting nog lang aan zal houden gegeven de toenemende vergrijzing en hogere levensverwachting, die ervoor zorgt dat gepensioneerden meer en langer inkomsten verlangen vanuit hun beleggingsdepot.

Een andere beleggingsstijl die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen is het low-volatility beleggen. Deze vanuit de wetenschap ontwikkelde beleggingsstrategie druist in tegen het eeuwenoude principe dat risico en rendement hand in hand gaan. Aandelen met minder risico blijken het op basis van risico-gecorrigeerd rendement beter te doen dan risicovollere aandelen. Een voor beleggers interessant concept, dat dan ook op veel aandacht kan rekenen.

Vissen in dezelfde vijver
Wanneer we kijken naar de posities in de portefeuilles van low-volatility ETF's en dividendfondsen, dan valt op dat ze regelmatig in dezelfde vijver vissen. Verizon, Southern Company, AstraZeneca, Altria, Exxon Mobil, Pfizer, Novartis en McDonald’s zijn zomaar een greep uit de namen die we in portefeuilles van zowel dividendfondsen als low-volatility fondsen tegenkomen.

Er is dus een selecte groep aandelen waar beleggers vanuit verschillende motieven (lage volatiliteit of een hoog dividend) gretig hun geld naar alloceren. De groeiende belangstelling voor dit type aandelen zorgt ervoor dat de waarderingen oplopen, en hard ook.

Gemiddelde dividendportefeuille
De koers-winstverhouding van de iShares Edge MSCI Min Vol Global ETF bedroeg vijf jaar geleden ongeveer 15, maar ligt nu rond 20. Voor dividendaandelen geldt hetzelfde. In 2012 bedroeg de gemiddelde K/W van een dividendfonds 13, nu wordt er ruim 16 keer de winst betaald voor een dividendportefeuille. Daarmee zijn de dividendportefeuilles gemiddeld genomen wel nog steeds iets goedkoper dan de MSCI World Index, waarvoor 18 keer de winst wordt betaald.

De onderstaande grafiek laat de ontwikkeling zien van de koers-winstverhouding voor de low-volatility ETF, het categoriegemiddelde voor wereldwijd beleggende dividendfondsen en de MSCI World Index.

Dure dividendaandelen column JS grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Dividendaandelen zijn vandaag de dag niet goedkoop meer. Waarderingen staan op een hoog niveau, wat steeds moeilijker te verantwoorden is en mogelijk het defensieve karakter van deze aandelen kan ondermijnen tijdens een beurscorrectie.

Heftige correctie
Beheerders van actieve dividendfondsen, waaronder Jorik van den Bos van het Kempen Global High Dividend Fund en Kris Hermie en Bruno Springael van NN Hoog Dividend Aandelen Fonds, waken er ook voor om te veel te betalen voor dividendaandelen. Ze zijn fors onderwogen in defensieve sectoren en eisen een aantrekkelijke waardering voor portefeuillekandidaten.

Een van de redenen waarom beleggers dividendaandelen prefereren is vanwege hun defensieve karakter. Gezien de huidige hoge waarderingen, kunnen ze bij een heftige correctie op de aandelenmarkten mogelijk niet zo defensief zijn als menig belegger aanneemt. Iets om als dividendbelegger goed over na te denken.

Lees ook andere columns van Jeffrey Schumacher over dividendbeleggen:

- De drie meest overtuigende dividendfondsen

Hoog dividend: te mooi om waar te zijn

Hier kraakt het dividend

- Tien niet te missen weetjes over dividendbeleggen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten