Morningstar verlaagt rating Kempen Euro Credit Fund

Door het vertrek van Richard Klijnstra als hoofd van Kempen’s Euro Credit team verlaagt Morningstar zijn Analyst Rating voor het Euro Credit Fund van Gold naar Silver. Morningstar wil graag eerst zien hoe de benoeming van Klijnstra's opvolger Alain van der Heijden plus de toevoeging van een nieuwe manager uitpakken.

Niels Faassen 07 juli, 2016 | 15:25
Facebook Twitter LinkedIn

Alain van der Heijden zal per 1 augustus aanstaande Richard Klijnstra opvolgen als hoofd van het credit team. Van der Heijden heeft, met onderbreking van een korte periode, sinds 2001 bij Kempen als portfolio manager credits gewerkt. Om de plek in het team die vrijkomt door het vertrek van Klijnstra op te vullen heeft men een ervaren credit beheerder aangetrokken van APG Asset Management, Pim van Mourik Broekman. In zijn laatste functie was hij werkzaam bij APG als Global Head of Credit Research en zodoende betrokken bij een wereldwijde bedrijfsobligatieportefeuille die zowel investment grade, high-yield en emerging corporates omvatten.

Beheerteam
Bij Kempen is Van Mourik Broekman toegetreden tot het investment committee. Samen met Alain van der Heijden en Rik den Hartog beoordeelt hij in dit committee beleggingsvoorstellen. Den Hartog is zijn carrière bij Kempen begonnen en werkt daar 9 jaar en sinds juli 2012 als lid van het investment committee. Zij worden ondersteund door vier personen, waarbij de rol van beheerder en analist zijn gecombineerd. Qua omvang is het team van Kempen niet het grootste team in de categorie maar ondanks het vertrek van Klijnstra is het een vrij ervaren team met een gemiddelde werkervaring van 14 jaar. De stabiele kern, de ervaring en hun sterke track record geven ons veel vertrouwen in dit team. Daarnaast waardeert Morningstar het dat alle beheerders beleggen in het eigen fonds. Dit brengt naar onze mening de belangen van de beheerders op één lijn met die van beleggers.

Downgrade
Ondanks de verlaging van onze rating blijft Morningstar positief over het fonds gegeven de vrij stabiele kern van het team en de sterke uitvoering van hun beleggingsproces. Dat heeft bijgedragen aan een consistente outperformance over de hele linie in zowel stijgende als dalende markten. Maar we zouden graag eerst willen zien hoe de benoeming van Van der Heijden als hoofd van het credit team en de toevoeging van een nieuwe manager uitpakt. Als gevolg hiervan verlaagt Morningstar zijn rating van Gold naar Silver.

Lees meer:

- Morningstar plaatst Kempen Euro Credit Fund Under Review

- Fonds van de Week: Kempen Euro Credit Fund

- Kempen Euro Credit gaat over tot 'soft close'

- Fondspagina van Kempen Euro Credit Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten