Morningstar Marktbarometer april: waarde deed het beter dan groei

De maand april heeft een belangrijke ommekeer laten zien in welke beleggingstijl het beste rendement oplevert: voor het eerst sinds lange tijd deed waardebeleggen het beter dan groei. Dat geldt voor zowel kleine, medium als grote bedrijven, blijkt uit Morningstar’s Marktbarometer voor april 2016.

Fernando Luque 06 mei, 2016 | 9:36

Bij Large Caps oversteeg het verschil tussen waarde en groei zelfs 5%. De enige stijl in de Morningstar Style Box die afgelopen maand een verlies noteerde, was Large Cap Groei.

Onder de Large Cap Waarde bedrijven zijn er twee sectoren in het bijzonder die hebben bijgedragen aan het succes in april: de financiële sector, met Banco Santander en HSBC Holdings die respectievelijk 15 en 6% wonnen, maar vooral de energiesector. Royal Dutch Shell en Total wonnen achtereenvolgens 7 en 10%.

In deze beleggingsstijl was er ook een sector die het bijzonder slecht deed: telecom, met Telefonica (-3%), Orange (-6%) en Telecom Italia (-10%).

In de stijl Large Cap Groei waren er een aantal individuele bedrijven uit verschillende sectoren die een negatieve performance lieten zien, zoals Altice (-15%), Inditex (-4,1%) en SAP (-3,9%).

(klik op tabel voor vergroting)

Deze rendementen in de verschillende stijlen werpen de vraag op of we momenteel getuige zijn van een kantelpunt in de relatieve rendementen van waarde en groei. In ieder geval is het onmiddellijke gevolg dat de relatieve onderwaardering van de waarde stijl ten opzichte van groei flink is afgenomen. De koers/fair value verhouding van Large Cap Waarde aandelen is verschoven van 0,90 in maart naar 0,96 in april, terwijl de waardering van Large Cap groei gelijkgebleven is op 1,03.

Op sectorniveau wordt april gekarakteriseerd door grote verschillen in rendementen. Energie en grondstoffen bijvoorbeeld, twee van de duurste sectoren met een koers/fair value van respectievelijk 1,38 en 1,27, wonnen 8,9% en 7,9% in euro’s, terwijl sectoren als technologie en communicatieservices 2,5% en 5,1% verloren.

Kijkend naar waardering blijft de financiële sector de aantrekkelijkste met een koers/fair value van 0,77. De sector is zelfs goedkoper dan een maand geleden. Maar let wel, gemeten over de afgelopen 10 jaar is het de enige sector die een negatief rendement heeft gehaald, met 0,7% gemiddeld per jaar.

(klik op tabel voor vergroting)

Lees ook eerdere Marktbarometers:

- Smallcaps zetten de toon in maart

- Het jaar 2016 begint in mineur

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es