Beleggers loodsen massaal geld naar Europese aandelen

Beleggingsfondsen in Europese waarde- en groeiaandelen boekten in oktober een netto-instroom van EUR 2,8 miljard. Ook opkomende markten fondsen zagen na maanden van outflow weer een inflow. Obligatiefondsen zijn uit de gratie.

Ali Masarwah 10 december, 2013 | 11:04
Facebook Twitter LinkedIn

Uitbundige aandelenmarkten, een aanhoudende daling van de volatiliteit en een lichte verkrapping van credit spreads bij bedrijfsobligaties leidden in oktober tot een jubelstemming onder beleggers. Een belangrijke factor was het uitstel van de eerder door de Fed aangekondigde afbouw van zijn steunprogramma voor de Amerikaanse economie (tapering).

Beleggers gingen vorige maand niet tegen de stroom in, zoals ze vaker doen, maar investeerden zwaar in aandelenfondsen. Met een netto-instroom van EUR 15.29 miljard noteerden aandelenfondsen de hoogste instroom sinds januari dit jaar. Dat blijkt uit gegevens van Morningstar over kapitaalstromen van en naar beleggingsfondsen.

Mix- of allocatiefondsen bleven ook in trek bij beleggers en zagen een netto-instroom van EUR 7,79 miljard. Alternatieve beleggingsfondsen kregen EUR 1.67 aan nieuw kapitaal. Aan de andere kant leden grondstof- en obligatiefondsen een uitstroom van respectievelijk EUR 419 en EUR 988 miljoen.

In totaal konden langetermijnfondsen in oktober een netto EUR 22.34 miljard aan nieuw beleggersgeld bijboeken. Dat is het hoogste niveau sinds juli van dit jaar. Maar het is nog altijd lager dan de instroom die voor het tapering scenario was waar te nemen en die in het derde kwartaal een verkoopgolf ontketende. Zie onderstaande tabel voor de kapitaalstromen van en naar de bredere vermogenscategorieën (klik op tabel voor vergroting).



Wordt verder gekeken naar de afzonderlijke Morningstar-categorieën dan is de honger naar risicovolle activa in oktober aanzienlijk toegenomen. Niet alleen waren Europese large cap aandelen (waarde en groei) zeer in trek (Morningstar-categorie ‘aandelen Europa large cap gemengd’), de netto-instroom van EUR 2.39 miljard in deze categorie is de hoogste instroom in een categorie sinds Morningstar de fund flows is gaan bijhouden in 2007.

High yield obligatiefondsen in USD kenden wederom een sterke vraag en fondsen in aandelen uit opkomende markten (aandelen emerging markets) hadden voor het eerst sinds mei dit jaar een positieve netto-instroom. Mixfondsen in EUR met een defensieve insteek (EUR cautious allocation) was de enige defensieve vermogenscategorie met een netto-instroom. Zie onderstaande tabel met de top 10 categorieën met de grootste instroom (klik op tabel voor vergroting).



Van de Morningstar-categorieën die het minst in trek waren bij beleggers in oktober voeren garantiefondsen de boventoon. Die zagen netto EUR 1.76 miljard wegstromen. Dit was echter grotendeels het gevolg van drie fixed term fondsen van het Spaanse La Caixa die hun vervaldatum bereikten

Zes van de tien meest ongeliefde vermogenscategorieën waren obligatiefondsen, variërend van fondsen in Europese staatsobligaties tot bedrijfsobligaties in EUR, USD en GBP. Gediversifieerde en wereldwijde obligatiefondsen hadden eveneens een aanzienlijke uitstroom. Twee aandelencategorieën complementeren deze top 10 met grootste uitstroom: Britse dividendaandelen en aandelen uit de regio Azië-Pacific (exclusief Japan). Zie onderstaande tabel met de top 10 categorieën met de grootste uitstroom (klik op tabel voor vergroting).

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten