“Fondsmanager moet in eigen fonds beleggen”

Fondsmanagers moeten zelf ook beleggen in het fonds dat ze beheren. Dat komt het rendement ten goede.

Maarten van der Pas 19 augustus, 2013 | 15:06
Facebook Twitter LinkedIn

Dat vindt een meerderheid van de vermogensbeheerders, pensioenfondsen en consultants in een onderzoek van MHP Communications. Bijna 60 procent van de respondenten wil meer ‘skin in the game’ zien, wat volgens hen leidt tot betere prestaties van het fonds.

"De belangen tussen fondsbeleggers en fondsbeheerders liggen onvoldoende op een lijn", zegt Sally Todd, managing director van MHP, naar aanleiding van het onderzoek in de Financial Times. Dat de fondsbeheerder ook participeert in het fonds komt iets vaker voor in de alternatieve beleggingssfeer zoals bij hedge funds. Het besef dat dit wenselijk is dringt nu ook tot reguliere vermogensbeheerders, aldus Todd.

Substantieel
Morningstar vindt ook dat de belangen van de fondsmanager en zijn team parallel moeten lopen met die van de belegger. We stellen op prijs dat de fondsmanager een substantieel deel van zijn persoonlijke vermogen in zijn eigen fondsen belegt. Iets wat in de VS heel gebruikelijk is, maar in Nederland minder in zwang is.
In hun interviews met fondsbeheerders vragen de analisten van Morningstar of de beheerder in zijn eigen fonds belegt. In de Verenigde Staten is dit soort informatie openbaar.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten