Recordinstroom voor Europese beleggingsfondsen

Europese beleggers beginnen 2013 met een niet eerder vertoonde kapitaalstroom naar langetermijnfondsen.

Ali Masarwah 07 maart, 2013 | 15:02
Facebook Twitter LinkedIn

Levendige aandelenmarkten, afnemende volatiliteit en een tevreden obligatiemarkt: de Europese fondsbeleggers zien het in het begin van het jaar weer helemaal zitten. Beleggingsfondsen konden in januari dan ook een recordinstroom van EUR 45,7 miljard optekenen. Dat is het hoogste niveau ooit voor Europese beleggingsfondsen (Morningstar-gegevens over kapitaalstromen op sectorniveau beginnen in 2007).

De drie grote activaklassen voor fondsen (aandelen, obligaties en allocatie) profiteerden stuk voor stuk van omvangrijke instromen. Zie onderstaande tabel (op klikken voor vergroting). Beleggers maakten ook aanzienlijke bedragen naar alternatieve en converteerbare-obligatiefondsen over. Met name converteerbare-obligatiefondsen hebben sinds juli 2009 nooit hogere instromen geboekt. Alle activaklassen en nagenoeg alle aanbieders van open-end fondsen in de top 10 lieten in januari positieve instromen optekenen.

Activastromen naar Europese open-end beleggingsfondsen in januari 2013



Ofschoon het niveau van de kapitaalinstromen in januari ongeëvenaard is, lijkt de Europese fondsenmarkt stabieler dan je op het eerste gezicht zou denken. Januari is traditioneel een goede maand voor aanbieders van fondsen. Bij aanvang van een kalenderjaar laten lump-sum investeringen vaak een piek zien. Bovendien lijken almaar meer beleggers van opvatting dat de crisis in de eurozone geleidelijk afneemt. Dat vertaalt zich sinds de afgelopen herfst in toenemende risicobereidheid op activagebied. Deze trend, die vooral stijgende instromen naar aandelenfondsen omvat, wint sinds september 2012 aan momentum.

Gezien het broze evenwicht tussen de ultra-trage hervormingen in de eurozone en de steeds zwakkere Europese economie, is een terugkeer van enige risicoaversie in de komende maanden niet uit te sluiten. "Met zoveel bedreigingen op de loer en het altijd aanwezige risico op onvoorziene verrassingen, is waakzaamheid - of angst omdat de anderen hebberig zijn, zoals Warren Buffett zou zeggen - voor ons geboden", stelt Morningstar's obligatiestrateeg Dave Sekera.

Gegevens van Morningstar wijzen er nochtans op dat Europese beheerders van obligatiefondsen hun blootstelling aan lagere ratingcategorieën systematisch uitbreiden. Het aandeel van obligaties met ratings AAA en AA in de ruim 600 beschikbare euro- en wereldwijde obligatiefondsen met volle portefeuilleparticipaties is van 62 procent in augustus 2011 teruggevallen tot 37 procent in december 2012. Anderzijds is de weging van obligaties met een BBB-rating van 10 naar 34 procent gestegen.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten