Solvay betaalt niet teveel voor Rhodia

"Maar synergievoordelen zijn beperkt en druk van stijgende grondstofprijzen blijft aanwezig", aldus Morningstar-analist Min Tang-Varner.

Maarten van der Pas 05 april, 2011 | 14:05
Facebook Twitter LinkedIn

Het Belgische chemieconcern Solvay maakte maandag bekend dat het zijn Franse branchegenoot Solvay wil inlijven. De raad van bestuur van Rhodia steunt het overnamebod.
Solvay biedt 31,60 euro per aandeel Rhodia in contanten. Daarmee waardeert Solvay het bedrijf op een totaal van 6,6 miljard euro inclusief uitstaande schuld. De overnameprijs bevat een premie van 50 procent op de slotkoers van het aandeel Rhodia van vrijdag.

Het bod houdt een waarderingsmultiple in van 7,3 keer de REBITDA van de onderneming (recurring EBITDA of terugkerend bedrijfsresultaat (EBITDA), de EBITDA zonder de effecten van eenmalige posten). "Dat is een iets hogere multiple dan bij andere recente overnames in de chemische sector", concludeert Morningstar-analist Min Tang-Varner. "Berkshire Hathaway kocht Lubrizol voor 6.7 keer ondernemingswaarde/EBITDA, maar het is aanzienlijk lager dan de DuPont-Danisco deal waarbij DuPont 12 keer ondernemingswaarde/EBITDA betaalde. Op het eerste oog vind ik dat Solvay Rhodia voorzichtig waardeert. De overname zal Solvay's bereik in Azië en Latijns-Amerika vergroten."

Solvay was op zoek naar een overname nadat het eind 2009 zijn farmaceutische divisie verkocht voor 5,2 miljard euro. "Het bedrijfsresultaat van Rhodia zal het verlies aan winst door deze verkoop meer dan compenseren. Dat is positief voor aandeelhouders", aldus Tang-Varner.

Solide
Solvay betaalt de overname uit eigen kasmiddelen en gaf aan dat de financiële stuctuur van het bedrijf conservatief en solide zal blijven. "De creatie van de nieuwe groep zal de gezamenlijke ambitie versnellen om een grote mondiale chemiegroep uit te bouwen met een resolute toewijding voor duurzame ontwikkeling'', aldus de ondernemingen in een persbericht.

Na de overname ontstaat een chemieconcern met een jaaromzet van 12 miljard euro en een terugkerend bedrijfsresultaat (REBITDA) van 1,9 miljard euro. Het nieuwe bedrijf behaalt 40 procent van zijn omzet uit opkomende markten. Rhodia zal direct bijdragen aan de (winst)resultaten, aldus de twee bedrijven.
Solvay en Rhodia hebben weinig overlap in hun activiteiten. Solvay produceert plastic, polymeer en basischemicalieën (natriumcarbonaat en PVC) en focust zich met name op de auto-industrie en de bouw. Rhodia is actief op het gebied van smaken en geuren, gezondsheidzorg en persoonlijke verzorging en andere consumentensectoren. Tang-Varner: "Deze overname zal Solvay mogelijk minder cyclisch maken, maar de onderneming heeft nog steeds te maken met de druk van stijgende grondstofkosten"

Solvay verwacht dat de overname 250 miljoen euro aan kostensynergieën zal opleveren over drie jaar. Een ingrijpende herstructurering wordt niet verwacht. Maar Tang-Varner vindt de synergiemogelijkheden om kosten te verlagen beperkt. "Die zitten vooral in de verlaging van administratieve kosten, maar niet noodzakelijk in een verlaging van de grondstofkosten."
Tang-Varner gaat er vanuit dat dit vriendelijke overname bod doorgaat. De fair value van Solvay staat under review totdat de gevolgen van de overname volledig zijn doorgerekend voor de waardering van het chemieconcern.

Solvay verwacht het bod eind augustus af te ronden als de kartelwaakhonden hun goedkeuring hebben gegeven.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten