'Verenigde Staten in transitieperiode, bull market te verwachten'

Waarom beleggen in Amerikaanse aandelen nu de fiscal cliff en het schuldenplafond opdoemen? François Mouté van BNP Paribas L1 Opportunities USA geeft antwoord.

Maarten van der Pas 27 september, 2012 | 16:09
Facebook Twitter LinkedIn

Misschien nog wel spannender dan de aanstaande presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten is voor beleggers de ‘fiscal cliff’ waar de Amerikaanse economie op afstevent. Op 1 januari 2013 loopt belastingverlaging af die nog door president George W. Bush in 2010 is ingesteld en starten automatische bezuinigingen om de enorme schuldenberg van de VS te verkleinen. Dat is vorig jaar zomer overeengekomen in onderhandelingen over het Amerikaanse schuldenplafond.

In een volledig verpolitiekt debat over het schuldenplafond van de VS bereikten Democratische en Republikeinse leiders in het Congress toen een akkoord waarmee hun land op het nippertje aan een faillissement ontkwam. Het schuldenplafond mocht omhoog, maar dan wel op voorwaarde van deze deadline van 31 december 2012. Het probleem doemt nu echter weer in alle hevigheid op. Honderden miljarden dollars aan belastingverlaging en USD 109 miljard aan bezuinigingen staan op spel. De ‘begrotingsklif’ zal de overheidsfinanciën in eerste instantie goed doen omdat het de Amerikaanse staatsschuld verkleint. Maar de vrees is dat het uiteindelijk een aanzienlijke negatieve impact op de economie zal hebben. De gematigde groei van de Amerikaanse economie zal dan volgend jaar omslaan in een behoorlijke krimp.

Illusie
De verwachting is dat de Democraten en Republikeinen de onderhandelingen over de fiscal cliff pas na de verkiezingen op 6 november gaan voeren. Dat is kort dag, want enkele maanden daarna komt wederom het schuldenplafond op hen af. De laatste geluiden zijn nu dat het Congress langzaam en stilletjes op een consensus aanstuurt om niet van de fiscal cliff te vallen door eenvoudig zijn eigen deadline voor de meeste van de grote bezuinigings- en belastingmaatregelen op te schuiven.

Denken dat Barack Obama of Mitt Romney de oplossing voor het probleem heeft is een illusie, stelde François Mouté (foto) maandag 24 september op Fondsevent 2012. De bestuursvoorzitter van Neuflize Private Assets en beheerder van onder meer BNP Paribas L1 Opportunities USA fonds (Analyst Rating: Silver - Morningstar Rating: **) ziet de oplossing weliswaar in meer belastingen en minder overheidsuitgaven, maar meer in groei van het Amerikaanse BBP. Dat moet volgens hem omhoog.

Energie, agribusiness, technologie en goudmijnbouw
Mouté sprak over beleggen in Amerikaanse aandelen. Ondanks de matige economische groei van de VS, de hoge werkeloosheid en het vooruitzicht van de fiscal cliff en het schuldenplafond is het volgens hem wel degelijk aantrekkelijk om in de VS te beleggen. Geen verrassende uitspraak van iemand die een beleggingsfonds in Amerikaanse large cap groeiaandelen beheert, maar de VS biedt volgens Mouté ook beleggingskansen in economische barre tijden. Zij het wel door selectief te werk te gaan en met een langetermijnfocus de winnende sectoren en aandelen te kiezen. Mouté adviseert beleggers om zich niet druk te maken om kwartaalresultaten. 'Rush buying en rush selling zijn niet de manieren om winst te maken’, aldus de fondsmanager.

Mouté stelt vast dat de S&P 500 index al sinds 2000 in een vlakke, zijwaartse trend zit met twee keer een bear market na de internetbubbel in 2000 en met de financiële en economische crisis in 2008. Eenzelfde verloop was er ook in de periode 1965-1982 waarna een lange periode met een opwaartse trend volgde. Mouté vraagt zich aan de hand hiervan af of er nu weer een bull market aanbreekt en de VS zich nu in een transitieperiode bevindt? Daarbij stelt hij ook dat de totale schuld van de VS als percentage van het BBP niet slechter of beter is dan dat van andere ontwikkelde economieën. Het positieve verschil is wel dat de VS flexibeler zijn in de aanpak van hun schuld.

Aandelen zijn de vermogensklasse om in de VS te beleggen, aldus Mouté. De winnende sectoren ziet hij in energie, agribusiness, technologie en goudmijnbouw. Financiële dienstverleners dienen vermeden te worden.

In de energiesector zijn die ondernemingen aantrekkelijk die wereldwijd opereren en een goede uitgangspositie hebben om te profiteren van de toenemende vraag naar energie en beperkingen in de aanvoer. Bij olie ziet Mouté dat nieuwe olievondsten relatief klein zijn in vergelijking met de toename van de vraag. In de portefeuille van zijn fonds zitten niet de grote, bekende namen als het om exploratie en productie van olie en gas gaat, maar bijvoorbeeld Apache. Mouté richt zich op groeiaandelen en Apache is een midmajor bij de in de olie- en gasindustrie. Schlumberger is een dienstverlener bij olie- en gasproductie die in de top 10 holdings van Moutés fonds BNP Paribas L1 Opportunities USA staat.

Mouté heeft zijn focus op agribusiness omdat de vraag naar voeding in opkomende landen stijgt. Zijn fonds investeert onder meer in Archer-Daniels Midland, een van ’s werelds grootste verwerkers van graan. Aantrekkelijke ondernemingen zitten volgens de manager in de hele voedingsketen en kunnen variëren van kunstmestproducenten tot voedingsmiddelenfabrikanten. De grootste positie van het fonds is in Mosaic, een producent de grondstoffen voor kunstmest fosfaat en kali.

Bij technologie gaat het volgens Mouté om innovatieve ondernemingen die de productiviteit vergroten. Ondernemingen met een relatief grote weging in de portefeuille van zijn fonds zijn CA Technology (ICT) en Harris Corporation (communciatie-apparatuur en –diensten).

Goud is momenteel goedkoop en de koers van goudmijnbouwbedrijven is flink gedaald, concludeert Mouté. ‘Als de goudprijs stijgt genereren gouddelvers een toenemende marge.’ De fondsmanager erkent dat aandelen van goudmijnbouwondernemingen volatiel zijn, maar ze zijn volgens hem de ‘kopzorgen’ waard. Grondstoffen vormen de grootste sector in zijn fonds en Mouté heeft geïnvesteerd in grote goudmijnbouwbedrijven als Goldcorp en Agnico-Eagle, maar ook in kleinere mijnbouwers als Hecla Mining en Detour Gold en in speciaalmijnbouwers als Silver Wheaton. Dat is de laatste maanden niet zonder gevolgen gebleven.

Underperformer
BNP Paribas L1 Opportunities USA is momenteel een underperformer. Zoals de grafiek laat zien presteert het fonds sinds eind vorig jaar fors onder benchmark en sinds begin dit jaar ook onder het gemiddelde van de categorie. Oorzaak is juist de sterke blootstelling aan goudmijnen. ‘Ondanks de zware underperformance van de afgelopen maanden, blijft BNP Paribas L1 Opportunities USA op lange termijn een interessant fonds’, oordeelt Morningstar-analist Mara Dobrescu. ‘Maar het fonds is niet voor de bedeesde belegger.’

Mouté is er van overtuigd dat de goudmijnbouwsector fors onder zijn historische weging in de index ligt. ‘Morningstar vindt de sterke overtuiging van Mouté een goede zaak. De recente slechte resultaten ondergraven volgens ons niet de fundamenten van de strategie op lange termijn. Het fonds heeft een benedengemiddelde volatiliteit. Onze waardering blijft ‘Silver’ zonder te vergeten dat de risico’s het een fonds voor gewaarschuwde beleggers maken’, aldus Dobrescu.


Lees de volledige analyse van BNP L1 Opportunities USA >

Op zoek naar beleggingsfondsen in Amerikaanse groeiaandelen. Zie de selectie uit Morningstar's Fund Screener.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten