2 Aanzienlijk overgewaardeerde Europese aandelen

Prima ondernemingen, maar de groeipotentie en hoge verwachtingen van beleggers zijn al in de koers ingeprijsd.

Maarten van der Pas 31 mei, 2012 | 9:50
Facebook Twitter LinkedIn

Na eerder acht aanzienlijk ondergewaardeerde Europese aandelen voor het voetlicht te hebben gebracht volgen nu nog twee aanzienlijk overgewaardeerde aandelen. De verhouding koers/fair value ligt ver boven de 1 en ze noteren dan ook slechts één ster.

ASML

Moat*: Narrow

Onzekerheid: Medium

Fair value: EUR 27,00

Koers/fair value: 1.38

Star rating: *


ASML is een topleverancier van lithografiemachines aan chipfabrikanten. Lithografie is een van de meest omplexe processen bij het maken van halfgeleiders en ASML heeft zijn positie als marktleider de laatste jaren weten te versterken door het nemen van technologische hobbels, aldus Morningstara-analist Andy Ng. Innovatie in lithografie is van groot belang voor de Wet van Moore (die stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling (chip) door de technologische vooruitgang elke 2 jaar verdubbelt). ASML profiteert van investeringen van chipproducenten die als gevolg van de wet blijven investeren in betere machines. De groei wordt ook gedreven door uitbreiding van de productiecapaciteit van fabrikanten van halfgeleiders nu de vraag naar chips wereldwijd stijgt.


Naar analyse aandeel ASML

Hermès International

Moat*: Narrow

Onzekerheid: High

Fair value: EUR 150,00

Koers/fair value: 1.78

Star rating: *


Morningstar-analist Paul Swinand heeft een hoge pet op van Hermès' groei- en winstvooruitzichten. Maar toch vindt hij, dat de vraag van beleggers naar dit aandeel vanuit de gedachte een veilige blootstelling te hebben aan een consumptie-aandeel en te profiteren van de groeiende vraag naar luxe-artikelen in China en Azië de koers te ver heeft opgedreven. Swinand is bang dat beleggers die het aandeel Hermès tegen de huidige koers kopen teleurgesteld kunnen raken door het rendement op de lange termijn. Morningstar's minder verleidelijke fair value van Hermès bevat al de verwachte gezonde omzet- en margegroei. 


Lees ook 8 Aanzienlijk ondergewaardeerde Europese aandelen.

*Met het begrip 'moat' (letterlijk slotgracht) duidt Morningstar de concurrentievoordelen van een onderneming aan: een business plan waarmee het concurrenten op afstand weet te houden zoals een slotgracht de belagers van een kasteel. Een 'wide moat' betekent dat een onderneming een aanzienlijk voordeel heeft ten opzichte van concurrenten. Een 'narrow moat' duidt op een kleiner concurrentievoordeel en bij 'none moat' is er geen  concurrentievoordeel.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten