Dividend is king

Met de lage koersen zijn beleggers opzoek naar waarde-aandelen met een mooi dividend.

Maarten van der Pas 23 augustus, 2011 | 14:05
Facebook Twitter LinkedIn

Warren Buffett wordt wereldwijd gezien als de meest succesvolle belegger van deze tijd. Het is dan ook interessant om te kijken hoe het ‘Orakel van Omaha’ het kunstje flikt. Een groot deel van de beleggingsportefeuille van Buffett’s onderneming Berkshire Hathaway bestaat uit ondernemingen die een hoog dividend uitbetalen. Dividendaandelen zijn de kern van Buffett’s beleggingsstrategie. Het zijn aandelen van ondernemingen die bewezen sterk zijn en met een businessmodel dat hen een voorsprong op concurrenten geeft. Zulke ondernemingen kunnen hun kasstroom consistent herinvesteren met een hoog rendement op kapitaal en betalen de resterende kasstroom uit aan aandeelhouders in de vorm van dividend. Alleen fundamenteel goed geleide ondernemingen kunnen het zich veroorloven hun aandeelhouders elk jaar kasgeld uit te betalen. Dit dividend geeft de belegger cash in het handje, momenteel geen onaantrekkelijk idee.

Mitsen en maren
Er zitten echter ook mitsen en maren aan dividend. Ondernemingen die veel dividend uitkeren, kunnen dit geld niet herinvesteren in groei. En soms is uitkeren van een hoog dividend verdacht en wordt het gebruikt om de aandacht af te leiden van een lage groei. Of komt het dividend van een eenmalige bate zoals de verkoop van activa. Kortom: een belegger moet zich niet blindstaren op een hoog dividend alleen en ook aspecten als de gezondheid en groeivooruitzichten van een onderneming in ogenschouw nemen.

Fondsen, ETFs en aandelen
In de tabel staan 6 beleggingsfondsen die investeren in dividend- of waarde-aandelen van Europese large-cap ondernemingen (Morningstar-categorie: Euro large-cap value) en allen met een Elite of Superior waardering. Ze zijn gerangschikt op het rendement over de laatste 3 jaar.

 

Fondsen Europese waarde-aandelen met Elite en Superior rating    
Beleggingsfonds Totaal Rendement (Annlzd 3 Yr (Mo-End) EUR) Morningstar Ster Rating Morningstar Kwalitatieve Rating
MainFirst Top European Ideas 11.05 ***** Superior
MPC Competence - Europa Methodik AMI 3.03 *** Superior
Franklin Mutual European 0.50 **** Elite
Kempen European High Dividend -0.19 *** Superior
Goldman Sachs Euro Core Equity -1.71 *** Superior
Petercam Equities Europe Dividend -4.22 *** Superior
(bron: Morningstar per 23/8/2011)      

Enkele Europese waarde-aandelen in de portefeuilles van deze fondsen zijn: Akzo Nobel, ASM International, ASML, Belgacom, Credit Suisse, Daimler, Delhaize*, DSM, France Telecom*, Heineken, KPN, Nestlé, Philips, Reckitt Benckiser*, Roche*, RWE, Shell, Solvay, Total, Unilever en Volkswagen (klik op de link om naar het aandelenrapport te gaan in NL; aandelen met een * zijn Aanbevolen Aandelen).

In de tabel hieronder staan 5 ETFs indices op Europese dividend- of waarde-aandelen volgen (Morningstar-categorie: Euro large-cap value, ETF verkrijgbaar in Europa). waardering. Ze zijn gerangschikt op het rendement over de laatste 3 jaar.

ETFs Europese waarde-aandelen    
ETF Totaal Rendement (Annlzd 3 Yr (Mo-End) EUR) Morningstar Ster Rating 
ETFlab STOXX Europe Strong Value 20 1.28 **
PowerShares FTSE RAFI Europe Fund 0.97 ***
iShares DJ STOXX Select Dividend 30 (DE) 0.72 **
Lyxor ETF STOXX Europe Sel Dividend 30 0.25 ****
ALTA EUROSTOCK -1.49 ****
(bron: Morningstar per 23/8/2011)    


Vind alle fondsen in Europese large-cap waarde-aandelen met de Fondsscreener en alle vergelijkbare ETFs met de ETF Screener.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten