ASML uitblinker onder chipmachineproducenten

Morningstar heeft de orderinstroom van grote chipmachinefabrikanten op een rij gezet. ASML is de uitblinker. ASM International valt tegen.

Maarten van der Pas 10 december, 2010 | 14:44
Facebook Twitter LinkedIn

Nu alle chipmachinefabrikanten die Morningstar volgt hun derdekwartaalcijfers hebben gepubliceerd hebben we hun orderinstroom op een rij gezet. Dat is een belangrijke graadmeter voor de omzet in de volgende kwartalen (zie tabel).

Onderneming                        Q2 2010         Q3 2010        % verandering
                                                  (x mln $/€)   (x mln $/€)
Applied Materials (AMAT)   $ 2.725               $3.026                   +11%
ASM International (ASMI)   € 489                 € 436                    -11%
ASML (ASML)                    € 1.179              € 1.297                  +10% 
Cymer (CYMI)                  $ 140                 $ 143                    +2%
KLA-Tencor (KLAC)            $ 956                 $ 785                   -18%
Novellus (NVLS)                $ 385                 $ 407                    +6%
Teradyne (TER)                $ 512                 $ 350                    -32%
TOTAAL                                                                                                          +1%

(in deze tabel ontbreken Lam Research (LRCX) en Varian Semiconductor (VSEA) omdat zij geen ordercijfers bekend maken).

In totaal bleven de orderniveaus gezond en stegen van het tweede op het derde kwartaal met 1 procent. Dat kwam vooral door een solide vraag uit de front-end poductie (productie van machines voor de productie van chips). Vrijwel alle front-end machineproducenten zagen hogere orders, waar de back-end ondernemingen (productie van machines voor assemblage en verpakken van chips)een sterke terugval van de orderinstroom. Hoewel front-end onderneming KLA-Tencor, dat apparatuur maakt om het productieproces van chips controleren, zijn orders in het derde kwartaal zag afnemen tot 785 miljoen dollar tegenover 956 miljoen dollar in het tweede kwartaal. Maar op absolute basis is het getal nog steeds robuust.

Het Nederlandse ASM International (ASMI), dat zowel op front-end als back-end actief is, zag zijn front-end orders stijgen tot 139 miljoen euro van 82 miljoen euro in het tweede kwartaal. Daar tegenover namen de back-end orders af van 406 miljoen naar 297 miljoen orders. Bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers zeio ASMI-topman Chuck del Prado dat de teruggang in orders bij back-end wordt veroorzaakt door een "aanpassing in de markt''. De aanpassing hoeft volgens hem niet noodzakelijk te zijn voor de langere termijn.'
Testapparatuurmaker Teradyne, de andere back-end onderneming die Morningstar volgt, zag zijn orderinstroom ook afnemen: van 512 miljoen dollar in het tweede kwartaal naar 350 miljoen dollar in het derde kwartaal.

Het back-end gedeelte bij de productie van chips wordt nu geconfronteerd met een vertraging na een robuust voorjaar. Een neergang bij back-end betekent niet dat het front-end segment automatisch volgt en ook met een afname te maken krijgt. Groei in de back-end markt is vooral gebaseerd op uitbreiding van de productie bij chipfabrikanten en het profiteert niet van innovaties en nieuwe technologie bij de productie van chips zoals front-end wel doet. Aan de andere kant wordt groei bij front-end gedreven capaciteituitbreiding bij chipfabrikanten en de Wet van Moore, die stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling (het aantal verbindingen op een chip) door de technologische vooruitgang elke 2 jaar verdubbelt.

Cloud computing
Morningstar-analist Andy Ng verwacht, dat het klimaat bij front-end in de nabije toekomst gezond blijft. Waar makers van DRAM-chips (geheugenchips voor computers en mobiele telefoons) hun investeringen de komende kwartalen zullen beperken, zal dat gecompenseerd worden door een stijging van investeringen in de productie van NAND-chips (zogenaamd flash-geheugen dat wordt gebruikt voor nieuwe technologiën zoals cloud computing).
Bij de publicatie van derdekwartaalcijfers was het management van de toeleveranciers voor de halfgeleiderindustrie voor het front end segment voorzichtig optimistisch dat omzet en winst op peil blijven in 2011.

ASML
ASML heeft inmiddels zijn prognose voor het vierde kwartaal bijgesteld. Donderdag maakte de onderneming bekend, dat het voor het vierde kwartaal voor meer dan 2 miljard euro aan opdrachten verwacht. Bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers ging ASML nog uit van een stijging van de orderinstroom ten opzichte van de 1,3 miljard euro in het derde kwartaal.

Volgens ASML daalt de vraag naar DRAM-chips minder sterk dan eerder werd aangenomen. Maar de stuwende kracht achter de hogere orderinstroom is het NAND-segment.

In de nieuwe raming voor de orderinstroom laat ASML orders voor de nieuwste generatie chipmachines (de zogenaamde EUV-machine) buiten beschouwing. De EUV-machine zet nog kleinere lijntjes op een chip waardoor er meer data op kan. ASML bouwt momenteel zes EUV-apparaten en heeft daarnaast nog negen bestellingen.

Door de positieve ordercijfers was ASML donderdag de grote winnaar op de beurs. De koers van het aandeel ASML steeg met 9 procent. De productie van chipproductiemachines is in sterke mate vroegcyclisch. Positieve geluiden van fabrikanten zoals in dit geval ASML geeft beleggers hoop op betere economische tijden.


Lees ook Morningstar's aandelenrapport ASML en aandelenrapport ASM International.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten