Aandelen 5.3 - Morningstar en uw beleggingsportefeuille

Pieter Bailleul 01 oktober, 2010 | 15:36
Facebook Twitter LinkedIn


5. Uw beleggingsportefeuille Aandelenrapporten >

De Portefeuille Manager is een van de belangrijkste -gratis!- tools op de website van Morningstar. In enkele muisklikken bouwt u uw eigen portefeuille, kunt u deze aanpassen én analyseren. Bovendien is het mogelijk om alerts in te stellen zodat u per email op de hoogte gehouden wordt van veranderingen in uw portefeuille.

Morningstar.be heeft twee soorten Portfolio Managers: een gedetailleerde transactieportefeuille en een meer begrijpelijke overzichtsportefeuille. Die laatste komt in deze paragraaf aan bod. De overzichtsportefeuille helpt u snel een portefeuille aan te maken en biedt u een compleet overzicht in slechts enkele muisklikken.

Of uw portfeuille nou één beleggingsfonds bevat of tien, onze gratis portefeuilletool helpt u het overzicht te bewaren. Bovendien kunt u uw eigen portefeuille analyseren met de unieke X-Ray!

Met de Morningstar Portefeuille Manager heeft u alles in huis om uw persoonlijke portefeuille te beheren en te analyseren. Omdat Morningstar niet alleen de rendementen maar ook de portefeuilles van de individuele fondsen verzamelt, krijgt u als belegger met onze tools een kijkje in de interne keuken van de beleggingsfondsen: u krijgt te zien waarin een beleggingsfonds belegt.

Nadat u een portefeuille heeft opgebouwd, kunt u deze met onze handige X-Ray helemaal doorlichten. Net zoals een arts dat doet met een röntgenapparaat. Zo krijgt u meer te zien dan enkel de rendement!

Ook voor een belegger die niet veel tijd heeft, maar wel op de hoogte wil blijven van de prestaties van zijn fondsen, biedt Morningstar mogelijkheden. De Portfolio Alerts kunt u zo instellen dat u wekelijks of maandelijks een overzicht krijgt van de prestaties van uw portefeuille.

Om de (gratis) Portefeuille Manager te kunnen gebruiken, dient u zich eerst te registreren als gebruiker. Heeft u nog geen gebruikersnaam of wachtwoord, dan kunt u zich inschrijven door in de navigatiebalk op ‘Lidmaatschap’ te klikken.

Stap 1: Maar een portefeuille aan

Voor wie de Portefeuille Manager voor de eerste keer gebruikt, volstaat het om te klikken op de tab ‘Portefeuille’ in het bovenstaande horizontale menu.

1. Geef de nieuwe portefeuille een naam
Kies een herkenbare naam waarmee u deze portefeuille associeert. Dat helpt u nadien de portefeuille gemakkelijk terug te vinden.

2. Kies een valuta
Afhankelijk van de gekozen valuta zal Morningstar de rendementen omrekenen. Als u kiest voor een portefeuille in euro, dan zullen fondsen die genoteerd worden in dollar of andere valauta omgerekend worden naar euro.

3. Kies een benchmark
De benchmark helpt u om de resultaten van uw portefeuille te vergelijken. Afhankelijk van uw beleggingsstijl, kunt u een benchmark kiezen. Belegt u voornamelijk in wereldwijd gespreide fondsen, dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor de MSCI World.

4. Selecteer het type portefeuille
Kies voor overzichtsportefeuille. De transactieportefeuille is erg gedetailleerd en kan gebruikt worden voor het ingeven van uw werkelijke aan- en verkopen. Op die manier kunt u uw portefeuille nog nauwkeuriger volgen.

5. Klik op “Volgende”

Stap 2: Voeg Aandelen toe aan uw portefeuille
Zodra u op volgende heeft geklikt, kunt u starten met het toevoegen van aandelen en beleggingsfondsen aan uw portefeuille. Voer een stukje van de naam in en u krijgt onmiddellijk een overzicht van de mogelijkheden. Verder kunt u via het handige zoekscherm de individuele aandelen of beleggingsfondsen zoeken. Geef een percentage van de portefeuille aan zodat u op een totaal van 100 procent komt, of gebruik geldwaarden waarbij u aangeeft voor welk bedrag u deze aandelen in uw portefeuille houdt.

Ontvangt u dividenden, dan kunt u deze aangeven in de dividendenlijst. Op die manier blijft u steeds op de hoogte van de in- en uitstromen in uw portefeuille en kunt u ook bijhouden hoe u daadwerkelijk heeft gepresteerd, inclusief kosten en dividenden.

Stap 3: X-Ray
Om er zeker van te zijn dat uw portefeuille voldoende gespreid is, kunt u een X-Ray uitvoeren. Met een druk op de knop ziet u welke aandelen en fondsen elkaar overlappen en hoe u gepositioneerd bent ten opzichte van verschillende indices en benchmarks. Dit overzicht leert u onmiddellijk waar u moet bijsturen in uw portefeuille om ervoor te zorgen dat uw risico wordt geminimaliseerd terwijl uw rendement wordt gemaximaliseerd.


< Woordenlijst   Beleggingsgids >

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Pieter Bailleul

Pieter Bailleul  is Marketing Manager for Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten