Robeco op de schop

Het lijkt erop alsof de ambitie terug is bij het Rotterdams Beleggings Consortium (Robeco).

Freddy van Mulligen 22 juli, 2010 | 17:25
Facebook Twitter LinkedIn

Volgens bestuurder Hans Rademaker in een interview met Fondsnieuws gaat men in Rotterdam kiezen en snoeien om vervolgens te groeien. Vooral aan de institutionele kant moet Robeco wervender worden. Al die grote Nederlandse Nederlandse pensioenfondsen hebben hun geld maar uitstaan bij Angelsaksische vermogensbeheerders en dat is volgens Robeco helemaal niet nodig!

Afgezakt
Fijn dat er bij Robeco weer ambitie is. Het de afgelopen tien jaar afgezakt van een grote wereldwijde speler naar een middelgrote Europese vermogensbeheerder. Daarnaast zijn de grotere Nederlandse vermogensbeheerders niet erg sterk uit de financiële crisis en de daaropvolgende consolidatieslag gekomen. Van de grotere vermogensbeheerders tellen in Nederland alleen ING IM, Aegon en Robeco nog mee. Vroeger hadden we er meer. En ING IM staat ook nog eens te koop (al dan niet in combinatie met de verzekeraar).

Rademaker stelt in het genoemde interview dat de klanten niet nog eens jaren als 2008 of 2002 willen meemaken waarin ze tientallen procenten verloren. Beleggers bij Robeco krijgen ruimere bevoegdheden om diverse beleggingsinstrumenten te gebruiken en daarbij gaat Robeco door met de grote schoonmaak in het productassortiment. Beide zijn toe te juichen. Uiteindelijk zijn beleggers het meeste gebaat met gespreide beleggingsoplossingen en een assortiment dat aansluit bij de kennis en kunde van de Robeco-beleggers in plaats van bij de ongebreidelde creativiteit van de marketingafdeling.

Het willen voorkomen van verliezen als in 2008 is overigens makkelijker gezegd dan gedaan. Het is natuurlijk de vraag of je met een wat groter kaspercentage en wat meer vrijheid bij het inrichten van de portefeuille dergelijke catastrofes kunt voorkomen. Helaas zijn aandelen en obligatiemarkten door de jaren heen steeds nerveuzer van aard geworden en de koersuitslagen groter. Fondsmanager is in de loop van de jaren – ondanks alle wetenschap, onderzoek en middelen – geen makkelijker vak geworden. De concurrentie is moordend, markten reageren steeds zenuwachtiger en iedereen kan zich een mening vormen over behaalde prestaties.

Spijker
Ik denk dat Robeco (eindelijk) de spijker op zijn kop slaat. Beleggers accepteren niet dat actieve fondsmanagers aandelen opnemen in portefeuille waarover ze erg negatief zijn, maar omdat ze nu eenmaal in de benchmarkindex zitten. Beleggers snappen het niet als een fondsmanager vol in de markt zit als hij negatief is over de vooruitzichten. Beleggers hebben geen boodschap aan een mooie informatieratio als rendementen negatief zijn en fondsen van andere aanbieders veel betere rendementen laten zien met gelijkwaardige risico’s.

Robeco gaat zich organiseren in twee lijnen: beleggingsproducten en beleggingsoplossingen. Prima om te denken in termen van oplossingen, maar nog beter is om in het achterhoofd te houden dat beleggingsfondsen geen productjes zijn, maar een vorm van dienstverlening. Portefeuillebeheerders maken geen producten. Nee, ze beheren geld van anderen. Wie als vermogensbeheerder gericht is op het verzamelen van vermogen op korte termijn door middel van het verkopen van zoveel mogelijk beleggingsproducten, komt uiteindelijk van een koude kermis thuis. Wie een lange adem heeft en belangen van de beleggers – ik bedoel de al bestaande klanten - voorop stelt, genoeg investeert in de beleggingsteams, zijn eigen zwakke plekken kent, kosten laag houdt en op een verantwoorde wijze communiceert met beleggers, gaat wel een goede toekomst tegemoet. Aan goed vermogensbeheer is immers altijd behoefte.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten