Een betrokken belegger is er twee waard

Succesvol beleggen in drie eenvoudige stappen

Pieter Bailleul 06 april, 2010 | 18:21
Facebook Twitter LinkedIn

Succesvolle portefeuilles kunnen zeer geconcentreerd, breed of juist erg divers zijn. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat hun beleggers precies weten welke effecten ze bezitten en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Om zelf een succesvolle portefeuille samen te stellen, is het dus niet enkel belangrijk om te weten wat je hebt, maar ook om te weten hoe die verschillende elementen samenwerken om uiteindelijk uw succes te bepalen. Hieronder gaan we dieper in op drie eenvoudige stappen:

Stap 1: Niet wedden op één paard
Eigenlijk is een portefeuille niet meer of niet minder dan een mix van één of meerdere type beleggingen zoal aandelen, obligaties, onroerende goederen of beleggingsfondsen. Het is goed om uw kapitaal te spreiden, maar tegelijkertijd is het belangrijk om het overzicht te behouden.

Wat de meeste beleggers zullen toegeven is dat ze een zo hoog mogelijk rendement willen met een zo min mogelijk risico. Door het kapitaal te spreiden over een breed scala van beleggingen, sectoren en regio’s wordt het risico verkleint. Diversificatie, of spreiding, is daarbij essentieel.

Diversificatie betekent dat als, bijvoorbeeld, Amerikaanse aandelen zakken, een belegging in Britse staatsobligaties dit kan compenseren of als opkomende markten het slechter doen, Europese aandelen kunnen opveren. Verschillende soorten beleggingen reageren verschillend op wijzigingen in de markt en daar kan een goed gespreide beleggingsportefeuille vruchten van plukken.

Stap 2: Brede spreiding kan ook met fondsen of ETFs
Fondshuizen bieden beleggers allerlei soorten fondsen aan. Die kunnen beleggen in een brede regio zoals Europa of Azië, of juist erg specifiek kiezen voor één bepaalde sector zoals technologie of gezondheidszorg. Allemaal hebben ze tot doel om een beter rendement neer te zetten dan hun eigen referentie-index. Het grote verschil met het aanhouden van individuele aandelen, is dat fondsen en ETFs vaak breder gespreid zijn.

Blijft er nog de moeilijkheid om dat fonds eruit te kiezen, dat uiteindelijk de beste prestaties zal neerzetten. Met behulp van de kwalitatieve Morningstar rating komt u al een heel eind. Kies voor een fonds met een Elite rating en u hebt één van de pareltjes in beleggingsland in uw portefeuille. Toch is het ook belangrijk dat u de situatie goed opvolgt. Een beleggingsfonds is als een schip. Wanneer de kapitein het schip verlaat, wil dat niet zeggen dat het schip dezelfde koers zal aanhouden. Dat brengt ons bij de derde stap.

Stap 3: Volg uw beleggingen op de voet
De beleggingen in uw portefeuille zijn onderhevig aan heel wat factoren. Door uw beleggingen goed op te volgen kunt u anticiperen op eventuele wijzigingen. Net zoals een fondsbeheerder continu naar zijn portefeuille kijkt, moeten ook individuele beleggers regelmatig kijken hoe het staat met hun beleggingen en of er zich geen fundamentele wijzigingen voordoen.

De meeste beleggers ervaren dit als moeilijk. Eens ze een belegging gekozen hebben, volgen ze deze niet op omdat ze hiervoor niet de nodige tools hebben. Bij Morningstar hebben we daarom enkele tools ontwikkeld die u helpen goed geïnformeerde en bewuste beleggingsbeslissingen te nemen.

U leest er alles over in het artikel: Hoe Morningstar u helpt beleggen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Pieter Bailleul

Pieter Bailleul  is Marketing Manager for Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten