Controle over uw beleggingen

Hulpmiddelen die beleggers helpen het overzicht te bewaren.

Pieter Bailleul 08 oktober, 2009 | 6:50
Facebook Twitter LinkedIn
Verschillende portefeuilles bij verschillende brokers en banken. Verliest u het overzicht wel eens? De Portfolio Manager geeft beleggers de mogelijkheid om zowel aandelen, beleggingsfondsen als trackers (EFT’s) te combineren. De X-Ray helpt u uw portefeuille te begrijpen en de risico’s te mijden, als een echte fondsbeheerder. Op die manier kunt u de beleggingen op de voet volgen en weet u precies hoe ze met elkaar samenwerken in uw portefeuille. Bovendien is deze tool helemaal gratis en biedt de X-Ray inzichten die u nergens anders zult vinden.


Morningstar Portfolio Manager
Anders

dan bij vele andere portefeuille tools is het mogelijk om zowel aandelen, beleggingsfondsen als trackers toe te voegen en het geheel te analyseren met behulp van de X-Ray (die later in dit artikel aan bod komt). Naast de gebruikelijke rendementsoverzichten krijgt u ook een beter inzicht in de samenstelling van uw totale portefeuille, inclusief beleggingsfondsen.

Bij het opstellen van uw portefeuille moet u eerst een keuze maken tussen de transactie- en watchlist portefeuille. Met deze laatste volstaat het om de beleggingen te selecteren en het gewicht in de portefeuille aan te geven. De transactieportefeuille is gedetailleerder en biedt heel wat meer mogelijkheden: u kunt er zowel aan- als verkopen registreren en dividenduitkeringen registreren. Met behulp van de grafiek kunt u kijken hoe u het er vanaf gebracht hebt ten opzichte van een door u gekozen index. Het totale rendement geeft meteen een beeld van hoe succesvol uw aan- en verkoopbeslissingen waren.

Na het samenstellen van uw portefeuille bieden de verschillende tabs een ruim overzicht van de eigenschappen van uw portefeuille. Naast een tab voor het rendement op korte en langere termijn, krijgt u ook een overzicht van de eigenschappen van de beleggingen in uw portefeuille. Bovenaan de portefeuilletool is er een mogelijkheid om een nieuwe portefeuille te creëren, een bestaande portefeuille te wijzigen of email alerts in te stellen. Zo kunt u een dagelijks of wekelijks overzicht vragen van de prestaties van uw portefeuille. Verder is het mogelijk om een waarschuwing te ontvangen wanneer de samenstelling (asset allocatie) van uw portefeuille verandert. U wordt gewaarschuwd als uw portefeuille scheef groeit.


Morningstar X-Ray
Klik bovenaan uw portefeuille op de Portefeuille X-Ray. Deze laat toe om in enkele muisklikken de belangrijkste eigenschappen van uw portefeuille te bestuderen. U krijgt een overzicht van uw vermogensmix (asset allocatie), uw beleggingsstijl, sector- & regioconcentraties en top-10 posities. Elk van deze overzichten biedt de mogelijkheid voor een meer gedetailleerd inzicht in de verschillende elementen van uw portefeuille.

Extra interessant wordt het wanneer de vergelijking wordt gemaakt ten opzichte van een index. Kies bovenaan rechts de benchmark voor uw portefeuille en kijk of u beter of juist slechter presteert dan de markt. Zo ziet u in de sectie aandelenstatistieken meteen of uw portefeuille duurder of goedkoper is dan de index en welke van uw posities daartoe bijdragen. Ook het overzicht met de “Aandelenoverlap” biedt u bijzondere inzichten die enkel Morningstar u kan geven. Op één pagina ziet u welke aandelen in verschillende beleggingsfondsen en/of uw portefeuille worden aangehouden en wat het totale gewicht is van dit aandeel in uw totale portefeuille. In een oogopslag ziet u welke posities een te sterke weging hebben en waar het risico eventueel verminderd kan worden. De inzichten die wij u bieden, krijgt u niet bij uw bank of adviseur. Zo houdt u alvast het overzicht.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Pieter Bailleul

Pieter Bailleul  is Marketing Manager for Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten