Morningstar Risico

Morningstar Europe Editor 20 mei, 2009 | 9:47
Facebook Twitter LinkedIn
Morningstar ontwikkelde een eigen maatstaf om het volledige risico in één rating te vatten. Het Morningstar Risico kijkt naar de variatie in de maandelijkse rendementen van een beleggingsfonds. In tegenstelling tot de standaard afwijking, die zowel op- als neerwaarts risico eenzelfde weging geeft, kiest Morningstar ervoor om de nadruk duidelijker te leggen op het neerwaartse risico (de kans op verlies).

Een belegger verkiest hogere winsten, maar is meer afkering voor sterke dalingen.
De meeste beleggers ervaren winst en verlies op een heel andere manier. Wie 5% wint ziet dat als ‘mooi meegenomen’, terwijl 5% heel wat harder aankomt. Daarom straft het Morningstar Risico negatieve bewegingen sterker dan dat het

opwaartse bewegingen beloont. Hoe groter de winst, hoe hoger de beloning, maar hoe zwaarder het verlies, hoe sterker het beleggingsfonds wordt afgestraft.

Methodologie
Net zoals de Morningstar Rating (de sterretjes) wordt het Morningstar Risico van een beleggingsfonds vergeleken met dat van gelijkaardige fondsen in zijn categorie. De top 10% van de fondsen met het meeste risico, worden bestempeld als ‘hoog risico’. De volgende 22,5% risicovolle beleggingsfondsen krijgen een beoordelinge van ‘bovengemiddeld risico’. De volgende 35% hebben een ‘gemiddeld risico’, de daarop volgende 22,5% heeft een ‘beneden gemiddeld risico’ en de laatste 10% hebben een ‘laag risico’.

De Morningstar Rating helpt te voorkomen dat u appelen met peren vergelijkt. Door het risico van een beleggingsfonds te vergelijken met dat van gelijkaardige fondsen kunt u een goede inschatting van het risico maken. Bovendien is het erg eenvoudig. U vindt het Morningstar Risico op de Morningstar website onder “Rating en risico”.

Het is erg belangrijk dat u begrijpt dat dit een relatieve risicomaatstaf is die wordt toegekend binnen één categorie. Het is dus niet mogelijk verschillende beleggingsfondsen uit verschillende categorieën met elkaar te vergelijken. Hier kunt u zowel de Morningstar Rating als het Morningstar Risico met elkaar vergelijken. Ideaal zou een vijfsterrenfonds met een ‘Laag Risico’ zijn. Zo’n fonds presteerde uitstekend in het verleden en deed dat met minder risico. Het hoeft geen betoog dat dit slechts uitzonderingen zijn.
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten