Onze Nieuwe Fonds Ratings & Rapporten

Vandaag lanceren we twee baanbrekende nieuwe tools om beleggers en hun adviseurs van dienst te zijn: de Morningstar® Fund Research Report en de Morningstar Qualitative RatingTM

Freddy van Mulligen 21 januari, 2009 | 10:38
Facebook Twitter LinkedIn
Het rapport en de rating zijn beide diepgravend, transparant en komen geheel onafhankelijk van de vermogensbeheerder tot stand. Morningstar wil en accepteert geen betalingen van fondshuizen om hun fondsen te beoordelen. Beleggers hebben het recht op objectieve informatie die voor hen gemaakt is en de behoefte daaraan is groter dan ooit. Bij de huidige onzekerheid en de woelige markten, is het van het grootste belang dat beleggers gebruik kunnen maken van objectieve analyses die ze kunnen vertrouwen.

Onze onafhankelijkheid maakt het verschil!

Het geeft ons de vrijheid om die fondsen te beoordelen waar de belegger informatie ove

r nodig heeft. Voor de Benelux hebben we 400 fondsen geselecteerd en in totaal bedraagt dat aantal meer dan 3000 voor Europa en Azie.

Onze analisten beoordelen in de eerste plaats die fondsen die door vele beleggers gebruikt worden en die een belangrijk deel van het vermogen van beleggers beheren. Uiteindelijk willen we de coverage uitbreiden zodat we 70% van het belegde vermogen in elke Morningstar Categorie dekken. Daarnaast is er nog ruimte voor kleinere fondsen waarvan wij denken dat deze interessant zijn voor de uiteindelijke beleggers. Anders gezegd, we zullen die fondsen behandelen die veel geld van beleggers hebben aangetrokken of ze nu goed, slecht of verschrikkelijk zijn. Als beleggers in een fonds beleggen, is er een reden om voor dat fonds research van de hoogste kwaliteit aan te bieden en aan die vraag willen we gehoor geven.

Omdat we ons bij het selecteren van fondsen voor onze research niet baseren op rendementen uit het verleden, zullen fondsen die een periode van ondermaatse prestaties doormaken niet van de coverage lijst verdwijnen aangezien we geloven dat dat beleggers juist op dat moment behoefte hebben aan een mening over het fonds. Verder kijken we ook naar kleinere en of nieuwe fondsen die de interesse van een belegger zouden moeten hebben of als er een andere reden is om deze fondsen te volgen.

Tenslotte stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om onze mening en geschreven commentaar duidelijk voor het voetlicht te brengen. Onze analisten werken voor beleggers, niet voor beleggingsfondsen! Onze ratings weerspiegelen dit. Het is gebruikelijk dat bij de beoordeling van een beleggingsfondsen drie drie “goede” ratings gebruikt worden. Morningstar gelooft in duidelijkheid en daarom hebben we vijf verschillende ratings over het gehele kwaliteitsspectrum: Elite, Superior, Standard, Inferior en Impaired.

Om tot deze rating te komen, beoordelen we vijf belangrijke gebieden voor ieder fonds: Management & Team, Fondsonderneming, Proces, Kosten en Prestaties (People, Parent, Process, Price en Performance). We maken daarbij gebruik van onze uitgebreide database, publieke documenten en uitgebreide interviews met de fondsbeheerders en andere belangrijke mensen bij een vermogensbeheerder. Hun bevindingen op ieder gebied worden bediscussieerd door onze senior researchers en monden uiteindelijk uit in de rating. U kunt een uitgebreide uitleg over onze ratings hier vinden.

Hoewel de Morningstar Qualitative RatingTM voor fondsen een snelle indruk geeft van onze mening over een fonds, wordt deze gecomplementeerd met het essentiële Morningstar® Fund Research Report. De Opinie-sectie op de eerste bladzijde legt in de basis de Rating van het fonds uit, terwijl de daaropvolgende secties meer detail geven over de vijf onderliggende aandachtsgebieden. We willen verder gaan dan het debat “goed of slecht fonds” en willen beleggers en hun adviseurs laten begrijpen hoe de portefeuille in elkaar zit en welke elementen het rendement beïnvloeden in de verschillende marktomstandigheden. Aan de teksten voegen we uitgebreide, in de industrie toonaangevende , data toe inclusief de Morningstar-gegevens over de portefeuille en grafieken die inzicht geven in de risico’s binnen een fonds. Ons doel is om beleggers en adviseurs te laten begrijpen wat de rol van een fonds in de portefeuille zou moeten zijn en wat reële verwachtingen voor de belegging zijn.

Alhoewel de Rapporten en Ratings nieuw zijn in Europa, is kwalitatieve fund research al meer dan 20 jaar een kernactiviteit bij Morningstar. Naast ons team van 28 analisten in Europa en Azië- waarvan vier in de Benelux onder de leiding van Hoofd Research Morningstar Benelux, Freddy van Mulligen - hebben we uitgebreide teams in China, Australië, Canada en de VS. In elke regio hebben we lokale analisten die fondsen beoordelen die vanuit hun markt beheerd worden of daar belangrijk zijn. We hebben analisten in veel belangrijke financiële centra in Europa en Azië en elders ter wereld. Onze fondsanalisten profiteren ook van de toegang tot de aandelenanalisten van Morningstar – een van grootste onafhankelijke research teams die er bestaan. Naar onze mening plaatst de combinatie van wereldwijde schaalgrootte en lokale expertise ons in de ideale positie om beleggers zo goed mogelijk van dienst te zijn.

De nieuwe Morningstar Qualitative RatingTM en Morningstar® Fund Research Report geven beleggers en adviseurs twee belangrijke tools om betere beslissingen te nemen en hun beleggingen beter te begrijpen. Geloof mij niet op mijn woord, maar kijk nu en de komende maanden naar de opinies die zullen verschijnen op de websites. We hebben een tabel op de website gezet met de huidige bij Morningstar beschikbare Ratings en Rapporten van fondsen die in Nederland verkocht mogen worden. Zoals altijd, stellen we uw reactie op prijs, laat ons dus weten wat u denkt en kijk regelmatig op onze website om te zien dat wij de beschikbare bibliotheek met Ratings en opinies verder uitbouwen.

Morningstar Analysis
Fondsnaam Morningstar
Qualitative Rating
Datum Taal PDF
Petercam Equities Eurp Small&Midcaps Acc Superior 02/02/09 Engels
Aberdeen Glb World Equity A2 Acc Superior 08/06/08 Italiaans
AXA WF European Small Cap A Acc Standard 23/01/09 Frans
Centifolia Acc Elite 08/12/08 Frans
DWS Osteuropa Acc Standard 30/09/08 Duits
DWS Top 50 Welt  Inc Standard 31/10/08 Duits
Fidelity Funds - France A Euro Standard 22/01/09 Frans
Fidelity Funds - Italy A Euro Standard 20/01/09 Italiaans
Fortis L OBAM Equity World Inc Standard 08/12/08 Duits
HSBC GIF Euroland Equity A Inc Standard 08/12/08 Frans
ING (L) Invest Energy P Acc Standard 21/01/09 Engels
ING (L) Invest Euro Hi Dividend P Acc Superior 14/01/09 Engels
ING (L) Invest Europ Banking&Insur P Acc Standard 20/01/09 Engels
ING (L) Invest Glb Hi Div P EUR Acc Standard 14/01/09 Engels
Magellan D A/I Elite 08/12/08 Frans
Petercam Bonds EUR Acc Elite 08/12/08 Frans
Petercam Equities Belgium Acc Superior 02/02/09 Engels
Petercam Equities Europe Dividend Acc Superior 08/12/08 Frans
Petercam L Bonds Higher Yield B Acc Superior 20/01/09 Frans
Pictet F-Water Standard 28/10/08 Duits
Robeco Chinese Eq D EUR Acc Standard 01/12/08 Engels
Rolinco N.V. Inc Standard 23/01/09 Engels
Threadneedle Asia Ret Net GBP Acc Standard 30/12/08 Engels

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Freddy van Mulligen  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten