Dit zijn de 10 best presterende ETF's van het tweede kwartaal

iShares MSCI Taiwan UCITS ETF en iShares China Large Cap UCITS ETF behoren tot de best presterende ETF's over het tweede kwartaal van 2024.

Bella Albrecht 05 juli, 2024 | 13:27
Facebook Twitter LinkedIn

Exchange-traded funds (ETF's) zijn goedkope instrumenten voor beleggers om populaire indexen te volgen of de keuzes van ervaren managers te gebruiken in een poging de markt te verslaan. De beste dienen als goedkope bouwstenen voor een portefeuille en in tegenstelling tot open-end beleggingsfondsen worden alle ETF's de hele dag door verhandeld op een beurs.

In het tweede kwartaal van 2024 waren de best presterende ETF's onder andere iShares MSCI Taiwan UCITS ETF and iShares China Large Cap UCITS ETF. De data om tot de rangschikking te komen zijn afkomstig uit Morningstar Direct.

Om de best en slechtst presterende ETF's van afgelopen maand te kunnen ontdekken, hebben we de ETF's gescreend in de drie hoofdcategorieën aandelen, allocatie en vastrentende waarden die in Nederland verkrijgbaar zijn. Fondsen met een totaal beheerd vermogen van minder dan $25 miljoen (€23,2 miljoen) hebben we bij deze screening uitgesloten.

De 10 best presterende ETF's:

  1. iShares MSCI Taiwan UCITS ETF ITWN
  2. iShares China Large Cap UCITS ETF FXC
  3. Global X Cop per Miners UCITS ETF COPX
  4. iShares EM Dividend UCITS ETF USD (Dist) IEDY
  5. iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF WITS
  6. HSBC Asia Pacific Ex Japan Sustainable Equity UCITS ETF HSXD
  7. iShares MSCI AC Far East ex-Japan UCITS ETF IFFF
  8. iShares Gold Producers UCITS ETF USD (Acc) IAUP
  9. Xtrackers MSCI UK ESG UCITS ETF XASX
  10. iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF (DE) EXV6

 

Morningstar over de best presterende ETF's

iShares MSCI Taiwan UCITS ETF 

• Morningstar Rating: 3 sterren
• Kostenratio: 0,74%
• Morningstar Categorie: Aandelen Large-Cap Taiwan

De €463 miljoen grote iShares MSCI Taiwan UCITS ETF was de best presterende ETF in het tweede kwartaal met een rendement van 14,52%. De passief beheerde iShares ETF versloeg de 8,99% winst van het gemiddelde fonds in de categorie Taiwan large-cap equity van Morningstar voor het kwartaal. In de afgelopen 12 maanden heeft de iShares MSCI Taiwan UCITS ETF 36,51% rendement geboekt, waarmee het beter presteerde dan de 34,40% winst van het gemiddelde fonds in zijn categorie, waarmee het ETF in het 37e percentiel staat. De iShares MSCI Taiwan UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en is geïntroduceerd in oktober 2005. 

iShares China Large Cap UCITS ETF

• Morningstar Rating: 2 sterren
• Kostenratio: 0,74%
• Morningstar Categorie: Aandelen China

De op één na best presterende ETF in het tweede kwartaal was de €601 tellende miljoen iShares China Large Cap UCITS ETF. De passief beheerde iShares ETF behaalde een rendement van 9,96% en presteerde daarmee beter dan het gemiddelde Chinese aandelenfonds, dat 4,99% won. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden heeft de iShares China Large Cap UCITS ETF 0,91% gerendeerd, beter dan het verlies van 4,68% van het gemiddelde fonds in zijn categorie, waarmee het ETF in het 21e percentiel staat. De iShares China Large Cap UCITS ETF heeft een Negative Morningstar Medalist Rating, wat betekent dat onze analisten verwachten dat het een van de slechtst presterende ETF's in zijn categorie zal zijn en dat het onwaarschijnlijk is dat het een positief rendement na vergoedingen zal opleveren. 

Global X Copper Miners UCITS ETF

• Morningstar Rating: nvt
• Kostenratio: 0,70%
• Morningstar Categorie: Aandelen natuurlijke hulpbronnen

De €155 miljoen vermogen omvattende Global X Copper Miners UCITS ETF staat op de derde plaats voor het kwartaal met een rendement van 8,99%. De Global X ETF overtrof het gemiddelde rendement van 1,57% voor fondsen in de categorie aandelen natuurlijke hulpbronnen in het tweede kwartaal. In de afgelopen 12 maanden heeft de Global X ETF 25,08% teruggegeven, meer dan de 7,77% winst van het gemiddelde fonds in zijn categorie, waardoor de ETF in het 6e percentiel staat. De Global X Copper Miners UCITS ETF, geïntroduceerd in november 2021, heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver. 

iShares EM Dividend UCITS ETF

• Morningstar Rating: 2 sterren
• Kostenratio: 0,65%
• Morningstar Categorie: Aandelen opkomende markten wereldwijd

Met een rendement van 8,21% staat de €577 miljoen grote iShares EM Dividend UCITS ETF USD (Dist) op de vierde plaats in het kwartaal. De passief beheerde iShares ETF presteerde beter dan het gemiddelde wereldwijde aandelenfonds voor opkomende markten met een rendement van 4,89%. In de afgelopen 12 maanden behaalde het fonds een rendement van 23,51%, meer dan het rendement van 12,61% van fondsen in zijn categorie, waarmee het in het 4e percentiel staat voor deze periode. De iShares EM Dividend UCITS ETF USD (Dist) heeft een Neutral Morningstar Medalist Rating en is geïntroduceerd in november 2011. 

iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF

• Morningstar Rating: 5 sterren
• Kostenratio: 0,18%
• Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

De op vier na best presterende ETF was de €858 miljoen iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF, die in het tweede kwartaal 8,13% won. Deze passief beheerde iShares ETF versloeg het gemiddelde rendement van 4,14% van fondsen in de categorie aandelentechnologie. In het afgelopen jaar steeg het iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF met 44,71%, waarmee het beter presteerde dan het gemiddelde fonds in zijn categorie (24,57%) en in het 14e percentiel terechtkwam. De iShares MSCI World Information Technology Sector ESG UCITS ETF houdt rekening met criteria op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur. Dit fonds heeft een Morningstar Medalist Rating van Gold. 

HSBC Asia Pacific Ex Japan Sustainable Equity UCITS ETF

• Morningstar waardering: 3 sterren
• Kostenratio: 0,25%
• Morningstar Categorie: Aandelen Azie-Pacific ex-Japan

De HSBC Asia Pacific Ex Japan Sustainable Equity UCITS ETF met een beheerd vermogen van €269 miljoen was de zesde in de lijst van best presterende Belgische ETF in het tweede kwartaal, met een rendement van 7,79%. Het rendement van de passief beheerde HSBC ETF overtrof de winst van 6,08% van het gemiddelde fonds in de aandelencategorie Asia Pacific Ex Japan van Morningstar. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden heeft het HSBC Asia Pacific Ex Japan Sustainable Equity UCITS ETF 13,31% rendement behaald, waarmee het beter presteerde dan het gemiddelde fonds in zijn categorie met 11,82% rendement, waarmee het ETF in het 41e percentiel staat. De HSBC Asia Pacific Ex Japan Sustainable Equity UCITS ETF heeft een Bronze rating is geïntroduceerd in augustus 2020.

iShares MSCI AC Far East ex-Japan UCITS ETF

• Morningstar-rating: 2 sterren
• Kostenratio: 0,74%
• Morningstar Categorie: Aandelen Azie ex-Japan

De op zes na best presterende ETF in het tweede kwartaal was de €789 miljoen omvattende iShares MSCI AC Far East ex-Japan UCITS ETF. Deze iShares ETF behaalde een rendement van 7,42%, ongeveer in lijn met het gemiddelde Asia ex-Japan aandelenfonds, dat 7,08% won. Terugkijkend over de afgelopen 12 maanden is het iShares MSCI AC Far East ex-Japan UCITS ETF 9,57% gerendeerd, waarmee het onder het rendement van 11,07% van het gemiddelde fonds in zijn categorie presteerde, waarmee de ETF in het 63e percentiel staat. De iShares MSCI AC Far East ex-Japan UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Neutral en is geïntroduceerd in oktober 2005. 

iShares Gold Producers UCITS ETF

• Morningstar Rating: 3 sterren
• Kostenratio: 0,55%
• Morningstar Categorie: Aandelen Edelmetalen

De €1,4 miljard tellende iShares Gold Producers UCITS ETF USD (Acc) stond op de achtste plaats voor het kwartaal met een rendement van 7,32%. De iShares ETF bleef achter bij de gemiddelde winst van 8,38% voor fondsen in de categorie edelmetalen. Over de afgelopen 12 maanden heeft de iShares ETF 16,41% gerendeerd, ongeveer in lijn met het 15,85% rendement van het gemiddelde fonds in zijn categorie, waardoor het in het 53e percentiel staat voor prestaties. De Gold rated iShares Gold Producers UCITS ETF USD (Acc) werd gelanceerd in september 2011. 


Xtrackers MSCI UK ESG UCITS ETF

• Morningstar Rating: 2 sterren
• Expense Ratio: 0,18%
• Morningstar Categorie: Aandelen UK Large-Cap

Met een winst van 6,84% stond de €451 miljoen omvattende Xtrackers MSCI UK ESG UCITS ETF op de negende plaats in het tweede kwartaal. De passief beheerde ETF van Xtrackers presteerde beter dan het gemiddelde Britse large-cap aandelenfonds met een rendement van 4,54%. In de afgelopen 12 maanden heeft het fonds 12,17% rendement geboekt, achter het 13,94% rendement van fondsen in zijn categorie, waarmee het in het 79e percentiel staat. De Xtrackers MSCI UK ESG UCITS ETF, geïntroduceerd in juni 2007, heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze.

iShares STOXX Europe 600 Basic Resources  UCITS ETF (DE)

• Morningstar Rating: 2 sterren
• Kostenratio: 0,46%
• Morningstar Categorie: Aandelen Industriele metalen

De hekkensluiter is de €494 miljoen grote iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF (DE), die in het tweede kwartaal 6,65% winst boekte. De passief beheerde iShares ETF versloeg het gemiddelde verlies van 0,75% op fondsen in de categorie aandelen van industriële materialen. In het afgelopen jaar steeg de iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF (DE) met 12,50%, wat ongeveer overeenkomt met het rendement van 12,62% van het gemiddelde fonds in zijn categorie en de ETF in het 57e percentiel plaatst. De iShares STOXX Europe 600 Basic Resources UCITS ETF (DE) heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en is geïntroduceerd in juli 2002. 

 

Wat zijn ETF's?

Exchange traded funds zijn beleggingen die de hele dag door verhandeld worden op aandelenbeurzen, net als individuele aandelen. Ze verschillen van traditionele beleggingsfondsen - bekend als open-end fondsen - die elke dag slechts tegen één prijs kunnen worden gekocht of verkocht. In het verleden volgden ETF's indexen, maar de laatste jaren worden meer ETF's actief beheerd. ETF's bestrijken een reeks activaklassen, waaronder aandelen, obligaties, grondstoffen en sinds kort ook cryptocurrency. ETF's bieden beleggers een efficiënte manier om exposure naar de markten te krijgen, vaak met lage kosten en een gemakkelijke aan- en verkoop. 

 

De beste ETF's: Meer ideeën om te overwegen

Beleggers die meer van de best presterende of goedkoopste ETF's willen vinden, kunnen het volgende doen:

• Gebruik de ETF Screener tool om de beste ETF's te vinden op basis van je specifieke criteria. Je kunt fondsen zoeken op basis van hun kosten, Morningstar Medalist Ratings, looptijd van managers en meer.
• Bouw en volg uw eigen portefeuille met de Morningstar Portfolio Manager.
• Bezoek onze ETF-pagina om op de hoogte te blijven van het actuele ETF-onderzoek en de analyses van Morningstar.

Dit artikel is samengesteld door Bella Albrecht, bewerkt door Lauren Solberg en beoordeeld door Robert Van Den Oever.

Als onderdeel van onze missie om beleggers meer informatie te geven, werd dit artikel samengesteld uit gegevens van Morningstar en onafhankelijk onderzoek met behulp van automatiseringstechnologie. Het oorspronkelijke artikel is geschreven door verslaggevers en redacteuren van Morningstar. Deze bijgewerkte versie is beoordeeld door een redacteur.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten