Dit zijn de best en slechtst presterende actieve ETF's in 2024 tot dusver

De eerste helft van het jaar verliep grotendeels positief, waarbij ETF's in Japanse aandelen de lijst van actieve ETF's aanvoeren.

Sunniva Kolostyak 03 juli, 2024 | 14:43
Facebook Twitter LinkedIn

ETF UK Main

Actieve ETF's zijn steeds populairder geworden bij beleggers en verschillende fondshuizen in Europa lanceren nieuwe producten om aan deze vraag te voldoen. Maar hoe hebben dergelijke producten het gedaan in de eerste helft van 2024?

Het Europese universum van actieve ETF's is nog bescheiden. Volgens een rapport van Morningstar uit april zijn deze fondsen goed voor slechts 2% van het totale beheerd vermogen in ETF's in Europa. Als we de verschillende ETF-aandelenklassen in verschillende valuta's meerekenen, zijn er 170 actieve ETF's beschikbaar voor Europese beleggers, waarvaner 10 dit jaar op de markt gekomen zijn.

Voor dit overzicht kijken we naar de langst bestaande fondsklassen (datapunt oldest chare class) waar meerdere ETF's bestaan. In sommige gevallen, waar de oudste aandelenklasse niet beschikbaar is, hebben we de aandelenklasse met een Morningstar Medalist Rating opgenomen. In de weinige gevallen waarin geen van beide beschikbaar was, hebben we de best presterende onder de valuta's geselecteerd.

Het is ook belangrijk op te merken dat de gekozen valuta een significant verschil kan maken. De best presterende ETF, JPM Japan Research Enhanced Equity ESG ETF, is bijvoorbeeld met 22,70% gestegen in Japanse yen. De oudste aandelenklasse van hetzelfde product, genoteerd in Amerikaanse dollars, is echter slechts 5,81% gestegen. De yen is dit jaar sterk gedaald ten opzichte van de dollar en de autoriteiten in Tokio zagen zich genoodzaakt maatregelen te nemen om de Japanse valuta overeind te houden.

De top 10 performers zijn allemaal aandelenstrategieën die beleggen in Japan, Europa, de VS, opkomende markten en wereldwijd. We vinden ook Europa, opkomende markten en wereldwijde ETF's onderaan, naast long/short aandelen en obligaties.

Slechts 24 actieve exchange-traded funds hadden een negatief rendement over de gemeten periode en zes daarvan zaten in de dubbele cijfers. Daarentegen zagen 21 ETF's een groei van meer dan 10%.

Pas op voor de 'verlegen-actieve' ETF

Hoewel de ETF's die hier worden genoemd actiever zijn dan hun passieve tegenhangers, benadrukt het recente Morningstar-rapport Active ETFs in Europe: Small, Shy, and on the Rise dat zulke fondsen minder actief kunnen zijn dan je zou verwachten.

"De meeste actieve ETF's die in Europa beschikbaar zijn, zijn 'verlegen-actief', met een lager actief aandeel en/of tracking error dan vergelijkbare actieve open-end fondsen. Als gevolg daarvan moeten beleggers hun verwachtingen voor overrendement van dergelijke producten matigen," aldus het rapport.

Bij het onderzoeken van de 20 grootste actieve ETF's door die af te zetten tegen een categorie-specifieke, representatieve ETF, ontdekte het analistenteam dat de helft ervan minder dan 50% actief was (op basis van een historisch gemiddelde).

 

Welke actieve ETF's hebben het best gepresteerd?

Onder de best presterende actieve ETF's in de eerste zes maanden van 2024 komen beleggingen in Amerikaanse en wereldwijde aandelen het meest voor, met elk drie ETF's. Europese aandelen komen twee keer voor.

Fidelity Sust Rsh Enh Jpn Eq ETF JPY Acc

De best presterende was echter de Fidelity Sustainable Research Enhanced Japan Equities ETF - de Yen-versie. Deze ETF met Morningstar Gold-rating heeft een rendement van 21,28% tot 26 juni 2024. Het is ook de op twee na goedkoopste ETF onder de best presterende ETF's, met lopende kosten van 0,25%. 

Lyxor ETF Wise Quantitative Strategy

Met een rendement van 19,12% over dezelfde periode was Lyxor ETF Wise Quantitative Strategy de op één na best presterende ETF. De ETF in euro heeft een focus op Europese large-cap blend aandelen en is gelanceerd in 2007. Het is de oudste actieve ETF in onze dataset. De kosten zijn 0,60%. 

Invesco Quantitative Strategies ESG Global Equity Multi-Factor ETF EUR PfH Acc

The third ETF in the list is Invesco Quantitative Strategies ESG Global Equity Multi-Factor UCITS ETF – one of the three global equity ETFs in the list. The product has a 5% exposure to Magnificent Seven stock Nvidia (NVDA) and has returned 17.86% since the start of January. The Invesco ETF's ongoing charge is 0.30%.

De derde ETF in de lijst is Invesco Quantitative Strategies ESG Global Equity Multi-Factor UCITS ETF - een van de drie ETF's met wereldwijde aandelen in de lijst. De ETF heeft een blootstelling van 5% aan techreus Nvidia en heeft sinds het begin van dit jaar een rendement van 17,86% geboekt. De lopende kosten bedragen 0,30%.

 

Welke actieve ETF's hebben het slechtst gepresteerd

De tabel met de minst presterende actieve ETF laat meer variatie zien dan die van de top-presteerders. De meeste beleggingscategorieën zijn vertegenwoordigd - van aandelen en vastrentende waarden tot aan alternates en onroerend goed.

JPM Equity Long-Short ETF USD Acc

De slechtst presterende actieve ETF tot nu toe dit jaar is JP Morgan Equity Long-Short, die met 22,37% is gedaald. Het is ook een van de duurdere ETF's in de lijst met een lopende kosten niveau van 0,68%. Deze ETF is geintroduceerd in 2017.

JPM Managed Futures ETF USD Acc

De op één na slechtste performer was een alternatives-ETF van JP Morgan, die is gelanceerd op dezelfde dag als het bovengenoemde Equity Long-Short fonds. JP Morgan Managed Futures is een product dat belegt in zowel long- als shortposities in verschillende activaklassen en is dit jaar tot nu toe met 15,15% gedaald. De lopende kosten zijn 0,57%.

HSBC Economic Scale Worldwide Equity ETF

Op de derde plaats staat een ETF die belegt in wereldwijde large-cap value aandelen. HSBC Economic Scale Worldwide Equity daalde 13,38% op 26 juni en rekent lopende kosten van 0,25%. Deze ETF is in 2014 gelanceerd.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sunniva Kolostyak  is data journalist bij Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten