Inflatie eurozone in juni hoger dan verwacht

De kerninflatie bleef ingewijzigd van maand op maand, maar blijft een punt van zorg voor de Europese Centrale Bank.

Robert van den Oever 02 juli, 2024 | 14:07
Facebook Twitter LinkedIn

ECB in Frankfurt

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in juni met 2,5% gestegen op jaarbasis, waar dat in mei nog 2,6% was ten opzichte van een jaar eerder, aldus Eurostat's flash estimate, maar het ligt boven de verwachting van economen die uitgingen van 2,4%.

De kerninflatie, die energie en voedingskosten niet meetelt, kwam uit op 2,9% ten opzichte van een jaar eerder, hetzelfde niveau als in mei, maar hoger dan de 2,7% in april.

 

Volgens schattingen van Eurostat droegen diensten in juni het meest bij aan de inflatie in de eurozone (4,1%, hetzelfde percentage als in mei), gevolgd door voedingsmiddelen, alcohol en tabak (2,5%, tegen 2,6% in mei), niet-energie gerelateerde industriële goederen (0,7%, stabiel ten opzichte van mei) en energie (0,2% tegen 0,3% in mei). 

 

Kerninflatie blijft hoog

"De flash-metingen voor juni toonden opnieuw een daling van de Europese inflatie tot 2,5%, 10 basispunten lager dan in mei. Hoewel we nog steeds enige volatiliteit in de inflatiemetingen verwachten, is de neerwaartse beweging van juni zeer welkom en bevestigt het de actie van de Europese Centrale Bank om de rente vorige maand te verlagen," zegt Michael Field, Europees marktstrateeg bij Morningstar.

"De kerninflatie, de maatstaf waar de ECB zich het meest op richt, bleef in juni onveranderd op 2,9%. Het gebrek aan verandering hier van maand op maand zou suggereren dat de neerwaartse beweging in de nominale inflatie voornamelijk werd gedreven door veranderingen in de prijzen van voeding en brandstof, waarvan we weten dat ze volatiel zijn," voegde Field eraan toe.

De Europese aandelenmarkten lieten een gemengd beeld zien na de publicatie van de inflatiecijfers, met een daling van de Duitse DAX met 0,9% en een stijging van de Franse CAC40 met 1,1%, een dag na de eerste stemronde in de nationale verkiezingen.

De obligatierente in de eurozone bewogen amper na de publicatie van de inflatiecijfers: De 10-jaars rente in Duitsland daalde naar 2,6% en de 10-jaars rente in Frankrijk steeg marginaal naar 3,3%, volgens MarketWatch. 

 

Hoeveel renteverlagingen zal de ECB nog doorvoeren?

De inflatiecijfers van vandaag zullen waarschijnlijk niets veranderen aan de voorspelling dat de Europese Centrale Bank dit jaar twee renteverlagingen zal doorvoeren, zegt Michael Field.

"Nu de ECB vorige maand haar eerste renteverlaging heeft doorgevoerd, zijn alle ogen gericht op de inflatiecijfers om vast te stellen hoeveel renteverlagingen er dit jaar nog zullen volgen. De huidige prognoses van economen wijzen op twee."

Tijdens de persconferentie van de ECB op 6 juni zei ECB-president Christine Lagarde dat het monetaire beleid van de ECB sterk afhankelijk zal blijven van gegevens en dat ze zich niet vastlegt op "een bepaald rentepad".

De centrale bank heeft tijdens de vergadering van 6 juni ook de inflatieprognoses bijgesteld. Volgens de prognoses zal de inflatie gemiddeld 2,5% bedragen in 2024, 2,2% in 2025 en 1,9% in 2026. 

De volgende beleidsvergadering van het ECB-bestuur zal plaatsvinden op 18 juli aanstaande.

Blijf op de hoogte via de Morningstar nieuwsbrief

Klik hier om aan te melden

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten