Vooruitblik op Eurozone inflatie: wat te verwachten van juni?

Economen verwachten een daling naar 2,4% na de stijging in mei, waarbij de focus ligt op de kerninflatie.

Sara Silano 28 juni, 2024 | 9:34
Facebook Twitter LinkedIn

Euro money

De markten kijken naar de flashcijfers over de inflatie in de eurozone voor juni, die dinsdag 2 juli bekend worden gemaakt. Volgens de consensusramingen van FactSet is de inflatie gedaald naar 2,4% ten opzichte van een jaar eerder, het percentage van april. In mei stegen de prijzen met 2,6% ten opzichte van een jaar geleden, wat boven de verwachtingen van economen lag.

De kerninflatie, die de prijzen weergeeft zonder energie- en voedselkosten, steeg in mei met 2,9% op jaarbasis.

"Hoewel we nog steeds enige volatiliteit in de inflatiecijfers verwachten, zou een neerwaartse beweging in juni zeer welkom zijn en dat zou het besluit van de Europese Centrale Bank om de rente op 6 juni te verlagen bevestigen," zegt Michael Field, Europees marktstrateeg bij Morningstar. "Mogelijk is de daling van de kerninflatie nog belangrijker dan de beweging in de nominale inflatie, omdat dit de maatstaf is waar centrale bankiers veel aandacht aan besteden, aangezien deze de volatiele componenten zoals voeding en brandstof weglaat en een nauwkeuriger beeld geeft van de inflatie."

 

Diensteninflatie hardnekkig hoog

In mei leverden diensten de grootste bijdrage aan de jaarlijkse inflatie in de eurozone (HICP) (+1,83 procentpunt, pp), gevolgd door voedsel, alcohol en tabak (+0,51 pp), niet-energie gerelateerde industriële goederen (+0,18 pp) en energie (+0,04 pp), volgens de officiële gegevens van Eurostat.

De diensteninflatie steeg van 3,7% in april naar 4,1% in mei, een punt van zorg voor beleidsmakers. "Het is onwaarschijnlijk dat de inflatie tot het einde van het jaar zal afnemen door de intrinsieke starheid van de dienstenprijzen", zei Ombretta Signori, hoofd macro-economisch onderzoek en strategie bij Ofi Invest Asset Management in een notitie op 24 juni.

"Ondertussen bleef het loonmomentum, een variabele die de ECB benadrukt, hoog in het eerste kwartaal (4,7% jaar-op-jaar, versus 4,5% in het vierde kwartaal van 2023). Op basis van de loonprojectie-index van de ECB, de antwoorden van bedrijven op de telefonische enquête van de ECB en loongegevens uit nieuwe vacatures, kunnen we verwachten dat de loonstijging dit jaar een piek van ongeveer 4% zal bereiken en pas in 2025 zal normaliseren." 

Wanneer verlaagt de ECB de rente verder?

De ECB bevestigde de data-afhankelijke benadering van het rentepad in haar laatste economische bulletin van 20 juni, dus de inflatiegegevens van juni zullen nauwlettend worden gevolgd. "Ondanks de vooruitgang in de afgelopen kwartalen blijft de binnenlandse prijsdruk sterk omdat de loonstijging hoog is, en de inflatie zal waarschijnlijk tot ver in volgend jaar boven de doelstelling blijven", aldus de ECB.

Field van Morningstar voegde hieraan toe: "Nu de ECB in juni haar eerste renteverlaging heeft doorgevoerd, zijn alle ogen gericht op de inflatiecijfers om te bepalen hoeveel renteverlagingen er dit jaar nog zullen volgen. De huidige prognoses van economen wijzen op twee, en het is onwaarschijnlijk dat de inflatiecijfers van komende dinsdag die voorspelling zullen veranderen."

De meest recente prognoses van de medewerkers van het Eurosysteem voor zowel de algemene als de kerninflatie zijn voor 2024 en 2025 naar boven bijgesteld ten opzichte van de prognoses van maart. De algemene inflatie zal naar verwachting gemiddeld 2,5% bedragen in 2024, 2,2% in 2025 en 1,9% in 2026. De kernprijzen worden geraamd op gemiddeld 2,8% in 2024, 2,2% in 2025 en 2,0% in 2026.

De ECB verlaagde de rente op 6 juni, maar heeft zich niet vastgelegd op een bepaald rentepad. "De rentebesluiten van de Raad van Bestuur zullen worden gebaseerd op zijn beoordeling van de inflatievooruitzichten in het licht van de binnenkomende economische en financiële gegevens, de dynamiek van de onderliggende inflatie en de kracht van de monetairbeleidstransmissie", aldus de ECB in haar bulletin van juni.

Wat kan de inflatie opdrijven?

Tot de opwaartse risico's voor de inflatie behoren een meer dan verwachte stijging van de lonen en winsten, maar ook geopolitieke spanningen die de energieprijzen en vrachtkosten kunnen opdrijven, en extreme weersomstandigheden die de voedselprijzen kunnen opdrijven.

Goldman Sachs verwacht dat de nominale en kerninflatie in de eurozone in december 2024 respectievelijk 2,7% op jaarbasis en 2,6% op jaarbasis zullen bedragen: "We verwachten dat de kerninflatie in de eurozone zal afkoelen naarmate de doorwerkingseffecten van wereldwijde toeleveringsketens en hoge energieprijzen afnemen, zij het met enige kleverigheid op de korte termijn", aldus de analisten van de bank in een toelichting op 18 juni.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten