NXP krijgt een upgrade vanwege bewezen chip-expertise

Een hogere Fair Value en een hogere Economic Moat Rating voor de chipfabrikant.

Brian Colello, CPA 20 juni, 2024 | 16:07
Facebook Twitter LinkedIn

 

Morningstar maatstaven voor aandeel NXP

• Fair Value Estimate: $320
• Morningstar Rating: ★★★★
• Economic Moat: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

 

We verhogen onze inschatting van de reële waarde van NXP Semiconductors (NXPI) van $290 naar $320, omdat we meer vertrouwen hebben in het vermogen van het bedrijf om op termijn extra rendement op kapitaal te genereren. Het aandeel NXP lijkt bescheiden ondergewaardeerd ten opzichte van onze nieuwe schatting van de reële waarde.

We zijn onder de indruk van de marge-expansie van NXP in de afgelopen paar jaar, zelfs toen het bedrijf te maken kreeg met tegenwind uit een bredere markt in verband met een bredere vertraging in de chipindustrie. Ondertussen geloven we nog steeds dat NXP profiteert van zijn immateriële activa rond zijn overvloedige expertise in chipontwerpen en profiteert van de hoge overstapkosten van klanten zodra de onderdelen zijn ontworpen in de eindproducten van de klant.

NXP's Wide Moat rating is consistent met verschillende andere breed georiënteerde analoge en mixed-signal halfgeleiderbedrijven, zoals Texas Instruments en Texas Instruments.
zoals Texas Instruments en Microchip Technology. Wij geloven dat NXP's activiteiten op het gebied van automotive en industriële chips, die het grootste deel van het bedrijf uitmaken, een belangrijke rol spelen en Wide Moat-segmenten zijn, dankzij de eerder genoemde immateriële activa en overstapkosten.

 

NXP heeft zijn concurrentievoordeel bewezen

Volgens ons is het beste bewijs voor onze stelling over de overstapkosten geleverd tijdens het wereldwijde chiptekort van 2021 en 2022. In plaats van op zoek te gaan naar ongeteste leveranciers of om het even welke redelijk presterende chip die ze te pakken konden krijgen, stopten auto- en industriële bedrijven de productie van hun gadgets tot hun belangrijkste chipleveranciers de juiste, betrouwbare, goed geteste, goed ontworpen chips bij hun klanten konden krijgen.

NXP's consumenten Internet of Things business is misschien minder moaty omdat de ontwerpcycli sneller zijn. Het bedrijf is een duidelijke leider in Near Field Communications in mobiele toepassingen, maar gezien de snellere technologische cycli binnen smartphones is het mogelijk dat NXP profiteert van iets minder omschakelingskosten in deze business. Desalniettemin vrezen we niet dat deze risico's het vermogen van NXP om over het geheel genomen een hoger rendement op kapitaal te genereren, zullen drukken.

NXP Semiconductors NV is een Nederlands bedrijf met een beursnotering aan de Nasdaq in Hew York. Het is een van de grootste leveranciers van halfgeleiders voor de  automotive markt en een belangrijke speler in de analoge en mixed-signal chipmarkten in het algemeen. Wij geloven dat het bedrijf een sterke positie heeft in de automobiel-, industriële, mobiele en communicatie-infrastructuurmarkten door een combinatie van overstapkosten en immateriële activa. Hoewel het bedrijf verkoopt in cyclische industrieën, geeft de kracht van
van deze concurrentievoordelen ons vertrouwen dat het meer rendement zal genereren dan de kapitaalkosten in de komende tien jaar en daarna.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Brian Colello, CPA  Brian Colello, CPA is a senior stock analyst with Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten