Beleggers zijn hun verwachtingen opnieuw aan het aanpassen, na het rentebesluit van de Federal Reserve en nadat vorige week verrassend sterke cijfers over de arbeidsmarkt naar buiten kwamen. Het gevolg daarvan was dat het rendement op staatsobligaties sterk steeg en aan de markt voor futures in obligaties was te zien dat beleggers al minder versoepelingen van de Fed verwachten. Het banenrapport liet opnieuw een versnelling zien van het aantal nieuw aangenomen arbeidskrachten. Daardoor maakten beleggers zich al zorgen dat een te sterke arbeidsmarkt gecombineerd met een hardnekkige inflatie het Amerikaanse stelsel van centrale banken langer dan eerder geraamd zou weerhouden van renteverlagingen.
Ondanks de zorgen over de impact die een ‘higher for longer‘ rentebeleid op de economie en de aandelenmarkten zal hebben, denken strategen dat beleggers nu reden hebben om optimistisch te zijn. Onder de huidige omstandigheden zou de krachtige bull-markt, waardoor aandelenkoersen dit jaar al bijna 12% gestegen zijn, zelfs kunnen doorzetten in de tweede helft van het jaar.
Preston Caldwell, hoofd-econoom VS bij Morningstar, verwacht dat de groei van het bbp geleidelijk zal vertragen in de loop van dit jaar en in 2025 een dieptepunt van 1,5% bereikt. ‘We zouden een recessie moeten kunnen vermijden. Maar met een groei ver onder het potentieel van 2,5% à 3% de komende paar jaar zou er voldoende ruimte moeten zijn om de strijd tegen een hoge inflatie definitief te winnen, schrijft Caldwell in zijn laatste economische vooruitblik.
Zachte landing zou ideaal zijn
Zo’n vertraagde groei van het bbp zou niet slecht zijn voor de aandelenmarkt. ‘Dat is waarschijnlijk het best denkbare scenario,’ legt Caldwell uit. Die zou voor een zeldzaam zachte landing zorgen, waarbij de inflatie terugkeert naar het normale niveau, terwijl een recessie wordt vermeden. De economie moet minder hard groeien, maar wel een beetje blijven groeien om dat effect te bereiken.
Caldwell voegt eraan toe dat een groeivertraging op korte termijn de bedrijfswinsten onder druk kan zetten en bij beleggers enige teleurstelling over de winst kan veroorzaken. ‘Maar dat is een tijdelijke hobbel, voor aandelenbeleggers. Niets om je echt zorgen over te maken.’
Ed Clissold, hoofdstrateeg VS bij Ned Davis Research, trok een vergelijkbare conclusie als Caldwell. ‘Een gematigde, maar wel positieve groei zou het beste scenario zijn voor aandelen,’ schreef hij vorige week in een notitie aan klanten. Volgens hem zou een kleine groeivertraging in het voordeel zijn van grote bedrijven, en niet van kleine. Small caps zijn namelijk geneigd beter te presteren als de groei juist versnelt.
Een gematigde groei pakt waarschijnlijk ook voordeliger uit voor groei-aandelen dan voor waarde-aandelen. Dit komt omdat de winst die groei-aandelen maken over het algemeen niet afhankelijk is van een sterke economie.
BBP-groei
Bron: Bureau of Economic Analysis. Gegevens per 7 juni 2024.
Wat als renteverlagingen uitblijven?
Zelfs in een scenario waarin de Fed dit jaar de rente helemaal niet verlaagt, hebben beleggers nog steeds reden om optimistisch te zijn. ‘De markt ziet dan de winstgroei bij bedrijven en de sterke economie, zegt Anthony Saglimbene, hoofd marktstrategie bij Ameriprise Financial.
Hoewel er wat scheurtjes in beginnen te komen, vooral bij mensen met een lager inkomen, heeft de economie tot nu toe de impact van de verkrappingscyclus van de centrale bank goed kunnen absorberen. Voor de huidige economie geldt volgens Saglimbene dat ‘als de Fed de rente níet verlaagt, dat komt omdat de economie beter standhoudt dan verwacht.’ Dat is positief voor aandelenbeleggers. ‘Historisch gezien presteren aandelen goed wanneer de Fed niets doet,’ zegt hij.
Dat ligt totaal anders voor obligatiebeleggers. Volgens Kevin Flanagan, hoofd obligatiestrategie bij WisdomTree, zou het juist het slechtste scenario zijn dat de Fed de rente helemaal niet verlaagt dit jaar. Een hoge rente drukt doorgaans de koers van obligaties omlaag. Als dat gebeurt, ‘zal de obligatiemarkt zich op volgend jaar gaan richten,’ denkt Flanagan. Als de Fed langer afhankelijk blijft van data kan dat voor meer volatiliteit gaan zorgen op de markt voor vastrentende waarden, omdat beleggers dan op zoek gaan naar duidelijkheid over de rente.
Flanagan wijst er ook op dat het historisch gezien niet abnormaal is dat het rendement op obligaties langduriger op het huidige niveau blijft staan. De vijftien jaar waarin de Fed de rente laag hield na de financiële crisis van 2008-2009 zijn daarop een uitzondering. ‘Dit zijn normale rendementsniveaus, maar veel mensen zijn er niet aan gewend. De dynamiek op de markt is nu groot en anders.’
Vertraagde groei kan aandelen schaden
Aan de andere kant kan een te grote groeivertraging bij aandelen voor problemen zorgen. ‘De aandelenmarkt zou slecht presteren als deze hogere rentetarieven plotseling een hap uit de economische activiteit nemen,’ zegt Saglimbene. ‘In een bearmarkt-scenario laat de Fed de rente te lang te hoog.’ Dat beschadigt de economie.
‘Dat zou kunnen betekenen dat de Fed echt agressief moet handelen,’ volgens Caldwell. Volgens hem is het ‘waarschijnlijker dan mensen denken’ dat dit scenario uitkomt, waarin de economie in een recessie terechtkomt. Het is zelfs denkbaar (zij het onwaarschijnlijk) in zijn ogen dat de zogeheten federal funds rate weer naar nul procent daalt, ofwel het rentetarief waartegen banken korte tijd overtollig geld kunnen stallen of uitlenen aan andere banken. Dat klinkt misschien aantrekkelijk voor activaprijzen, maar de recessie die zo’n dramatische renteverlaging zou veroorzaken, zou dat niet zijn.
Hardnekkige inflatie kan leiden tot oververhitting
Een andere mogelijkheid, helemaal aan de andere kant van het spectrum, is dat de economische groei minder hard vertraagt dan nu verwacht wordt en dat tegelijkertijd de inflatie langduriger hoog blijft. De Fed (en de ECB) streven naar een inflatie van rond de 2%, gebaseerd op de PCE-prijsindex. In april lag die op 2,7% en volgens Caldwell is het een probleem als de inflatie in de buurt van de 3% blijft in plaats van dat zij blijft dalen.
Dat een dergelijke oververhitting ontstaat, is ‘een zeer geloofwaardig scenario van wat er zou kunnen gebeuren als gevolg van de interne dynamiek in de economie op dit moment,” legt hij uit. De resulterende onzekerheid rond het pad van het monetaire beleid zou ook op activaprijzen kunnen drukken.